Η αρχική ιδέα (2013)
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, η αρχική ιδέα ανήκει στον ΟΗΕ. 10 χρόνια πριν, στο μακρινό 2013, η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος «Οικονομίας των Δασών», παρουσιάζοντας σχετική έκθεση του ΟΗΕ στη Ρώμη, με κάθε επισημότητα διακήρυσσε: «Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων». Σύσσωμος ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο οποίος εξάλλου ενεργεί υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, ήδη από τότε πρότεινε ανοιχτά στον παγκόσμιο πληθυσμό να κάνει στροφή προς τη βρώση εντόμων, με τους ειδήμονες να διαπιστώνουν ότι «περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα» και μάλιστα «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα». Αυτή είναι η γκουρμέ ενίσχυση της «επισιτιστικής ασφάλειας».

Η σφήνα (2017)
Αμερικανοί επιστήμονες δεν θέλησαν να «καθίσουν» πάνω στην ανακουφιστική λύση του ΟΗΕ, και βγήκαν στην επιστημονική αντεπίθεση. Με άρθρο τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, μετά από διετή μάλιστα έρευνα, το 2017 κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «ο περιορισμός των καταναλισκόμενων θερμίδων είναι ικανός να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού». Αλλιώς: «Όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο ζεις». Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι Αμερικανοί επιστήμονες αξιοποίησαν προγενέστερες μελέτες σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια, και μετέφεραν το πείραμα σε ανθρώπους.
Εδώ, δεν έχουμε απλώς αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, αλλά και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ένας γρύλος την ημέρα (2022)
Η γενική αίσθηση είναι πως κάπως συνέβαλε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πόλεμος στην Ουκρανία (η οποία μαζί με τη Ρωσία κατέχουν το 1/3 της παγκόσμιας προμήθειας σε σιτάρι). Κάποιοι λένε ότι φταίει το γενικότερο «πρασίνισμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλοι πιστεύουν ότι ο βεγκανισμός έκανε τον κύκλο του, και τώρα έχει έρθει η ώρα για κάποια καινούρια διατροφική μόδα.
Όπως και να ‘χει, από τις αρχές Αυγούστου 2022, στους επίσημους καταλόγους βρωσίμων (και πωλητέων) ειδών της ΕΕ, με απόφαση της Κομισιόν, ανήκει η μεταναστευτική ακρίδα, ο οικιακός γρύλος, και ο κίτρινος αλευροσκώληκας! Τα έντομα αυτά θα μπορούν να πωληθούν «ως σνακ ή ως στοιχεία ενός γεύματος, είτε σε αποξηραμένη ή παγωμένη μορφή και αφού έχουν αφαιρεθεί τα πόδια τους, είτε σε μορφή σκόνης».

Η Κομισιόν μάλιστα διαφήμισε την απόφασή της με μια σειρά από tweets για να πείσει τους πολίτες της ΕΕ ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων εντόμων είναι ασφαλής επειδή περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Πρόσθεσε ότι η βρώση εντόμων κάνει «καλό στο περιβάλλον» διότι υπάρχουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου, μικρότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και λιγότερα απόβλητα τροφίμων όταν γρύλοι, σκουλήκια και ακρίδες καταναλώνονται από τον πληθυσμό.

Απ’ τον αστακό, στην αράχνη, και απ’ τη γαρίδα, στην ακρίδα
Όλα είναι μια ιδέα. Αυτό είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της πρότασης της Κομισιόν. Κλείσε τα μάτια σου, και φάτο. Σώζεις και το περιβάλλον. Αν δεν θες να το κάνεις για εσένα, τουλάχιστον κάντο για τον πλανήτη, αχάριστε.
Καλώς ή κακώς, η «Σύνοδος Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», η οποία μάλιστα φέτος φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες της στα μέσα Ιουνίου. Λέγεται ότι ο Μητσοτάκης παρέθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και στους λοιπούς επισήμους, «Γεύσεις καλοκαιρινής Ελλάδας». Το μενού δεν είχε αλευροσκώληκες, ούτε κίτρινους ούτε κάποιου άλλου χρώματος. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν πλησιάσαμε καν. Σερβίραμε μαρινάτο λαβράκι με καλοκαιρινά λαχανικά και κρέμα αβγοτάραχου, γιουβαρλάκια θαλασσινών με γαρίδα, μυλοκόπι και κρόκο Κοζάνης, τοματίνια με φρέσκο κατσικίσιο τυρί, παξιμάδια χαρουπιού και ντρέσινγκ ελιάς, φαγκρί με χόρτα τσιγαριστά και σάλτσα τζιτζιμπίρας, και για επιδόρπιο μους κοκκινόσαρκου ροδάκινου με κονφί από φρέσκο ροδάκινο Ημαθίας.
Μπορεί να μη τα καταφέραμε ακόμη, το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται ακαταπόνητα ώστε η ακρίδα και ο γρύλος να γίνουν σύντομα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής κάθε Έλληνα, και κάθε Ευρωπαίου.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το