Την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο άνθρωποι αποκαθηλώνουν ή ακόμα και καταστρέφουν αγάλματα και προτομές ανθρώπων που με τον ένα ή άλλο τρόπο εκπροσωπούν τον ρατσισμό, τη λευκή ανωτερότητα ή κάθε άλλου είδους καταπίεση και καταστολή, στην πόλη Γκελσενκίρχεν της Δυτικής Γερμανίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τον ηγέτη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματοςΒαλντίμιρ Λένιν.

Με πρωτοβουλία του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Γερμανίας (MLPD), η εγκατάσταση και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, το οποίο έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα και κατασκευάστηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1957, συνοδεύτηκαν από ομιλίες και μουσική.

​«Η ώρα για μνημεία ρατσιστών, αντισημιτών, φασιστών, αντικομμουνιστών και άλλων λειψάνων του παρελθόντος έχει περάσει ξεκάθαρα», δήλωσε η πρόεδρος του MLPD, Γκάμπι Φέχτνερ, η οποία συμπλήρωσε πως «αντιθέτως, ο Λένιν ήταν ένας στοχαστής παγκόσμιας-ιστορικής σημασίας, πρώτος μαχητής για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

​Ο Δήμος προσπάθησε να σταματήσει την εγκατάσταση

Το δημοτικό συμβούλιο του Δυτικού Γκελζενκίρχεν είχε αποφασίσει ενάντια στην εγκατάσταση του ανδριάντα, αναπαράγοντας χιλιοειπωμένα αντικομμουνιστικά κλισέ και συκοφαντίες κατά του Λένιν. Ωστόσο, η επιμονή εκ μέρους του MLPD έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και με δικαστική απόφαση δόθηκε η άδεια για την ανέγερση του ανδριάντα.

Το ανώτερο κρατικό δικαστήριο στο Μάνστερ όμως, απέρριψε την προσπάθεια του συμβουλίου να μην στηθεί το άγαλμα, το οποίο υποστήριζε ότι θα παρεμποδίσει ένα ιστορικό κτίριο στον ίδιο χώρο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το