Η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως έφερε πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε μια σειρά χώρες. Χώρες όπως το Ιράν, ζήτησαν μια έστω προσωρινή άρση των κυρώσεων αυτών προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δίχως να προκαλεί κάποια έκπληξη, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης που συμμετέχουν δε συγκινήθηκαν, με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες στην αντιμετώπιση του ζητήματος και να πολλαπλασιάζονται οι θάνατοι.

Μια από τις χώρες πάνω στις οποίες ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει επιβάλει απάνθρωπο εμπάργκο για να την στραγγαλίσει είναι και η Βενεζουέλα του Νίκολας Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επίσης ζητάει μια έστω προσωρινή παύση των κυρώσεων ώστε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός όμως, φανερώνοντας την εγκληματική του φύση σε όλη της τη “μεγαλοπρέπεια” κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Την Πέμπτη της 26ης Μαρτίου  ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα τον ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ, ότι τα μέτρα εναντίον της Βενεζουέλας θα ενισχυθούν, καθώς πλέον η Βενεζουέλα θεωρείται χώρα που προάγει την τρομοκρατία. Μάλιστα το State Department κατηγορεί συγκεκριμένα τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο και άλλους αξιωματούχους ως ναρκοτρομοκράτες (!) που “πλημμυρίζουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη”, κατά τα λεγόμενα του εισαγγελέα  Νέας Υόρκης Τζέφρυ Μπέρμαν, με τη βοήθεια του FARC της Κολομβίας και φτάνει στο άθλιο σημείο να  επικηρύττει τον Μαδούρο για 15 εκ. δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του και τους υπόλοιπους για 10 εκ. δολάρια.

Αυτή είναι  η νέα ιδέα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να πολεμήσει την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο. Επιστρέφει την διεθνή πολιτική στην εποχή της Άγριας Δύσης, των καουμπόηδων και των κυνηγών επικηρυγμένων κυκλοφορώντας μάλιστα… αφίσα επικήρυξης που παραπέμπει στην εποχή αυτή και όλα αυτά για τον επίσημο κυβερνήτη μιας άλλης χώρας!

Δικαίως ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο απάντησε: “Πρόκειται για μια χυδαία και άθλια ενέργεια από τη διοίκηση Τραμπ, ψευδών κατηγοριών και λασπολογίας, ενεργώντας σαν καουμπόηδες – ρατσιστές του 19ου αιώνα, επικηρύσσοντας τα κεφάλια των επαναστατών. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι να τους πολεμήσουμε, οπουδήποτε αν βρίσκονται..”    

Από τις αρχές της Βενεζουέλας θεωρείται ότι η νέα επίθεση ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο, είναι και μια προσπάθεια να ανασυρθεί η παλιότερη κατηγορία περί συμμαχίας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με το FARC, το οποίο έχει πλέον οργανωθεί σε πολιτικό κόμμα στην Κολομβία. Η κατηγορία αυτή είχε εξαπολυθεί την περασμένη χρονιά, ενώ κατέρρεε η εκεχειρία του 2016 στην Κολομβία, εξαιτίας της τρομοκρατικής και δολοφονικής πολιτικής της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκουε. Μάλιστα κατά ειρωνικό τρόπο, όλοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση Ντούκουε, έχει χάσει τη μάχη με το ναρκεμπόριο, για το οποίο κατά τα άλλα υποτίθεται ευθυνόταν το εδώ και χρόνια πλέον παροπλισμένο FARC…

27-3-2020

Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το