Επίσκεψη στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποίησε αυτές τις μέρες η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία (μητέρα του σημερινού βασιλιά, του Φιλίππου), στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Τη Βασίλισσα Σοφία και την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ξενάγησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021. Μέλι έσταζε το στόμα του πρωθυπουργού όταν κατά τη συνάντηση που είχε με την βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, αναφέρθηκε στο κτήμα που βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, στο Τατόι. Μέχρι και ξεναγός προσφέρθηκε να γίνει.

Η βασιλομήτωρ Σοφία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την επετειακή έκθεση με τίτλο: «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα έργα που αποτυπώνουν τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο μέχρι τη μεγάλη νίκη, αλλά και τα πρόσωπα του Αγώνα που συνθέτουν την επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης.

Ποια είναι η Σοφία; Ας δούμε τι γράφει ο Γιώργος Αλεξάτος:

Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφίας, είναι κόρη της ναζίστριας Φρειδερίκης και συζύγου του διορισμένου από τον δικτάτορα Φράνκο διαδόχου του, Χουάν Κάρλος.

Αυτής της ρυπαρής πριγκίπισσας, που ο πολυδάπανος γάμος της, το 1962, και η προίκα από το υστέρημα του εξαθλιωμένου τότε λαού μας, είχαν ξεσηκώσει θύελλα λαϊκών και κυρίως νεολαιίστικων αντιδράσεων, με το σύνθημα “Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία”.

Σκέφτομαι πως ενώ εμείς, μέσα από χίλιες μύριες περιπέτειες, ξεφορτωθήκαμε τη βασιλική σαπίλα, είναι η Ευρώπη (της προόδου ντε και του διαφωτισμού!) που διαθέτει εφτά βασίλεια (Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία), ένα δουκάτο (Λουξεμβούργο) και δυο πριγκιπάτα (Μονακό και Λιχτενστάιν). Ενώ αναγνωρίζονται παντού οι μεσαιωνικοί τίτλοι ευγενείας και συνάμα ξεφτίλας για τους κοινούς θνητούς.

Μπορούμε να ‘μαστε περήφανοι γιατί σ’ αυτόν εδώ τον τόπο οι τίτλοι αυτοί είχαν απαγορευτεί ήδη από τα Συντάγματα της Επανάστασης του 1821.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το