Τις προηγούμενες μέρες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου “Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, το οποίο θα ρυθμίσει και τις αμοιβές των γιατρών που θα πραγματοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ανέφερε ότι δίνει “πρακτικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα”.
Σε αυτό περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ υπό όρους και προϋποθέσεις! Και σαν να μην έφτανε αυτό, για την πλήρη αποδιοργάνωση έως διάλυση του ΕΣΥ, ανέφερε ότι “Θα ζητήσω να λάβω από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορώ με υπουργική απόφαση να επιτρέπω και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ”!
Είπε ακόμα ότι “Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Άρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο”. “Θα πρέπει να γίνεται και το ανάποδο. Για να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο και για να έχουμε πλήρη και ισόρροπη σχέση του ΕΣΥ με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι η Βουλή θα μου δώσει την εξουσιοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση και αυτή να προχωρήσει σωστά και να έχουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες υπηρεσίες υγείας, περισσότερη ευελιξία, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας“.
Αντί να καλύψει τα υπάρχοντα και χρονίζοντα κενά στα δημόσια νοσοκομεία με προσλήψεις νέων, μόνιμων και όχι επικουρικών γιατρών όπως έκαναν οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, θα προσλάβει ιδιώτες γιατρούς για τις εφημερίες. Οι ιδιώτες όμως δεν θα έχουν ιδέα για το ιστορικό των νοσηλευόμενων ασθενών και θα παίζουν τον ρόλο του πυροσβέστη και του ρεπατζή, με λεφτά του δημοσίου και στην καμπούρα των ασθενών! Καταργώντας ουσιαστικά τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, με το πρόσχημα ότι έτσι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποβαθμίζει την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που στις ώρες της εφημερίας (πρακτικά στα 2/3 της ημέρας) παρουσιάζονται επιπλοκές. Τις τυχόν επιπλοκές θα προσπαθούν να καλύψουν οι ιδιώτες απογευματινοί γιατροί κι αν χρειαστεί η συμβολή των μόνιμων γιατρών, εκείνοι θα απασχολούνται κάπου στον ιδιωτικό τομέα!
Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της κατ’ όνομα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας και στην ουσιαστική διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού η λέξη “Σύστημα” θα στερείται περιεχομένου! Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος και αυτού του Νομοσχεδίου, όπως έγινε και με τον Νόμο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με τα Λιμάνια, τα Αεροδρόμια, τους Αυτοκινητόδρομους κλπ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το