Αργυρώ Μποζώνη

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς
Τα κτίρια της αποβάθρας του Λιβερπουλ | Adjaye Associates

Το βρετανικό στούντιο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Ατζάγιε ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου του Λίβερπουλ, ενώ ο Ραλφ Άπλμπαουμ ανέλαβε τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Η ανακαίνιση ύψους 57 εκατομμυρίων λιρών θα μετατρέψει το υπάρχον κτίριο του μουσείου Dr Martin Luther King Jr σε μια νέα είσοδο του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρους εκδηλώσεων και χώρους προσωρινών εκθέσεων.

«Το έργο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τον ιστορικό ιστό αυτού του διατηρητέου κτιρίου και να το επανατοποθετήσουμε στο ισχυρό πλαίσιο της προκυμαίας του Λίβερπουλ και της σχέσης του με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ατζάγιε.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ, την ευρύτερη ομάδα του έργου και την τοπική κοινότητα σε μια διαδικασία συμπαραγωγής χωρίς αποκλεισμούς, η οποία τοποθετεί τους απογόνους των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη ναυτική ιστορία του Λίβερπουλ στο επίκεντρο της συζήτησης και της αναδυόμενης μουσειακής εμπειρίας».

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Βρίσκεται μέσα σε μια αποθήκη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένη από τον Jesse Hartley, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη τσαγιού, λευκής ζάχαρης και οινοπνευματωδών ποτών.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς
Το μουσείο του Λίβερπουλ στην αποβάθρα της πόλης | Adjaye Associates

Το Διεθνές Μουσείο Δουλείας βρίσκεται σήμερα στον τρίτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου και είναι αφιερωμένο στην ιστορία των σκλαβωμένων ανθρώπων, στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο και στη σύγχρονη δουλεία.

Το ISM θα επεκταθεί στο κοντινό κτίριο Dr Martin Luther King Jr, ένα διατηρητέο κτίριο που χτίστηκε το 1846. Αυτό θα μετατραπεί σε κεντρική είσοδο για το μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος προσανατολισμός των επισκεπτών κατά την άφιξή τους, καθώς και ειδικοί χώροι υποδοχής.

Το περίπτερο Hartley Pavilion του Ναυτικού Μουσείου θα ανακαινιστεί για να συμπεριλάβει μια σειρά από εμπορικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, όπως χώρους λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρο προσωρινών εκθέσεων και χώρους εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του κτιρίου.

«Ποτέ δεν υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του υπερατλαντικού δουλεμπορίου και η ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας συμβολίζει τη δέσμευσή μας και της περιοχής μας στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η πόλη στον βρετανικό ιμπεριαλισμό», δήλωσε η διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ Laura Pye.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς
Η νέα είσοδος του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM) | Adjaye Associates

«Μαζί, θα τιμήσουμε την προκυμαία του Λίβερπουλ ως ιερό έδαφος – ένα μέρος που αντηχεί από τις εικόνες, τους ήχους και τις ψυχές όλων όσων συνδέονται με την παγκόσμια ιστορία του», δήλωσε ο διευθυντής του στούντιο σχεδιασμού Ralph Applebaum Associates, Φίλιπ Τεφτ.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του μουσείου, οι Adjaye Associates και Ralph Appelbaum Associates θα συνδέσουν το εσωτερικό σχέδιο του μουσείου με το ιστορικό εξωτερικό.

Για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου ορίστηκαν μαζί με τον Ατζάγιε οι αρχιτέκτονες Ασίφ Καν και Μάριαμ Καμάρα και ο εικαστικός καλλιτέχνης Θίαστερ Γκέιτς, για το έργο Waterfront Transformation – ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπλαση του πολιτιστικού χώρου της προκυμαίας ως μέρος του δεκαετούς σχεδίου μετασχηματισμού των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ.

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς
Το Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ | Adjaye Associates

πηγή: lifo.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το