Εχουν περάσει μέρες από τότε που το τουρκικό κρατικό TRT έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει δυο σκάφη του Λιμενικού, ένα πλωτό περιπολικό και ένα φουσκωτό, να απωθούν με τη βία λέμβο γεμάτη με πρόσφυγες. Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν υπήρξε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Εκτός από αυτήν της πρώτης ημέρας: «Ουδέν σχόλιο».

Ετσι παραμένουμε με την απορία, και πιθανότατα δεν είμαστε οι μόνοι, ποια είναι η άποψη του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρου Κλιάρη γι’ αυτές τις εικόνες, γι’ αυτό το περιστατικό. Συμφωνούν ή διαφωνούν με όσα ανατριχιαστικά είδαμε; Τους λιμενικούς να χτυπούν με κοντάρια τη λέμβο με τους ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, τον συνάδελφό τους να πυροβολεί στον αέρα και στο νερό για εκφοβισμό, τον κυβερνήτη του σκάφους να αναπτύσσει ταχύτητα και να πλησιάζει τη βάρκα με τους φοβισμένους ανθρώπους, προκαλώντας έντονο κυματισμό. Ή μήπως πρόκειται για fake news όπως λένε κάποιοι; Και αν ναι, γιατί δεν βγαίνουν να το δηλώσουν; Αν τις απαντήσεις δεν τις πάρουμε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, πού να τις αναζητήσουμε;

Λίγο πριν το συγκεκριμένο βίντεο ανέβει στο διαδίκτυο, το υπουργείο Ναυτιλίας είχε δώσει στη δημοσιότητα –και πολύ καλά έκανε– δυο άλλα βίντεο που δείχνουν τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβο με πρόσφυγες. Στο δελτίο Τύπου που τα συνόδευε αναφερόταν ότι τουρκική ακταιωρός παρακολουθεί την προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού Σώματος να αποτρέψει την είσοδο της λέμβου με τους αλλοδαπούς στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Δυο μέτρα και δυο σταθμά όμως δεν συνάδουν με το υπουργείο Ναυτιλίας και την ηγεσία του.

Το έργο των λιμενικών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Χιλιάδες οι διασώσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους. Το να ζητάμε απαντήσεις για το συγκεκριμένο βίντεο δεν σημαίνει ότι αμαυρώνουμε και απαξιώνουμε το σημαντικό έργο των λιμενικών. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ήθελε και ο συνάδελφός τους Κυριάκος Παπαδόπουλος, εκείνος ο ήρωας του Αιγαίου, ο 44χρονος αξιωματικός του Λιμενικού που έμεινε στην ιστορία για τις χιλιάδες διασώσεις προσφύγων και μεταναστών που είχε κάνει στο Αιγαίο, ως κυβερνήτης του πλωτού περιπολικού σκάφους 602.

Για επίλογο ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Οταν σώζουμε μια ζωή, μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε για το παραπάνω. Είμαστε άνθρωποι και πάνω απ’ όλα διδάσκουμε ανθρωπιά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να ανεβάζουμε στο σκάφος ζωντανά παιδιά».

Πηγή: Χριστίνα Παπασταθοπούλου – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το