Εκτός του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα που φέρνει το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλική στην Αττική άφησε η κυβέρνηση την ΕΥΔΑΠ. Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του εποπτεύοντος υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή ότι «είναι fake news η ιδιωτικοποίηση του νερού», η κυβέρνηση δεν κατέθεσε ποτέ την τροπολογία που ήταν απαραίτητη για να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό. Έτσι, η εταιρεία που είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση και να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει, γιατί θα έπρεπε να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έληξε στις 20/1 και η κυβέρνηση άφησε εκτός τον μόνο φορέα στον οποίο το Δημόσιο έχει συμμετοχή, προφανώς για να επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να κάνουν εκείνοι το δικό τους παιχνίδι.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα (ΕΥΣ) πριν από έναν χρόνο. Όποιο σχήμα κερδίσει θα αναλάβει έργα λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης του τεράστιου αυτού δικτύου με κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Το δίκτυο αυτό το συντηρούσε έως τώρα η ΕΥΔΑΠ, αλλά πλέον θα κληθεί να πληρώσει για τη χρήση του, συν το γεγονός ότι πρόσφατα δέχθηκε να πληρώσει 157 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό που πήρε μέσω αυτών των αγωγών κατά τα έτη 2013-2020.

Η κυβέρνηση δικαιολογήθηκε για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας υπέρ της ΕΥΔΑΠ ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι οπότε διασφαλίστηκε ο απαιτούμενος ανταγωνισμός.

Μνηστήρες για το νερό της Αθήνας

Στις 21/1, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι στους τρεις ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται:

  • Άκτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ
  • Ιντρακάτ-Τέρνα
  • Μηχανική

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 για να περάσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στη β’ φάση. Η δημοσίευση των τριών ενδιαφερόμενων επενδυτών συνοδεύτηκε από σχόλια έκπληξης για την επανεμφάνιση της εταιρείας «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και επισημάνσεις ότι έχει πολλά χρόνια να διεκδικήσει δημόσιο έργο με αποτέλεσμα να χάσει το τεχνικό πτυχίο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει τέτοιου ύψους ευθύνες.

Πάντως, η τελευταία ιδιαίτερα ηχηρή εμφάνιση του κ. Εμφιετζόγλου ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν συγκρούστηκε δημόσια με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο οποίος εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή ήταν τότε οι χειρισμοί Καραμανλή στα έργα της οδού Πάτρας-Πύργου, για τα οποία ο πρόεδρος της «Μηχανικής» τού επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις κατηγορώντας τον ότι διαπραγματεύεται με νταβατζήδες.

Καταγγελίες

Τις διαφαινόμενες δυσάρεστες για την ΕΥΔΑΠ εξελίξεις είχαν καταγγείλει με ανακοίνωσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο οι μηχανικοί της εταιρείας, που μέσω του συλλόγου τους τόνιζαν ότι θα ζημιωθούν η εταιρεία και οι καταναλωτές.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) αφ’ ενός κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας για αναποτελεσματικότητα, αφ’ ετέρου ζητά από το υπουργείο Υποδομών να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς της ΣΔΙΤ.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το