Το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επέβαλλε η Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων στον Θανάση Αγαπητό ως επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική αριστερά» ακυρώθηκε! Η Επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλλε η αριστερή κίνηση και ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή της. Παρότι το ΑΤ Σερρών προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να επηρεάσει την απόφαση ώστε να φιμώσει τη φωνή της, δεν τα κατάφερε.

Η νίκη αυτή είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης που απλώθηκε σε όλη τη χώρα περιλαμβάνοντας φορείς του μαζικού και συνδικαλιστικού κινήματος (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ κλπ), πολιτικούς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς, ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή), αλλά και θεσμικούς (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια). Αποδείχθηκε ότι η διεκδίκηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών δεν είναι ένας μάταιος αγώνας, αλλά μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί.

Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι εκκρεμούν πρόστιμα για αφισοκόλληση στο Μ-Λ ΚΚΕ (Διαβάστε εδώ).

Ύστερα από το πρόστιμο των 500 ευρώ που επέβαλε ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο Μ-Λ ΚΚΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, για αφισοκόλληση την προεκλογική περίοδο του Ιούνη 2019, και μάλιστα για αφίσες του ΚΚΕ (μ-λ), όπως περιέγραφε το περιεχόμενο των αφισών το Α.Τ. Καλαμάτας, τώρα νέο πρόστιμο 500 ευρώ επιβάλλεται στο Μ-Λ ΚΚΕ, όχι από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κατ’ ευθείαν από τον κεντρικό φορέα του αστικού πολιτικού συστήματος, τη «Βουλή των Ελλήνων».

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο επιβάλλει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, στην οποία προεδρεύει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, και στην οποία συμμετέχουν άλλα εννέα άτομα, Αεροπαγίτες, Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Σύμβουλοι Επικρατείας, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλέτσης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδων Λάππας, όπως καταγράφονται στο έγγραφο το οποίο έφθασε στα γραφεία του Μ-Λ ΚΚΕ, και το οποίο δεν μας επιδόθηκε από «αρμόδιο δικαστικό επιμελητή», όπως κακώς αναφέρει. 

Όπως αναγράφεται στο έγγραφο, «όλα τα μέλη συμφωνούμε» στην επιβολή του προστίμου, αποκαλύπτοντας πως ήταν σύμφωνος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στην Επιτροπή.

Το πρόστιμο επεβλήθη στο Μ-Λ ΚΚΕ ύστερα από την «αυτεπάγγελτη καταγραφή των αφισών» από το Α.Τ. Σερρών και το Α.Τ. Αλεξανδρούπολης, τα οποία διαπίστωσαν, το πρώτο «εκατόν δέκα εννέα (119) παραβάσεις» και το δεύτερο «δέκα τέσσερις (14) συναφείς παραβάσεις», την περίοδο των ευρωεκλογών, το Μάη του 2019. Ίσως για να αποφύγουν τη γελοιοποίηση, όπως συνέβη με τον Δήμαρχο και το Α.Τ. Καλαμάτας, δεν γίνεται καμιά περιγραφή του περιεχομένου και της υπογραφής των αφισών. Η απόφαση μάς κοινοποιήθηκε τώρα, 7 μήνες μετά τις ευρωεκλογές.

Η κινητοποίηση που οδήγησε στην ακύρωση του προστίμου πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ολοκληρωθεί με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την κατάργηση του άρθρου 14 παρ. 1γ΄ του ν. 3870/2010 με βάση το οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο είναι ουσιωδώς αντιδημοκρατικό, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη, καθώς επιτρέπει ουσιαστικά τη διακίνηση ιδεών μόνο στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που χρηματοδοτούνται και έχουν τις πλάτες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Αρμόδια για να αλλάξει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο αποφασίζει η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι η Βουλή και απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα στην κατάργησή του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το