Μία απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ισοπεδώνει την κατάρτιση των δασικών χαρτών, που υλοποιείται μετ’εμποδίων εδώ και χρόνια και μάλιστα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προς όφελος αδειών εγκατάστασης βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων αλλά και οικοδομικών αδειών.

Ωστόσο, πέρα από το ζήτημα των αγροτικών μητρώων και απαλλοτριώσεων προ πολλών δεακετιών για αγροτική γη, το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σημειώνει επίσης ότι:

  • Μια τρίτη κατηγορία αφορά άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται και από ποιον εκδόθηκαν. Με άλλα λόγια, μια τουριστική μονάδα που έλαβε έγκριση λ.χ. από το υπουργείο Τουρισμού δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από το δασαρχείο, αν στην έκτασή της περιλαμβάνει δασικά κομμάτια.
  • Επίσης γίνονται αποδεκτά βεβαιώσεις ή πληροφοριακού χαρακτήρα έγγραφα του δασαρχείου, παρότι το ΣτΕ έχει κρίνει εδώ και μία δεκαετία ότι δεν έχουν ισχύ πράξης χαρακτηρισμού.
  • Σε εφαρμογή του πρόσφατου… περιβαλλοντικού νόμου, εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και οι οικοδομικές άδειες που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Αρκεί μια βεβαίωση μηχανικού ότι τηρούνται τα όρια της αρτιότητας, η οποία βέβαια το πιθανότερο είναι να μην ελεγχθεί ποτέ ως προς την πιστότητά της (η δήλωση αυθαιρέτων με ευθύνη του μηχανικού, άλλωστε, έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία ότι οδήγησε στη νομιμοποίηση τεράστιο αριθμό ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν, απουσία ελέγχων και ουσιαστικών κυρώσεων για τους παραβάτες).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το