Δημήτρης Κουφοβασίλης

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ παρεμβαίνουν πολιτικά στο πρόβλημα και η τοποθέτησή τους δεν παρακολουθεί καθόλου την επιστημονική, κοινωνική και ηθική διάσταση του προβλήματος

Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, η υπόθεση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου  περνάει από το ΣτΕ. Κρίνονται πολλά, αλλά όχι όλα. 

Ως ΣΕΚΑ δε θα έχουμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε αυτοπρόσωπα στην έδρα του σεβαστού δικαστηρίου, να κοιτάξουμε στα μάτια τους δικαστές και να πούμε ζωντανά την άποψή μας, όπως μπορούσε (από τις 29 Οκτωβρίου μάλιστα) να κάνει η κ Λ. Μενδώνη, επισκεπτόμενη την ίδια την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια κίνηση της υπουργού ασύμβατη με τη θέση της και τη συγκυρία, αρκούντως αντιθεσμική, πρακτικώς προβαίνοντας σε πολιτική παρέμβαση.

Θα ήθελα εξάλλου να θυμίσω ότι το θέμα του σταθμού απέκτησε τη διάσταση που έχει σήμερα έπειτα από την περσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, με τον κ. Μητσοτάκη να μας ανακοινώνει πως, αφού μάλιστα μίλησε «με όλους τους φορείς», οι αρχαιότητες θα αποσπαστούν. Με ποιους φορείς μίλησε; Τόσο οι έκτακτοι (επί συμβάσει) αρχαιολόγοι, όσο και οι μόνιμοι, είχαν και έχουν κατηγορηματική θέση υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη λύση της απόσπασης, επίσης είχε ομόφωνη θέση υπέρ της διατήρησης (και εβδομάδες μετά τη ΔΕΘ ήρθε να προσαρμοστεί στην πολιτική γραμμή που χάραξε ο κ. Μητσοτάκης).

Συνεπώς, από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ παρεμβαίνουν πολιτικά στο πρόβλημα και η τοποθέτησή τους δεν παρακολουθεί καθόλου την επιστημονική, κοινωνική και ηθική διάσταση του προβλήματος.

Το αντίθετο μάλιστα: οι μόνοι σύμμαχοι της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ είναι οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες. Κανένας άλλος.

Προσωπικά είμαι υπερήφανος που ανήκω σε έναν Σύλλογο ο οποίος, παρά το γεγονός ότι πλήττεται από πρωτόγνωρη ανεργία, ωστόσο πήρε την απόφαση με Γενική του Συνέλευση, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, να καλέσει όλους τους εκτάκτους αρχαιολόγους να μην εργαστούν για την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Αυτό, δεν το έχουμε ξανακάνει στην ιστορία μας.

Η ανακοίνωσή μας σημειώνει:

«Αν πάρουμε την απόφαση αυτή, θα μας τιμωρήσουν με επιθέσεις λάσπης.
Είμαστε συνηθισμένοι, εργαζόμαστε μέσα στη λάσπη, κινούμαστε μέσα στη λάσπη, εισπνέουμε και εκπνέουμε λάσπη. Δε θα φοβηθούμε λίγη ακόμη! Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να μας τιμωρήσουν με εργασιακή και κοινωνική κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που ήδη μας έχουν φέρει. 
Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα κατηγορηθούμε ως “εχθροί της ανάπτυξης”.
Απαντάμε: αν αυτή είναι η ανάπτυξή τους, ναι, είμαστε εχθροί της. Δε θα ξεπατώσουμε την ιστορία του τόπου υλοποιώντας σχεδιασμούς του ποδαριού, που το μόνο που πιστοποιούν είναι το ήθος εκείνων που τα συνέταξαν μέσα σε μια νύχτα, υπό το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα προσθέσουμε ανεργία στην ανεργία μας.
Δε θα σβήσουμε το παρελθόν, ζημιώνοντας το παρόν και το μέλλον του τόπου για λίγους μήνες εργασίας μας! (…) 
Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας.
Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, και τον ελληνικό λαό, να συμπαραταχθεί στον αγώνα και στο μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί, ενάντια στον τεμαχισμό της ιστορίας μας».

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι.

Όχι, για τον πανικό της υπουργού, και τις σπασμωδικές ενέργειές της.

Όχι, επειδή η ιδέα, και μόνο, του τεμαχισμού των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης διαδέχεται τις πρόσφατες εικόνες των τσιμεντένιων διαδρόμων στην Ακρόπολη της Αθήνας, έπειτα από τα εξίσου ακαλαίσθητα εγκαίνια φωτισμού με λέιζερ και φωτορυθμικά στον Παρθενώνα, σε συνέχεια των ειδήσεων για τις παράνομες ανελκύσεις αρχαιοτήτων από ιδιώτες στη θάλασσα των Αντικυθήρων με την ευλογία της υπουργού, λίγο μετά τις λαμπαδιασμένες, υποτίθεται «ριζικά αποψιλωμένες» Μυκήνες κ.ο.κ., δηλαδή έπειτα από μια λυπηρή διαδοχή γεγονότων που καταγράφονται σε τόπους γεμάτους συμβολισμό, φανερώνοντας και στα μάτια του πλέον δύσπιστου τις αντιλήψεις, το (μη) ενδιαφέρον, και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό. 

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι διότι πριν την απόφαση του ΣτΕ έχουμε κερδίσει. Έχουμε ξεγυμνώσει τα υποτιθέμενα επιχειρήματα της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και των συμμάχων της εργολάβων και έχουμε απονομιμοποιήσει ηθικά, έχουμε απομονώσει τις αντιπολιτιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Τέλος, ως αρχαιολόγοι που προτιμάμε να πεθάνουμε από ανεργία παρά να ξεριζώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουμε εξασφαλίσει πως, ό,τι και να συμβεί, την επομένη της απόφασης του ΣτΕ θα κυκλοφορούμε με το κεφάλι ψηλά.

* Ο Δημήτρης Κουφοβασίλης είναι πρόεδρος του ΣΕΚΑ (Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων)

πηγή: kouti Pandoras

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το