Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή καταδίκασε το τριμελές πλημμελειοδικείο τον Π. Λαφαζάνη και τρία ακόμα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών (Αντώνη Μαυρομμάτη, Ηλία και Λεωνίδα Παπαδόπουλο), έξι χρόνια μετά τις επίμαχες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2018. Ως γνωστόν, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό το άγρυπνο βλέμμα των “θεσμών” πραγματοποίησε τσουνάμι πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και εξώσεων, καθιστώντας την παρεμπόδισή τους “ιδιώνυμο αδίκημα”. Θεσμοθέτησε επίσης τους ηλεκτρονικούς (διάβαζε εν κρυπτώ) πλειστηριασμούς με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση του ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας για την ικανοποίηση της ακόρεστης βουλιμίας των παντοειδών ντόπιων και ξένων αρπακτικών, τραπεζών και funds.

Η καταδικαστική απόφαση παραδειγματικής τιμωρίας των τεσσάρων ελήφθη παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα που έκρινε πως καμιά από τις ανυπόστατες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας) των αστυνομικών που κατέθεσαν ως μάρτυρες δεν αποδεικνύεται. Αποτελεί δε το κερασάκι στην τούρτα της επερχόμενης βιομηχανίας διώξεων κατά όσων αντιδρούν στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση λαϊκού ξεσπιτωμού που θα φέρει η κακόφημη “τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου” στα πλαίσια του προγράμματος Ηρακλής. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρόνοιες του εν λόγω εμβληματικού νόμου δήθεν “για την προστασία των ευάλωτων”, που επικύρωσε τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση της Δεξιάς, περιλαμβάνονται νέες παντοειδείς φοροαπαλλαγές, προνόμια και διευκολύνσεις προς το αδηφάγο κεφάλαιο των τραπεζών, των funds και των εισπραχτικών εταιρειών (servicers). Αν και ο Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός θίασος της ΝΔ θριαμβολογούν για τα οφέλη που προκύπτουν τάχα για τους δανειολήπτες από τις “πρόνοιες” του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού (μεγαλύτερο κούρεμα και μικρότερο επιτόκιο, προκαταβολή 10% κτλ), η οδυνηρή πραγματικότητα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών κονιορτοποιεί εκκωφαντικά τις πομφόλυγες των γαλάζιων αρίστων.

Πιο συγκεκριμένα στο περιβόητο “ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων” που βρίσκεται σε ισχύ (μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας Ακινήτων), έχουν ενταχθεί λιγότεροι από …150, εξαιτίας φυσικά των πολλαπλών φραγμών και “κοφτών” που περιέχει (και) το εν λόγω πρόγραμμα. Για “έλλειμμα ενημέρωσης των δανειοληπτών” δημαγωγεί φαιδρά η κυβέρνηση σε μια επιχείρηση χυδαίου εμπαιγμού προς τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που κομπορρημονεί για την ταχύτητα με την οποία διεξάγονται οι πλειστηριασμοί από το “επιτελικό κράτος της”. Πιο συγκεκριμένα, 36.000 πλειστηριασμοί πραγματοποιήθηκαν το 2023, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις τους τη νέα χρονιά θα γίνουν 40.000. Σύμφωνα δε με την ΤτΕ, στα 71,186 δισ. ανέρχεται η αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται funds και servicers. Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ, ο Π. Λαφαζάνης, καταγγέλλει τη ΝΔ για στημένη πολιτική δίωξη που παραπέμπει στο μετεμφυλιακό καθεστώς, εγκαλώντας για την ένοχη σιωπή τους τούς πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και την νεότευκτη “Νέα Αριστερά”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το