ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ(10 ΙΟΥΝΗ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ,  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ-ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ  ΕΝΩΤΙΚΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗΣ ΠΑΛΗΣ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και όλων των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Χώρου στη Γενική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη. Τονίζει ότι η μαζική  συμμετοχή στην Απεργία, τη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο αποτελεί ισχυρό τεκμήριο της καθολικής καταδίκης του νομοθετικού εκτρώματος Βούρτση-Χατζηδάκη που κατεδαφίζει τις  πολύχρονες  και αιματηρές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), καταργεί το 8ωρο, τη σταθερή και μόνιμη εργασία, το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής πάλης και της απεργίας. Θεσπίζει το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, του ηλεκτρονικού φακελώματος και της ποινικοποίησης των αγώνων. Αφοπλίζει  συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους, με στόχο τη ληστρική εκμετάλλευση τους και την κατάπνιξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στο βωμό της υπηρέτησης των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της (ΕΕ-Η.Π.Α-Ν.ΑΤ.Ο)

Απέναντι σε αυτή τη μαύρη αντιδραστική πολιτική απαιτείται μαζική αντίσταση που μπορεί να διασφαλίσει η  συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους,  η ενωτική, μαζική και ανυποχώρητη συλλογική πάλη. Αυτή την αρχή της ενωτικής και ανυποχώρητης πάλης  και της ενεργοποίησης των σωματείων, ώστε να γίνουν ισχυρά μέσα συλλογικής διεκδίκησης, υπηρετεί και στηρίζει η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  σταθερά στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, καταδικάζοντας τις θέσεις των χωριστών συγκεντρώσεων και της πολυδιάσπασης .Θέσεις που δημιουργούν αρνητικό κλίμα δυσλειτουργίας του Δ.Σ της ΕΛΜΕ και απονέκρωσης των βασικών συλλογικών λειτουργιών  του σωματείου. Στο πλαίσιο αυτό,  η παράταξη μας κατέθεσε τις δυνάμεις της για τη  διαμόρφωση απεργιακού και αγωνιστικού κλίματος στη βάση της ΕΛΜΕ. Αρνήθηκε τις χωριστές πλατείες και  τις πρακτικές της διάσπασης, έχοντας ξεκάθαρο ότι οι αντιθέσεις, ιδεολογικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές, δε λύνονται …με τις χωριστές  συγκεντρώσεις  και την παραλυτική λειτουργία των σωματείων, αλλά με τη σταθερή και ανειρήνευτη αντιπαλότητα στη συνδ. γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Για το λόγο αυτό, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ και επεδίωξε την ενωτική δράση στην ΕΛΜΕ και κατέθεσε τις δυνάμεις της για την καλύτερη δυνατή συμμετοχή των συναδέλφων. Ειδικότερα:

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ συμμετείχε μαζικά στη Γενική Απεργία (10 Ιούνη), καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας και την ενεργητική  συμμετοχή  των συναδέλφων πολλές μέρες πριν, προετοιμάζοντας το αγωνιστικό κλίμα  για την  υπονομευμένη από τις συνδ. ηγεσίες απεργία την Πέμπτη (3 Ιούνη). Η επονείδιστη ακύρωση αυτής της απεργίας- με ευθύνη του υποταγμένου συνδικαλισμού(ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΠΕΚ)και τη συμπόρευση των ΣΥΝΕΚ και του ΠΑΜΕ-δεν πτόησε την παράταξη μας,  που επέτεινε τις προσπάθειες για τη διασφάλιση του απεργιακού  κλίματος.

Ετσι, στη συνάντηση των σωματείων την 1Η Ιούνη, η παράταξή μας καταδίκασε με αυστηρό τρόπο την υπονόμευση του απεργιακού αγώνα και κάλεσε σε συλλαλητήριο την ημέρα της ..ακυρωμένης απεργίαςΗ πρόταση αυτή  συνάντησε,  δυστυχώς, την αντίθεση άλλων αριστερών παρατάξεων, που είτε πρόβαλαν την αποχή τους ως…διαμαρτυρία για την ακύρωση της απεργίας(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ), είτε επεδίωκαν να μην οργανώσει το σωματείο συλλαλητήριο, για να κάνει ευκολότερη συγκέντρωση η παράταξή τους(ΠΑΜΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), είτε είχαν στάση αναμονής και σιωπής (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Μπροστά σε αυτό το κλίμα της αδιέξοδης και αναποτελεσματικής στάσης, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, θαρρετά και ξεκάθαρα, πρότεινε, ψήφισε και στήριξε το συλλαλητήριο στις 3 Ιούνητραβώντας …από τα μαλλιά μια απόφαση της ΕΛΜΕ για  καταδίκη των μέτρων, με δεδομένο ότι η προεδρία της ΕΛΜΕ( ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ) δεν κόπτεται για ανάπτυξη του αγωνιστικού κλίματος και η αντιπροεδρία(ΠΑΣΚ-ΠΕΚ) τηρεί σταθερά πρακτική πλήρους απόστασης από τα Δ.Σ, τους αγώνες και τα συλλαλητήρια….

Με αυτό το προϋπάρχον  αρνητικό κλίμα στο Δ.Σ,  ήταν πρόδηλο ότι η ΕΛΜΕ–  λόγω της κυριαρχίας των γραφειοκρατικών παρατάξεων(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΠΕΚ/ΠΑΣΚ), αλλά και λόγω των χωριστικών πρακτικών των προαναφερόμενων αριστερών παρατάξεωνδεν ήταν δυνατόν να αναλάβει τις ευθύνες της,  να οργανώσει κλιμάκια ενημέρωσης,  να εμπνεύσει και να καλέσει μαζικά στην απεργία στις 10 Ιούνη.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ούτε αποδέχτηκε, ούτε εναρμονίστηκε με αυτό το παραλυτικό κλίμα στην ΕΛΜΕ. Ανέλαβε τις ευθύνες της ως συνεπής αριστερή δύναμη: οργάνωσε επισκέψεις-ενημερώσεις των συναδέλφων στα σχολεία, εξέδωσε προκήρυξη, με την οποία ανέλυε τα αίτια και τις συνέπειες του αντεργατικού εκτρώματος ΧατζηδάκηΚαταδίκασε απερίφραστα  την υπονόμευση του απεργιακού κλίματοςμε προκήρυξη που εξέδωσε, αλλά και με αναλυτική τοποθέτηση σε ραδιοφωνική εκπομπή, καλώντας τους συναδέλφους σε συστράτευση και αγώνα. Έδωσε τη μάχη της πειθούς στους συλλόγους των εκπαιδευτικών και κάλεσε τις άλλες παρατάξεις στο τελευταίο Δ.Σ της ΕΛΜΕ(7 Ιούνη) να συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας με κοινά κλιμάκια ενημέρωσης και παρουσία στην ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ των εκπαιδευτικών σωματείων, αλλά και όλων των σωματείων της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΗ.

Δυστυχώς και πάλι, επικράτησε η χωριστική γραμμή της μικροκομματικής λογικής: Το ΠΑΜΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΙΕΡΩΣΗ που ευθύνεται για την ακύρωση της απεργίας στις 3 Ιούνη, καλούσε χώρια σε συγκέντρωση …καταδίκης…των ξεπουλημένων ηγεσιών με τις οποίες   συμφώνησε για την ακύρωση της απεργίας(!) και τις οποίες ψηφίζει(!) στην εκλογή  του προεδρείου της ΕΛΜΕ. Αντιγράφοντας τη λογική του ΠΑΜΕ, η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΡΩΣΗ και  ακολουθώντας το ..συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε επίσης σε ξεχωριστή συγκέντρωση  στο Άγαλμα Βενιζέλου… Παράλληλα, οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ κάλεσαν, με τη σειρά τους, στη χωριστή συγκέντρωση  στο Άγαλμα Βενιζέλου, τηρώντας και αυτές μια πρακτική διαχωρισμού και διάσπασης της ενωτικής δράσης των εργαζομένων.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταδίκασε τη λογική των διαχωριστικών γραμμών. ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ στο σωματείο και στην ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Ε.Κ.Η.Η πλειοψηφούσα θέση της ΕΛΜΕ ήταν να γίνει συγκέντρωση στο ΕΚΗ, όμως καμιά από τις κυρίαρχες δυνάμεις(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) που ψήφισε αυτή τη θέση, ΔΕΝ τη στήριξε πρακτικά. Ετσι, στην προγραμματισμένη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ(8/6) παρευρέθηκε ΜΟΝΟ η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ(!), ενώ απουσίαζαν όλες οι άλλες παρατάξεις, υποταγμένες και μηΗ απουσία τους από ένα τέτοιο βήμα δείχνει μεγάλη υποχώρηση και στρεβλή αντίληψη και αντιμετώπιση των αντιθέσεων στο συνδικαλισμό και το λαϊκό κίνημα συνολικότερα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ως συνεπής αριστερή παράταξη, επιμείναμε στην ανάγκη της παρουσίας ενός πανό της ΕΛΜΕ στη συγκέντρωση, ενώ καταθέσαμε τις δυνάμεις  μας για τη συμμετοχή των απεργών εκπαιδευτικών στην ΚΟΙΝΗ συγκέντρωση όλων των σωματείων.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ τήρησε τις θέσεις της , κάλεσε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση, έστησε το πανό της,  διένειμε τις προκηρύξεις της και τοποθετήθηκε από το βήμα, καταδικάζοντας τα βάρβαρα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα. Με τα συνθήματά της, προσπάθησε να δώσει αγωνιστικό παλμό στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης, στήριξε το πανό της ΕΛΜΕ και από το βήμα έκανε ειδική αναφορά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της στα παιδιά που αντιμετωπίζουν φέτος τον πιο αιματηρό εξεταστικό μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων, με τη δραματική μείωση των εισακτέων.

Η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία ήταν αρκετά ικανοποιητική, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η βάση έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα προβλήματα της ηγεσίας της.

Στέλνουμε τους θερμούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας σε όλους τους συναδέλφους και τους καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και καθολική συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες που είναι οι μόνοι που οδηγούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το