Στην πλατεία Βικτωρίας εξελίχθηκε το νέο επεισόδιο της ακροδεξιάς – αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εκεί έχουν βρεθεί εδώ και εβδομάδες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ύστερα από την επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από τις διάφορες δομές προσφύγων όσους από αυτούς δικαιούνται άσυλο. Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, τους είχε κατηγορήσει μάλιστα διότι δεν είχαν προβεί, όπως ο ίδιος είπε, σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να βρουν δουλειά.

Από την αρχή της παραμονής τους στην πλατεία, οι πρόσφυγες ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με την αντιπροσφυγική πολιτική και την πολιτική της καταστολής της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι, ενώ η ίδια η κυβέρνηση αρχικά τους πέταξε στο δρόμο, στη συνέχεια έστειλε την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής στην πλατεία Βικτωρίας για να τους μεταφέρει στις δομές του Σκαραμαγκά και του Σχιστού.

Ο υπουργός, μάλιστα, δήλωσε μετά τα περιστατικά πως: “Αποχώρησαν όλοι οι πρόσφυγες από την Πλ. Βικτωρίας σε προσωρινά καταλύματα, χάρη στις ενέργειες της Ελ. Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου” και κουνώντας το δάκτυλο σε όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι στο προσφυγικό δράμα συμπλήρωσε: “Και παρά την προσπάθεια αλληλέγγυων να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο για δημιουργία εντυπώσεων“. Μιλά για τον ανθρώπινο πόνο και το δράμα των προσφύγων ο Ν. Μηταράκης, το υπουργείο του οποίου και η κυβέρνηση είναι οι υπεύθυνοι για τα βάσανα και τον πόνο που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ενδεικτικά για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα είναι και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις προάλλες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί, οι δυνάμεις καταστολής, αφού απώθησαν τους συγκεντρωμένους που διαδήλωναν υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων, προχώρησαν σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα, άφησαν χώρο σε δεύτερη συγκέντρωση στην οποία καλούνταν φασίστες να συγκεντρωθούν στην πλατεία και να χύσουν το εθνικιστικό και ρατσιστικό τους δηλητήριο. Ανάμεσα σε αυτούς που παρευρίσκονταν στη συγκέντρωση των ακροδεξιών ήταν το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υπόδικος, Η. Κασιδιάρης, όπως επίσης και ο γνωστός για τις ακροδεξιές του θέσεις βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπογδάνος.

Ασχολίαστη φυσικά δεν μπορεί να μείνει και η στάση της δημοτικής αρχής του Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος σε μια πρωτοφανή κίνηση ρατσιστικού μίσους ξήλωσε τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας προκειμένου να μην κάθονται οι πρόσφυγες.

Ο ίδιος και η παράταξή του από την άλλη, την ώρα που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που απαιτεί από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για τη μίσθωση ξενοδοχείων και την αξιοποίηση άδειων δημόσιων κτιρίων για να στεγαστούν οι πρόσφυγες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το