Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, Γιάννη Τσοκαναρίδη, που τραυμάτισε την καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Ευαγγελία Αλεξάκη και συνέλαβε την καθαρίστρια Βάσω Γκόβα, η δίκη ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Η υπόθεση συνεκδικάστηκε με τη μήνυση του αστυνομικού εναντίον των καθαριστριών, οι οποίες βρέθηκαν «κατηγορούμενες» επειδή αντιστάθηκαν στις μαζικές απολύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, και με βάση τις δύο υποθέσεις ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ κρίθηκε ένοχος για τον τραυματισμό της Ευαγγελίας Αλεξάκη (σ.σ.: κατηγορία της σωματικής βλάβης) και του υπεβλήθη ποινή φυλάκισης 8μηνών, με τριετή αναστολή. Στον αστυνομικό, το δικαστήριο επέβαλε να αποζημιώσει χρηματικά την καθαρίστρια που τραυμάτισε. Ωστόσο, η ποινή είναι εφέσιμη, κι όπως δήλωσε ο δικηγόρος του καταδικασθέντα, θα ασκήσουν έφεση, οπότε η δίκη θα έχει συνέχεια σε δεύτερο βαθμό.

Ο κ. Τσοκαναρίδης  δεν θυμόταν ούτε τα ψέματα που είχε καταθέσει στην αστυνομία. Τότε είχε πει ότι η καθαρίστρια του έριξε μπουνιά στο δεξί μάγουλο, αλλά τώρα ανέφερε ότι τον χτύπησε στο αριστερό. Θυμηδία προκάλεσε στο ακροατήριο η δήλωση του ίδιου, μετά από επίμονες ερωτήσεις του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, ότι «εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπετε».

Παράλληλα, οι αγωνίστριες καθαρίστριες κρίθηκαν αθώες και σίγουρα είναι χαρούμενες τόσο για την (αναμενόμενη, με βάση τη λογική) απόφαση όσο και για το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε.

«Όποιος νιώθει την αδικία πάνω του να αγωνίζεται»
Η Δέσποινα Κωστοπούλου, μία από τις πέντε πρώην απολυμένες καθαρίστριες που βρέθηκαν στο εδώλιο, μίλησε στην «Αυγή» και χαρακτήρισε ημέρα δικαίωσης τη χθεσινή. «Μετά από πέντε χρόνια έφτασε η ημέρα της δικαίωσής μας. Ξύπνησαν πολλές μνήμες, συγκινηθήκαμε» τόνισε αρχικά. Στη συνέχεια είπε πως ήθελε να ευχαριστήσει «όσους συμπαραστάθηκαν σε αυτό τον αγώνα τότε και όσους συνέχισαν να συμπαραστέκονται κάθε φορά που βρισκόμασταν στα δικαστήρια».

Ο αγώνας των καθαριστριών ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. «Όποιος νιώθει την αδικία πάνω του να βγει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Να σκέφτεται ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Η δική μας υπόθεση αποτελεί απόδειξη» κατέληξε η Δέσποινα Κωστόπουλου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δυναμικές μορφές του κινήματος με τα κόκκινα γάντια.

Διάβασε και

Μ-Λ ΚΚΕ: Η κρατική χρηματοδότηση είναι μοχλός υποταγής των κομμάτων στις επιλογές του συστήματος και την αρνούμαστε

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το