ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΕ ΣΩΜΑ

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δηλώνει ότι η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στην ΕΛΜΕ με το αυξημένο -κατά 44% -ποσοστό της συμμετοχής της βάσης, επιβεβαιώνει στην πράξη τον σωστό διεκδικητικό προσανατολισμό στη συνδικαλιστική δράση που τηρήθηκε την περυσινή συνδ. χρονιά, για τον οποίο καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η παράταξή μας, αλλά και συνολικά οι παρατάξεις που συγκρότησαν το περυσινό προεδρείο. Η καλλιέργεια της πίστης στη δυναμική των αγώνων, στην αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα έκβαση της συλλογικής πάλης –που ενέπνευσε στο επίπεδο των αρχών και στήριξε, με την αγωνιστική της δράση, η παράταξή μας, αλλά και συνολικά οι αγωνιστικές αριστερές παρατάξεις στο περυσινό ΔΣείχε ως αποτέλεσμα να αναθερμανθούν οι σχέσεις της βάσης του σωματείου μας με τη διοίκησή του και να διασφαλιστούν μαζικότεροι όροι συμμετοχής στις συλλογικές δράσεις της ΕΛΜΕ

Το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, έδειξε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 54% και επιβεβαίωσε τον σωστό αγωνιστικό προσανατολισμό της, ενώ παράλληλα ανέδειξε την αναγκαιότητα της συνέχειας και της διεύρυνσης αυτής της αγωνιστικής δράσης, στη βάση των αρχών, των διεκδικήσεων και γενικά του πλαισίου δράσης που τηρήσαμε ως παράταξη την περυσινή χρονιά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα χρόνια της πολυετούς μαζικής δράσης μας στο σωματείο.

Στη βάση αυτή-και προασπιζόμενοι σταθερά τις αρχές του συνεπούς αριστερού, δημοκρατικού και διεκδικητικού συνδικαλισμού-δηλώνουμε ότι ο νέος χάρτης των δυνάμεων που διαμορφώνεται φέτος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ όχι μόνο δεν ευνοεί και δεν προωθεί τη διεκδικητική πάλη, στην κατεύθυνση της προάσπισης των βασικών κατακτήσεων και συλλογικών δικαιωμάτων, αλλά συγχρόνως θέτει ΕΜΠΟΔΙΑ στην ανάπτυξη της αναγκαίας, της μαζικής διεκδικητικής πάλης, σε μια περίοδο επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ).

Ειδικότερα, η πρώτη εκλογική δύναμη, με βάση τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ, ενώ θέλει να αποκαλείται αριστερή, στην πράξη καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, όπως επιβεβαιώνει η συμμετοχή της στις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ που οδηγούν στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και ακυρώνουν θεμελιώδεις συνδικαλιστικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα. Συγχρόνως, εξωραΐζει το αντιδραστικό μέτρο της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, όχι μόνο στηρίζοντας τους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. αλλά και προβάλλοντας το δήθεν «καλό μοντέλο» της Αξιολόγησης, παραπλανώντας έτσι τους συναδέλφους, Παράλληλα, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ και την προωθεί, ενώ χαρακτηρίζει την αντίθεση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, αλλά και όλων των παρατάξεων που αντιστέκονται σε αυτό το αντιλαϊκό μέτρο ως… «επικίνδυνη»(!), λειτουργώντας έτσι ως παράγοντας καλλιέργειας του φόβου και της υποταγής στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τη κυβέρνησης. Με τη στάση της συναίνεσης που τηρεί, με τη συνδικαλιστική πρακτική, αλλά και με τη συμπόρευσή της με τις άλλες δυο παρατάξεις της συνθηκολόγησης, τη ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ/ΠΑΣΚ(όπως επιβεβαιώθηκε και στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ), βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης και δημιουργεί αναχώματα στην ανάπτυξη της συλλογικής πάλης που πρέπει να ενταθεί, ειδικά αυτή την περίοδο της επίτασης των μέτρων της φτώχειας, της ανεργίας, της αμορφωσιάς, των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Οι παραπάνω ενδεικτικές συνδ. πρακτικές -που τηρεί η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και επιβεβαιώνονται και σε άλλα μείζονα ζητήματα, όπως είναι η άρνησή της για καθαρή στήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασηςπηγάζουν από το ιδεολογικο-πολιτικό φορτίο της παράταξης αυτής που παραπέμπει στον ταξικό συμφιλιωτισμό, τον εξωραϊσμό της ιμπεριαλιστικής και σιδερόφρακτης ΕΕ σε… δημοκρατική τάχα Ένωση των λαών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΕΚ/ΠΑΣΚ- σταθερή στο δρόμο της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική, είτε αυτή εφαρμόζεται από κυβερνήσεις που μετέχει το ΠΑΣΟΚ, είτε όχι- αποτέλεσε ως ΠΑΣΚ και συνεχίζει να αποτελεί ως ΠΕΚ ένα από τα βασικότερα αναχώματα στην ανάπτυξη της διεκδικητικής δράσης. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ανοιχτά το αντιδραστικό μέτρο της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, επικαλούμενη (μαζί με τους συνοδοιπόρους της, δηλ τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ), την «καλή»(!) τάχα αξιολόγηση, συγκαλύπτοντας την απόλυτη εναρμόνισή της με τα πιο αντιδραστικά μέτρα, που αναγκαστικά θα κατηγοριοποιήσουν σε ταξικές ζώνες τα σχολεία, θα διαβαθμίσουν τους εκπαιδευτικούς, αίροντας τη μονιμότητα, και θα εισαγάγουν ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην εκπαίδευση. Μάλιστα, με την πρακτική της, επιβεβαίωσε ότι βάζει πλάτη και στην ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, καλλιεργώντας το κλίμα της ηττοπάθειας και της υποταγής σε ένα στυγνά αντιδραστικό μοντέλο ιδιωτικοποιημένου-αποκεντρωμένου σχολείου. Σε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων (που αφορούν στα συνδικαλιστικά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα μέχρι την Αξιολόγηση) η ΠΕΚ απέδειξε, όχι μόνο την περυσινή χρονιά, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ στην αντιλαϊκή επέλαση: ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ στις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για τα υπηρεσιακά όργανα, δεν ενημέρωσε το Δ.Σ για πραγματοποίηση αξιολογήσεων και ΑΠΕΙΧΕ από όλες τις διαδικασίες αποτροπής της επιβολής του αντιλαϊκού μέτρου Γενικά, λειτουργεί ως συνδικαλιστικός στυλοβάτης της αντιδραστικής πολιτικής που επιτάσσει ο ιμπεριαλιστικός μηχανισμός της ΕΕ (τον οποίο εξευγενίζει ως ..τάχα δημοκρατική ένωση των λαών!) αλλά και η εγχώρια ολιγαρχία. Σε όλα τα επίπεδα της αναγκαίας αντίστασης στην αντιλαϊκή επέλαση ορθώνει τη διαχειριστική, γραφειοκρατική λογική της ανοχής και της προσαρμογής στα αντιδραστικά μέτρα, λειτουργώντας ως παράγοντας ηττοπάθειας και υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η παράταξη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΡΙΩΣΗ/ΠΑΜΕ που διακηρύσσει σε υψηλούς τόνους την τάχα ασυμβίβαστη γραμμή της πάλης που τηρεί, στην πράξη επιβεβαιώνει-αρκετές φορές-το τελείως αντίθετο. Συγκεκριμένα, ενώ αδιαμφισβήτητα την περυσινή σύνδ. χρονιά- κατά την οποία η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ είχε την προεδρία της ΕΛΜΕ -όχι μόνο ανέβηκε ο αγωνιστικός παλμός και το σωματείο μας απέκτησε χαρακτηριστικά διεκδίκησης, μαζικότητας και αποτελεσματικών αγώνων (πχ αντίσταση σε κάθε μορφής Αξιολόγηση), ωστόσο η… αριστερή ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ – ΠΑΜΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ(!) τον απολογισμό δράσης της ΕΛΜΕ. Επιβεβαιώνει έτσι στην πράξη πώς εννοεί και πώς εφαρμόζει την αντίληψή της για την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης και της αντίστασης στην αντιδραστική πολιτική της πείνας, των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, του πολέμου και του φασισμού Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΠΑΜΕ ακυρώνει και καταψηφίζει οποιαδήποτε αγωνιστική συλλογική πάλη η οποία δεν φέρει την σφραγίδα του χώρου της, καταργώντας έτσι στην πράξη θεμελιώδεις αρχές του αριστερού και συνολικότερα δημοκρατικού κινήματος. Η ενότητα και συσπείρωση των εργαζομένων που διακηρύσσει φτάνει μέχρι… την ένταξη στο συνδικαλιστικό οικοδόμημα του ΠΑΜΕ, που τηρεί σταθερά τη διασπαστική γραμμή της χωριστής πλατείας και του αντιδημοκρατικού αποκλεισμού οποιασδήποτε θέσης και συλλογικότητας η οποία δεν εναρμονίζεται με το ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Στηβάση αυτή, καταργεί θεμελιώδεις αρχές για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, όπως είναι η δημοκρατική αντιπαράθεση των ιδεών. Επιπλέον, ενώ η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ καταδικάζει φραστικά το συνδικαλισμό της υποταγής που τηρούν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΕΚ-ΣΥΝΕΚ, ωστόσο υιοθετεί τη λογική του ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΎ ΠΡΟΕΔΡΕΊΟΥ(!), δηλ μοιράζεται τα αξιώματα με τις παρατάξεις που καταγγέλλει ως αναχώματα του συνδικαλισμού, ψηφίζοντάς τις και ψηφιζόμενη από αυτές. Αυτή η θέση είναι προφανές ότι όχι μόνο ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τις αρχές του συνεπούς αριστερού συνδικαλισμού, αλλά επιπλέον καλλιεργεί την ταξική συμφιλίωση, την ανοχή και την αποδοχή των συνδ. δυνάμεων που στηρίζουν την αντιδραστική πολιτική και αναστέλλουν την ανάπτυξη της συλλογικής πάλης.

Απέναντι σε αυτή την καταστρατήγηση των βασικών αρχών του αριστερού κινήματος, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δηλώνει ότι θα κρατήσει και αυτή τη χρονιά ψηλά τη σημαία του αγώνα και θα προασπιστεί, με όλες τις δυνάμεις της, τα εργασιακά, μορφωτικά, υγειονομικά και πολιτικά δικαιώματά μας, προτείνοντας και συμμετέχοντας σε κάθε μορφή συλλογικής πάλης που ορθώνει αντιστάσεις στην αντιλαϊκή επέλαση και την ιμπεριαλιστική θηριωδία.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του προεδρείου και του ΔΣ της ΕΛΜΕ σε σώμα, με βάση τα παραπάνω, δηλώνουμε:

  • Ότι ΔΕΝ μετέχουμε στο προεδρείο
  • Δεν διεκδικούμε κανένα αξίωμα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το