Η κυβέρνηση αποφάσισε και διατάσσει. Νόμος και τάξη στα ΑΕΙ διά χειρός ή και ροπάλου Αστυνομίας. Χωρίς να θέλει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και χωρίς να χάνει χρόνο σε πραγματικούς διαλόγους, η κυβέρνηση εφορμά ακάθεκτη στα Πανεπιστήμια. Εχει έτοιμο και σύντομα θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ. Βασική πρόβλεψη, η δημιουργία αστυνομικών σωμάτων μέσα στα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ονομάζονται «Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και θα έχουν αρμοδιότητες σύλληψης έως και προανάκρισης κατά το -αστυνομικό- δοκούν. Οι διαφωνίες πρυτάνεων και πανεπιστημιακών για τον εποπτικό ρόλο της Αστυνομίας δεν ελήφθησαν καν υπόψη στη δεύτερη και τελευταία συζήτηση, χθες, με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Αστυνομία ΑΣΟΕΕ

Η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τη λογική ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» «ξαναζεσταίνει το πιάτο» της αστυνομίας πανεπιστημίων.

Tις αντιδραστικές ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί «για την ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας» προωθεί η κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας και με φόντο την ένταση της καταστολής και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Χθες η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχαν συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως, «οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ, ωστόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του απέρριψε το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε προσλήψεις στα πανεπιστήμια όχι διδασκόντων αλλά αστυνομικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προσλήψεις εκτός τόπου και χρόνου».

Ακόμη σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή σχετική εισήγηση του Πρυτανικού Συμβουλίου στη Σύγκλητο για διαμόρφωση πρότασης φύλαξης και αντιμετώπισης παραβατικών πράξεων, εκφράζει τον προβληματισμό του και καλεί τη Σύγκλητο «να καταγγείλει ξεκάθαρα, μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και να απαιτήσει να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού, όχι αστυνόμευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφάλεια και προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας παρουσίασαν στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων  Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης.

Σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το