Για νέο κύμα κακοκαιρίας που θα φέρει πολύ ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ενώ εξηγεί ποιες μέρες θα χρειαστεί προσοχή.

Ο κ. Καλλιάνος, σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει ότι από την Τρίτη και τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, θα έχουμε άστατο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. «Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι η έναρξη της κακοκαιρίας (το απόγευμα της Τρίτης) θα γίνει ξαφνικά και με επικίνδυνες καταιγίδες», επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

Συγκεκριμένα και επικαλούμενος τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει ότι οι βροχές θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Τρίτης, αρχικά στη νότια Ελλάδα και γρήγορα, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι καταιγίδες, σημειώνει ο ίδιος, θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και ενδεχομένως στην Εύβοια και σε τμήματα της Θεσσαλίας.

«Πολύ φοβάμαι ότι οι καταιγίδες θα έχουν σπάνια δυναμική», προσθέτει εξηγώντας ότι από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξουν ορισμένα διαμερίσματα της χώρας που θα χτυπηθούν πολύ ισχυρά από τις καταιγίδες και αναμένεται να σημειωθούν τεράστιες ποσότητες νερού.

Οι περιοχές αυτές είναι: Νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Αττική και Εύβοια, καθώς και Θεσσαλία.

Αναφορικά με την Αττική, ο μετεωρολόγος αναφέρει: «Με ανησυχεί το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Τρίτης έως και το ξημέρωμα της Τετάρτης για την Αττική. Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι ο νομός Αττικής θα υποστεί γερό “χτύπημα” από σποραδικές καταιγίδες που θα σαρώσουν το νομό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί θα δημιουργηθούν πιθανότατα και πλημμυρικά φαινόμενα».

Μετά το πρωινό της Τετάρτης, η κακοκαιρία θα έχει ήπια μορφή και οι βροχοπτώσεις «δε φαίνεται ότι θα προβληματίσουν», προσθέτει. Παρόλα αυτά, θα βροχές θα  επηρεάζουν κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές της χώρας έως και την Πέμπτη.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει και χιονοπτώσεις που όμως θα επηρεάσουν κυρίως τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας περίπου πάνω από τα 900-1000 μέτρα. Πρόσκαιρα στη Μακεδονία ίσως τα υψόμετρα χιονόπτωσης κατέβουν και λίγο χαμηλότερα, επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.

Ο ίδιος, τέλος, προειδοποιεί ότι «οι περισσότερες βροχές θα είναι και λασποβροχές» εξαιτίας των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης από την Αφρική λόγω των νοτιάδων που θα πνέουν με ένταση έως και 8 μποφόρ στα πελάγη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το