Αγνοούμενος παραμένει ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, ο Μαχίρ Μετέ Κουλ, ο οποίος επιχείρησε να περάσει το ποτάμι του Έβρου τα ξημερώματα της Κυριακής για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα.
Η τραγική ιστορία για τον Mahir Mete, όπως και για πολλούς άλλους φοιτητές, ξεκινάει στην Istanbul της Τουρκίας όπου σπούδαζε μηχανικός υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Beykent. Εξαιτίας της συμμετοχής του σε οργάνωση μαθητών στα Λύκεια ο Mete πριν 15 μήνες προφυλακίστηκε και πέρασε 10 μήνες σε δύο διαφορετικές φυλακές. Όταν αποφυλακίστηκε εκδόθηκε εναντίον του απαγορευτικό εξόδου από τη χώρα. Την Κυριακή 24 Μαρτίου αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία περνώντας σε ένα φουσκωτό με έναν φίλο του και τον διακινητή το ποτάμι του Έβρου. Από εκείνη την στιγμή αγνοείται.
H μητέρα του 22χρονου Mahir Mete Kul  

Τα λόγια ανήκουν στη μητέρα του 20χρονου Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα που τα ξημερώματα της περασμένη Κυριακής επιχείρησε να διασχίσει το ποτάμι του Εβρου για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά η βάρκα στην οποία επέβαινε παρασύρθηκε από τα ρεύματα και από τότε παραμένει αγνοούμενος.

Η Unzile Araz βρήκε τη δύναμη να μιλήσει και για τις συνθήκες στην Τουρκία αναφέροντας ότι και για την ίδια υπήρχε ένταλμα σύλληψης επειδή δραστηριοποιούνταν πολιτικά σε έναν σύλλογο γονέων πολιτικών κρατουμένων.

«Εμείς δεν επιλέξαμε τη ζωή αυτή που ζούμε. Φυσικά και θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας αλλά φύγαμε εξαιτίας του φασιστικού κλίματος που έχει επιβάλει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν επιτίθεται πλέον σε όλους που κάνουν κριτική και όχι μόνο στους αριστερούς. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα, το οποίο ήθελαν να το πληρώσει ο λαός, ουσιαστικά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να μην υπάρχει στρατός και τανκς στους δρόμους αλλά η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη από τη Χούντα του Εβρέν το `80. Καθημερινά άνθρωποι διώκονται, φυλακίζονται και άλλοι σκοτώνονται για τις ιδέες τους». 

Η μητέρα του νεαρού, σε βίντεο που δημοσιοποιεί το τουρκικό ipanews, κάνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του γιου της, ενώ δίνει το δικό της μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες:

«Ας είναι ο γιος μου το τελευταίο θύμα. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους πρόσφυγες. Ας τους αγκαλιάσουμε. Ας μη χρειαστεί να ξανακούσουμε τη φράση: “Ο βυθός του ποταμιού είναι γεμάτος νεκρά σώματα”. Ας μην αφήνουμε τα παιδιά μας να πεθαίνουν εκεί. Τα παιδιά μας απέδρασαν από τον φασισμό. Απέδρασαν από την καταπίεση. Εγώ η ίδια είμαι πολιτική πρόσφυγας. Τιμωρήθηκα για πολλά χρόνια, βασανίστηκα. Οπως και τα παιδιά μου. Κάνω έκκληση στους υπεύθυνους να ασκήσουν πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση».

https://youtu.be/bYiRuBJqJxM

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το