26 Φεβρουαρίου 2020 – 26 Φεβρουαρίου 2021

Ένας χρόνος υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα του Μωυσή

Ημερολόγιο κατακλυσμού

26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα covid-19 στη χώρα μας. Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει προλάβει να θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

7 Μαρτίου 2020: «Πήγαμε με πίστη και ευλογία, επιστρέψαμε από τους Ιερούς Τόπους. Με ευλάβεια. Δεν φέραμε κοροναϊό ή κάποιο άλλο ιό. Σας φέραμε την ευλογία από τα Ιεροσόλυμα!». Αυτά δήλωναν οι προσκυνητές που επέστρεφαν από τους Αγίους Τόπους, και ενώ το Ισραήλ ήδη είχε μετατραπεί, μαζί με Ιταλία και Αίγυπτο, σε επιδημική εστία. Δεν αποδείχτηκε ότι οι προσκυνητές έφεραν μαζί τους μόνο ευλογία. 5 ημέρες μετά, θρηνούμε το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα. Πρόκειται για προσκυνητή που είχε μόλις ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές δεν έκριναν σκόπιμο να πραγματοποιήσουν έστω δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που έρχονταν από χώρες υψηλού κινδύνου.

10 Μαρτίου 2020: Η πρώτη «καραντίνα» της χώρας υποτίθεται θα διαρκούσε 14 ημέρες. Τελικώς οι αυστηρότερες απαγορεύσεις δεν επρόκειτο να αρθούν πριν τις 4 Μαΐου (και ασφαλώς μετά την απαγορευμένη από την κυβέρνηση πορεία της Πρωτομαγιάς). Στις 18 Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγούσε πως ακόμη και στο ενδεχόμενο νέας φθινοπωρινής έξαρσης «Δε θα ξαναέχουμε lockdown στο μέλλον, καθώς είμαστε καλά προετοιμασμένοι και πηγαίνουμε καλά». Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε ποτέ να προσδιορίσει σωστά τη διάρκεια στα «lockdown» και τις «καραντίνες» που ανακοίνωνε. Η συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας βρίσκει τη χώρα ξανά σε περίοδο αυστηρού lockdown, με διάρκεια τελείως εκτός των αρχικών κυβερνητικών εξαγγελιών.

31 Μαρτίου 2020: Ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της πάνδημης μάχης, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές παροτρύνσεις του ΠΟΥ (και με δεδομένες τις υγειονομικές ελλείψεις ακόμη και στα στοιχειωδέστερα μέσα προφύλαξης) συνιστά να μη φορούν μάσκες οι υγιείς πολίτες. Σημείωσε δε, ότι οι κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και τη διασπορά του ιού. Οι πολίτες συστήνεται να φορούν μάσκες μόνο αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης εξηγούσε πως «οι μάσκες είναι μόνο για όσους είναι ασθενείς. Εμείς οι υπόλοιποι, όχι δεν χρειάζεται, δεν πρέπει να φοράμε μάσκες! Μας κάνουν κακό, δηλαδή». Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, με τις κρατικές αρχές να επιβάλουν σε όλους τη χρήση μάσκας και σχεδόν υπό πάσα συνθήκη, εξετάζοντας μάλιστα την επιβολή χρήσης διπλής μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις.

6 Απριλίου 2020: «Έπειτα από μία δεκαετία χαμένων αναζητήσεων στον κόσμο των εθνικών και κομματικών ψευδαισθήσεων, είναι καιρός να βρούμε τον δρόμο μας (…) Οι Εβραίοι χρειάστηκε να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για να ξεφύγουν από τους Αιγύπτιους. Ο Κυριάκος καλείται ως νέος Μωυσής να βρει λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν αδιέξοδα και να οδηγήσει έτσι έναν τυραννισμένο λαό στη γη της επαγγελίας». Σημαιοφόρος των αντικειμενικών ΜΜΕ, η Liberal χτίζει το προφίλ του πρωθυπουργού της χώρας, και χορηγού της ψηφιακής εφημερίδας (μόλις 120.000 ευρώ). Τρεις μήνες μετά το εν λόγω άρθρο, ο συντάκτης του, Θ. Μαυρίδης, προσπάθησε να υπερασπιστεί τη διατύπωσή του, αλλά μάλλον τα έκανε χειρότερα: «Από το “καλείται” ταξίδευσαν στο “ο Μητσοτάκης τα κατάφερε”. Τόση αγωνία για να μην τα καταφέρει; Ας σωθεί η χώρα από τα αδιέξοδά της και το συζητάμε! Και Μωυσής και Ηρακλής και εθνικός ηγέτης». Ακριβώς στη συμπλήρωση ενός έτους πανδημίας, ο Θ. Μαυρίδης εισήχθη στην εντατική, με κορονοϊό.

4 Μαΐου 2020: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέχει σε γκαλά για καλό σκοπό. Στο τέλος της ημέρας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει πως ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών τον οποίο διοργάνωσε διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ «για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού». Την ώρα που ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός (απουσία του Τραμπ) επενδύει εκατομμύρια για να κερδίσει δισεκατομμύρια, από εμβόλια που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υφίστανται, ο Κ. Μητσοτάκης προσφέρει «με χαρά στην κοινή προσπάθεια 3 εκατομμύρια ευρώ!». Το ελάχιστο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι όσοι σήμερα αναφέρονται σε «δωρεάν εμβολιασμό» των Ελλήνων, δεν είναι απολύτως ακριβείς.

18 Μαΐου 2020: Όπως και σε κάθε τι άλλο, η κυβέρνηση δέχεται τον προγραμματισμό της ΕΕ για τις μετακινήσεις. Τρένα, λεωφορεία και πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα έως και 50%, αεροπλάνα με πληρότητα 100%. Αν είναι να σηκωθούν από το έδαφος, ας αξίζει τον κόπο. Η Ευρώπη και η Ελλάδα διαπίστωναν από κοινού ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά δεν μεταδίδεται στον αέρα. Για να μην πληγεί ο τουρισμός, στα αεροδρόμια δεν ελέγχονται υγειονομικώς όλοι οι εισερχόμενοι, αλλά πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

30 Ιουνίου 2020: Ένα κομμάτι των εργαζομένων λαμβάνει, στην καρδιά του καλοκαιριού, το χρωστούμενο δώρο Πάσχα. Αυτή η δυνατότητα στους εργοδότες, να καταβάλουν στους εργαζόμενους το δώρο Πάσχα μέχρι τέλος Ιουνίου, ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που προέβλεψαν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Αυτές, εξυπηρέτησαν πολύ περισσότερο τους εργοδότες απ’ ό,τι τους εργαζόμενους. Για την ακρίβεια, οι ΠΝΠ κατά κύριο λόγο έβλαψαν τους εργαζόμενους, και σίγουρα δεν τους προστάτεψαν από τον κορονοϊό.

Τουλάχιστον το δώρο Χριστουγέννων του 2020 δόθηκε στην ώρα του, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μειωμένο (από 5% και 10% έως και άνω του 50%, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις πάγωσαν για χρονικό διάστημα πάνω από 2 ή 3 μήνες). Άλλωστε, τι να την κάνουν τη ρευστότητα οι Έλληνες από τα σπίτια τους, διερωτάται σωστά ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού «δεν μπορούν να κάνουν ταξίδια, ούτε να πάνε σε εστιατόρια»; Αντιθέτως, οι πολίτες που μένουν σπίτι, αν ενισχυθούν οικονομικά, κινδυνεύουν «να γίνουν 300 κιλά»! Να τη πάλι η προστασία της υγείας μας!

1 Ιουλίου 2020: Το «Τμήμα Καινοτομίας» του υπουργείου Εσωτερικών, συγκεντρώνει τις αιτήσεις εθελοντών, συμπολιτών μας πρόθυμων να μπουν στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. «Η δράση σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και την Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καθότι «κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας κι από εθελοντές. Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές κτλ. αλλά και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας». Η σελίδα ενημερώνει πως μέχρι και τον Μάιο του 2020 «περίπου 10.010 πολίτες, διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και δεξιότητες είχαν καταθέσει αίτηση για να γίνουν εθελοντές στο Πρόγραμμα». Πιθανώς ένα κομμάτι από αυτούς να είναι φοιτητές της ΚΝΕ, η οποία είχε σπεύσει πρώτη (ήδη από τον Μάρτιο του 2020) να ταχθεί εθελοντικά στη μάχη. Φαίνεται ότι οι εθελοντές αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση, η οποία αφενός σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας προτίμησε να προσλαμβάνει αστυνομικούς αντί για ιατρούς, αφετέρου δεν είχε το απαιτούμενο προσωπικό για να …συντονίσει τους εθελοντές.

16 Αυγούστου 2020: Γενικώς, η υπόθεση των τεστ κορονοϊού, τόσο η οργάνωση και ο προγραμματισμός πραγματοποίησής τους, όσο και η συνέπεια των εξαγόμενων επιστημονικών συμπερασμάτων, είναι ίσως το συντομότερο ανέκδοτο και μάλιστα σε μια κατάσταση στην οποία δεν χωράνε αστεία. Ενδεικτικά: στις 16 Αυγούστου πραγματοποιούνται συνολικά μόλις 3.808 τεστ σε όλη τη χώρα, ενώ, τρεις μέρες μετά, στις 19 Αυγούστου, πραγματοποιούνται 63.411 τεστ. Άντε να βγάλεις συμπέρασμα μετά με τον αριθμό των κρουσμάτων! Το πικρό αυτό ανέκδοτο βρίσκει την (μέχρι τώρα) κορύφωσή του στις 8 Ιανουαρίου 2021, με την κυβερνητική καμπάνια για δωρεάν τεστ στο testing.gov.gr. Η διαφήμιση κατά λέξιν διευκρινίζει: «Η πλατφόρμα αφορά όλους, εκτός από όσους έχουν τα συμπτώματα, καθώς η επιλογή για τεστ θα είναι τυχαία. Εάν έχετε συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας!».

29 Αυγούστου 2020: Συνδυάζοντας παιδαγωγική, στατιστική, υγειονομία και οικονομία, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκίκας Μαγιορκίνης καταλήγει στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι το πανεκπαιδευτικό αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη, είναι σφαλερό. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπήρχε (και αν θα υπήρχε) σημαντικό κέρδος στην μείωση της μετάδοσης από 25 σε 15 όσον αφορά την μετάδοση σταγονιδίων». Λίγο πολύ, οι εξισώσεις της κυβέρνησης καταλήγουν πως είναι προτιμότερο οι μαθητές ανά τάξη να είναι 25, και όχι 15.

Την ίδια ημέρα (Σάββατο) η κυβέρνηση εκδίδει ΦΕΚ επαληθεύοντας για πολλοστή φορά την ασίγαστη μάχη που δίνει με όλα τα μέσα ενάντια στον κορονοϊό. Οι νομομαθείς της κυβέρνησης συνεργάζονται με τους υγειονομικούς της κυβέρνησης, προσπαθώντας να προσδιορίσουν, και να υποδείξουν, τη στάση που οφείλουν να τηρούν οι σωστοί επαγγελματίες (ή οι σωστοί πελάτες) σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Στην κορυφή του γραπτού σουρεαλισμού, «οι Οδηγίες λειτουργίας Οίκων Ανοχής». Προβλέπεται: «Οι οίκοι ανοχής αποτελούν ειδική κατηγορία επιχειρήσεων με ιδιομορφίες λειτουργίας λόγω της ίδιας της φύσης της εργασίας, όπου απαιτείται εγγύτητα εργαζομένου και πελάτη προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες» συνεπώς επιβάλλεται «1. Τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση κατά ενάμισι (1,5) μέτρο τουλάχιστον. 2. Εξασφάλιση απόστασης τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ εργαζομένων και πελατών στους χώρους αναμονής. 3. Τήρηση αποστάσεων στους χώρους αναμονής τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών ή χρήση διαχωριστικών ακρυλικών υαλοπινάκων. Εάν είναι εφικτό, κατάργηση του χώρου αναμονής και είσοδος στην επιχείρηση πελατών ακριβώς πριν την παροχή της υπηρεσίας. Δυνατότητα εφαρμογής υπηρεσίας ραντεβού».

21 Σεπτεμβρίου 2020: η κυβέρνηση (επανέρχεται μετά την απαγόρευση της Πρωτομαγιάς και) δοκιμάζει, μεταξύ πολλών άλλων, το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Το μέτρο αυτό θα γίνει ακόμη αυστηρότερο και θα αποκτήσει ακόμη εντονότερο «άρωμα 7ετίας» λίγες εβδομάδες μετά: 15-18 Νοεμβρίου (ημέρες Πολυτεχνείου) και 6 Δεκεμβρίου (ημέρες Γρηγορόπουλου) η ελληνική αστυνομία εκδίδει απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων. Όλα για το καλό της δημόσιας υγείας (τέτοιου είδους απαγορεύσεις η ελληνική κοινωνία είχε να δει από τις …21 Απριλίου 1967 και τις 17 Νοεμβρίου 1973). Η πιο πρόσφατη παραλλαγή του μέτρου, με φωτογραφική για τις (εξαγγελμένες) φοιτητικές κινητοποιήσεις απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, η οποία ανακοινώθηκε από την ελληνική αστυνομία στις 26 Ιανουαρίου 2021 με ισχύ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2021, έσπασε από τις …φοιτητικές κινητοποιήσεις.

26 Οκτωβρίου 2020: Αναφερόμενος στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται: «Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη (…) Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα».

Περιττό είναι να σημειωθεί ότι σε μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας της, η Εκκλησία γνώρισε προνομιακή μεταχείριση, και σίγουρα σε σύγκριση με άλλους τομείς και δραστηριότητες του φάσματος της κοινωνικής ζωής. Φαίνεται ότι ούτε στην Εκκλησία «κολλάει». Ενδεικτικά, όπως εξάλλου κατηγορηματικά διαβεβαίωνε και η λοιμωξιολόγος Ε. Γιαμαρέλλου (καμάρι της κυβέρνησης μαζί με τον ιεροψάλτη Σωτήρη Τσιόδρα) «όποιος πάει να κοινωνήσει, άσχετα αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, συμμετέχει στο μυστήριο. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για κορωνοϊό όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο. Εδώ το ξέρετε ότι τότε που είχαμε τους λεπρούς στην Ελλάδα, οι ιερείς κοινωνούσαν τους λεπρούς, μετά κοινωνούσαν άνθρωποι άλλοι, και κανείς ποτέ δεν κόλλησε;».

6 Νοεμβρίου 2020: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει διπλασιασμό προστίμων, με την οικονομική ποινή να ανεβαίνει από τα 150 ευρώ στα 300. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η χώρα με το ακριβότερο πρόστιμο σε όλη την Ευρώπη, και μάλιστα άνετα, καθότι η δεύτερη Γερμανία τιμωρεί τους παραβάτες με 150 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι στις 15 Ιανουαρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να ανακοινώσει και να αποσύρει την ίδια ημέρα, νέα αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ. Τα εισπρακτικά μέτρα δεν επέτρεψαν στον Μητσοτάκη «να γεννήσει λεωφορεία» για να αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στα αραιά δρομολόγια των λιγοστών ΜΜΜ, αλλά τουλάχιστον συγκεντρώθηκε ένα αρχικό ποσό για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συνολικού κόστους -τιμή προσφοράς λόγω ελληνογαλλικής φιλίας- 2,32 δις ευρώ.

12 Νοεμβρίου 2020: Η χώρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ήτοι 3.316. Εύλογα τα δεδομένα αυτά οδηγούν λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, στο επίσης αρνητικό ρεκόρ των συνολικά 31.316 ενεργών κρουσμάτων. Το 24ωρο της 25ης Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, ενώ στις 28 Νοεμβρίου καταγράφονται 121 νεκροί σε όλη την επικράτεια από κορονοϊό, διαμορφώνοντας τη χειρότερη και πιο θανατηφόρα ημέρα ολόκληρου του πρώτου έτους της πανδημίας. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός δίνει μαθήματα ψυχραιμίας: την ίδια ημέρα, 28 Νοεμβρίου, βγαίνει για ψώνια σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, και την επόμενη πηγαίνει για ποδήλατο με φίλους στην Πάρνηθα.

18 Νοεμβρίου 2020: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζει με τυμπανοκρουσίες το σχέδιο «Ελευθερία», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα οργανώσει 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα στα οποία θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) καθημερινά. Ατυχώς, το ωραιότατο αυτό σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μα, ακόμη κι αν έμπαινε σε φάση υλοποίησης, το υπουργείο υγείας θα όφειλε να το υπερκεράσει και να προγραμματίζει τουλάχιστον 2.163.258 μηνιαίους εμβολιασμούς για να προλάβει να χτίσει τη λεγόμενη «ανοσία αγέλης». Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να κάνει τις στοιχειώδεις μαθηματικές πράξεις.

20 Νοεμβρίου 2020: Κάπου εδώ καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, ακόμη και στα μάτια του πλέον καλόπιστου και καλοπροαίρετου, το κυβερνητικό επιχείρημα της ανωτερότητας του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Την ώρα που οι λιγοστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία στερεύουν κι αυτές, οι ιδιωτικές κλινικές αρνούνται να δεχτούν ασθενείς με κορονοϊό, διατρανώνοντας μάλιστα την επιστημονική και τεχνική τους ανεπάρκεια, για να …γλιτώσουν τα βάσανα, και να μην ασχοληθούν με περιπτώσεις ασθενών οικονομικώς μη αποδοτικές. Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών κλινικαρχών, Γ. Σαραφιανός, ανερυθρίαστα σημειώνει: «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο» και «Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μία μέρα δεν μπορεί να γίνει».

3 Δεκεμβρίου 2020: Η χώρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σε ό,τι αφορά στο πρώτο έτος της πανδημίας: σύνολο 622. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στα όριά του. Δύο εβδομάδες πριν, στα μέσα Νοεμβρίου και σε μια ακόμη κορύφωση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ υπερψηφίζει στη Βουλή έναν προϋπολογισμό που μειώνει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία. Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ πέτυχε ευρεία πλειοψηφία 189 βουλευτών για την έγκριση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και ευρύτατη πλειοψηφία 266 βουλευτών για την έγκριση των δαπανών της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Σόλων δεν θα μοίραζε πιο δίκαια την πίτα του προϋπολογισμού, φάνηκε να παραδέχονται οι «αντιπολιτευόμενοι» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

22 Δεκεμβρίου 2020: Τρία χρυσά για τη χώρα μας. To Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα (ανάμεσα σε 53 χώρες τις οποίες αξιολογεί) στη τελευταία θέση, με το χειρότερο ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό (6,3%), υπό τους πιο σκληρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις (συνεκτιμώντας την αυστηρότητα του lockdown και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών), και με την χειρότερη προοπτική για την οικονομία της στο έτος 2021.

27 Δεκεμβρίου 2020: Έφτασε με φορτηγό στη χώρα μας το εμβόλιο! Για να μη γίνει κάποια απόπειρα λεηλασίας των πολύτιμων …δύο (2) πακέτων εμβολίων, η κυβέρνηση κινητοποιεί περιπολικά επιτήρησης της ΕΛΑΣ, οπλισμένους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, και ελικόπτερο για να παρακολουθεί τη διαδρομή της νταλίκας. Για τη φύλαξη των εμβολίων κάνει πλάνα που προβλέπουν συνολικά 3.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα αλλά και drones με στόχο την 24ωρη θωράκιση των χώρων αποθήκευσης εμβολίων και των εμβολιαστικών κέντρων. Για τη μεταφορά των εμβολίων στα νησιά, ένοπλες Δυνάμεις και στρατιωτικά αεροσκάφη C 130. Ασήμαντη λεπτομέρεια: τελικά τα εμβόλια δεν ήρθαν σε συνθήκες -80 ή -70 βαθμών κελσίου. Εφόσον η «κρυο-μεταφορά» τελικά πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες …συντήρησης και όχι βαθιάς κατάψυξης, διερωτάται κανείς, γιατί δε βάζανε εξαρχής το φορτίο των εμβολίων μέσα στο ελικόπτερο που επιτηρούσε το φορτηγό, να τελειώναμε και μια ώρα αρχύτερα;

27 Ιανουαρίου 2021: Όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, έτσι και η Ελλάδα, συμπληρώνει έναν μήνα εμβολιασμών: Ατυχώς, ελλείψει εμβολίων αλλά και οργάνωσης, η χώρα δεν προσεγγίζει καν το ζητούμενο των 2,16 εκατομμυρίων εμβολιασμών, και πέφτει στο …10% του στόχου, και συγκεκριμένα στους 216 χιλιάδες εμβολιασμούς. Ανάμεσα στους πρώτους που εμβολιάζονται -παραβιάζοντας πρωτόκολλα, σειρά προτεραιότητας, αλλά και κάθε αρχή αξιοπρέπειας- οι άριστοι. Ο Μητσοτάκης υποχρεώνεται ήδη στην …5η ημέρα των εμβολιασμών, και αφού εμβολιάστηκε ο ίδιος και όλα του τα ανίψια του, να υποδυθεί τον εθνάρχη, βάζοντας φρένο στον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών (και όλων των συγγενών τους).

16 Φεβρουαρίου 2021: Ανάμεσα σε 201 χώρες της υφηλίου που θρηνούν νεκρούς από κορονοϊό, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις 25 θέσεις μακριά από τον παγκόσμιο πάτο, στη θέση 177 ως προς την αναλογία αριθμού κρουσμάτων – αριθμού θυμάτων (η αναλογία αυτή, την τοποθετεί στο χειρότερο 8ο του πλανήτη). Η Ελλάδα είναι η 3η χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα να νοσήσει κανείς από κορονοϊό, μετά από Βουλγαρία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ τα συγκεκριμένα στατιστικά της, τη φέρουν δίπλα σε πρόσφατα βομβαρδισμένες ή ακόμη βομβαρδιζόμενες χώρες (πχ. Υεμένη, Συρία, Αφγανιστάν), σε χώρες που υφίστανται εμπάργκο αγαθών (πχ. Ιράν), σε πολύπαθες χώρες της Αφρικής (πχ. Ζιμπάμπουε), και γενικώς σε χώρες που έχουν για διάφορους λόγους δοκιμαστεί και δεινοπαθήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η αναλογία κρουσμάτων και θυμάτων είναι από τους σημαντικότερους (κατά τα άλλα αφανής στα ελληνικά ΜΜΕ) δείκτες νοσηρότητας του εγκαταλελειμμένου συστήματος υγείας της χώρας.

26 Φεβρουαρίου 2021: Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, αναρωτιέται κανείς πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε σταθεί απέναντι στο πρόβλημα η «απόλυτα προετοιμασμένη» κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλληλέγγυα ΕΕ στο πλευρό της.

Ένα συμπληρωμένο έτος μετά το πρώτο κρούσμα του Φεβρουαρίου 2020, και η Ελλάδα εν συνόψει μετρά 6.439 θύματα από κορονοϊό (με το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 να καταγράφονται εκτός ΜΕΘ), ανάμεσα στο σύνολο των 188.201 καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Μόνο την 26η Φεβρουαρίου 2021 καταγράφηκαν 1.790 νέα κρούσματα.

Στο συγγενικό κομμάτι της οικονομίας, στο έτος που μόλις παρήλθε σημειώνονται ποσοστά ύφεσης που συναντά κανείς σε συνθήκη πολέμου: σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε το 2020 κατά 10%, ποσοστό το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος, «με την ελπίδα» ότι ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2021 θα φτάσει στο …50% του τουρισμού του καλοκαιριού του 2019. Αν αυτό είναι το καλό σενάριο, υποθέτει κανείς ποια μπορεί να είναι τα κακά σενάρια.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το