Με πρωτοφανές θράσος η εισαγγελέας στη δίκη της Χ.Α., Α. Οικονόμου εισηγήθηκε στο δικαστήριο να αφεθούν όλοι οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Η δήλωση της κυρίας Οικονόμου έρχεται σαν συνέχεια της εισήγησής της στο δικαστήριο, με την οποία πρότεινε την αθώωση σχεδόν όλων των κατηγορούμενων και φυσικά την απόρριψη της κατηγορίας να χαρακτηριστεί η Χ.Α. σαν εγκληματική οργάνωση.

Η πρόταση αυτή της εισαγγελέως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το παρελθόν της είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο, αφού η ίδια είχε ζητήσει την καταδίκη του Τάσου Θεοφίλου με ψεύτικες κατηγορίες -ο οποίος τελικά αθωώθηκε-, ενώ στη διάρκεια της δίκης δεν έκρυψε ποτέ ουσιαστικά τα φιλικά της αισθήματα απέναντι στους δολοφόνους χρυσαυγίτες.

Το γεγονός όμως ότι τολμά να έρθει σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να αγκαλιάσει με τη στάση της τους νεοναζί εγκληματίες έχει πολλά μηνύματα. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η Χ.Α. είχε στενούς δεσμούς όχι μόνο με το παρακράτος αλλά και με το επίσημο κράτος, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άποψη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος για το ρόλο και τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, όπως με μεγάλη οξυδέρκεια διατύπωσε ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στην 13η Ολομέλεια της εκτελεστικής επιτροπής της 3ης Διεθνούς. (“Ο φασισμός είναι η τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σοβινιστικών, των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου”).

Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει απ’ την τοποθέτηση της εισαγγελικής λειτουργού(!) είναι ότι η εξάρθρωση της Χ.Α. είναι μεν ένα σημαντικό μήνυμα, όμως ο φασισμός είναι εδώ και ζωντανός. Αν σήμερα έχει φωλιάσει, καθόλου δεν σημαίνει ότι έχει ηττηθεί! Είναι βέβαια ένα σημαντικό ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες βρέθηκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων της Χ.Α., είναι σημαντικό μήνυμα η μαζική παρουσία της νεολαίας στις διαδηλώσεις, όμως θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να γυρίσει ο ήλιος και να λάμψει πάνω στη Γη.

Γιώργος Σόφης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το