Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα νέα σχέδια καταστολής από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Χαβιέ Μιλέι.

Τα άτομα και οι οργανώσεις που διαδηλώνουν  θα ταυτοποιούνται με «βίντεο και ψηφιακά μέσα» και στη συνέχεια θα… χρεώνονται το κόστος αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας. Ένα από τα εξωφρενικά που δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας του Μιλέι, Πατρίθια Μπούλριτς, όταν  ανακοίνωσε το νέο πρωτόκολλο την Πέμπτη. «Το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει τη χρήση των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε η Μπούλριτς.

Ο στόχος των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί η παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας κατά την οποία οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους. «Ζούσαμε πολλά χρόνια κάτω από απόλυτη αταξία. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μέθοδο, στον εκβιασμό που υφίστανται οι πολίτες», είπε η Μπούλριτς, προτείνοντας οι διαδηλωτές «να διαμαρτυρηθούν στο πεζοδρόμιο».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τα σχέδια που ουσιαστικά ποινικοποιούν τις νόμιμες διαμαρτυρίες.
«Τα μέτρα προσβάλλουν το δικαίωμα διαμαρτυρίας και ποινικοποιούν όσους διαδηλώνουν και διώκουν κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις», ανέφερε το Κέντρο Νομικών Μελετών (CELS) 

«Αυτό που ανακοίνωσε η Μπούλριτς είναι απολύτως αντισυνταγματικό… Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι το πρώτο από όλα τα δικαιώματα», έγραψε στο X η αριστερή βουλεύτρια Myriam Bregman.

Ο José Luis Espert βουλευτής του κόμματος του Μιλέι, απάντησε: «Φυλακή ή σφαίρα», φανερώνοντας τα κυνικά, ακροδεξιά κίνητρα της κυβερνητικής παράταξης. 

Το νέο πρωτόκολλο εξουσιοδοτεί την αστυνομία σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων να αφαιρεί μάσκες προσώπου, μπαστούνια ή άλλα αντικείμενα που κρίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια διαδήλωση. 

Το νέο σχέδιο «ποινικοποιεί» ακόμα και τη συμμετοχή των εφήβων σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, κρίνοντας πως οι γονείς των νέων που διαμαρτύρονται, αντί να είναι στο σχολείο, θα τιμωρούνται.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων Mario Massaccesi του καναλιού ειδήσεων TN υπενθύμισε ότι η ίδια η υπουργός Μπούλριτς απέκλεισε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης στο Μπουένος Άιρες όταν διαμαρτυρόταν για τα lockdown για τον Covid. «Τι εξουσία έχει τώρα να πει στους άλλους ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;» ρώτησε ο παρουσιαστής ειδήσεων.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στις μειώσεις μισθών και στις αυξήσεις των μεταφορών και των δασμών που ανακοινώθηκαν ως μέρος του οικονομικού προγράμματος λιτότητας της νέας κυβέρνησης. 

Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε κορυφωθεί περίπου στο 160% τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτινάχθηκε στα ύψη σε υπερπληθωρισμό την πρώτη εβδομάδα της διοίκησης του Μιλέι.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το