Συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής και την «Ελληνικός Χρυσός».

Η δίκη που ξεκίνησε στις 22 Οκτώβρη είναι ίσως η σημαντικότερη από τις δίκες τις σχετικές με το κίνημα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Πάνω σ’ αυτό το κίνημα στήθηκε βιομηχανία διώξεων προς γνώση και συμμόρφωση όσων αντέδρασαν και αντιδρούν. 21 κάτοικοι σύρθηκαν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για 9 κακουργηματικές και 8 πλημμεληματικές πράξεις. Η στήλη έχει και πρόσφατα αναφερθεί στις κατηγορίες, όμως έχει αξία να αναφερθούν ξανά ορισμένες. Σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από κοινού και κατά συρροή ληστεία, κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη και άλλες!

Τι δείχνει η μέχρι στιγμής διαδικασία; Οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν αποδίδουν το ζητούμενο, την καταδίκη των κατηγορούμενων.

«Ουδείς» από τους μάρτυρες αυτούς  αναγνώρισε κάποιον από τους «δράστες του εμπρησμού» στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός». Οι υπάλληλοι της εταιρείας security (7 μάρτυρες) δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορούμενους ως εμπλεκόμενο. Οι φύλακες του εργοταξίου στις καταθέσεις και με όσα είπαν αναίρεσαν ουσιαστικά την κατηγορία περί ληστείας. Η συλλογή στοιχείων-πειστηρίων από το χώρο του καμένου εργοταξίου έγινε, όχι από την αστυνομία όπως θα έπρεπε, αλλά από τους ίδιους τους φύλακες του χώρου και ταυτόχρονα ο ίδιος ο χώρος ήταν απερίφραχτος κι αφρούρητος κι ο καθένας θα μπορούσε να μπει και να βγει ανενόχλητος.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά δεν καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων αλλά κατηγορίας, αφήνοντας ένα κατηγορητήριο, πλούσιο μεν αλλά έωλο και αστήριχτο.

Εμείς να σημειώσουμε ακόμη μία φορά ότι οι αγώνες των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους και κατοίκων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ποινικοποιούνται.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το