Το Σάββατο 18/7 έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο δήμο με αφορμή το Σχέδιο Στρατηγικής Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στον ορεινό όγκο του Υμηττού (ΣΜΠΕ), που δόθηκε στη διαβούλευση σαν αποτέλεσμα του περιβαλλοντικού νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο νόμος αυτός καταστρατηγεί κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας και δίνει τη δυνατότητα για εκμετάλλευση τμημάτων των δασών ακόμα και στην Α´ ζώνη που υποτίθεται ότι αποτελεί την πλέον προστατευόμενη ζώνη των ορεινών όγκων.
Το σχέδιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Υμηττό, έναν ορεινό όγκο που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την νοτιοανατολική Αττική, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν το βουνό.
Στην περιοχή των ορίων της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, υπάρχουν εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της ΔΕΗ (150KV), τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ -τμήμα της πρώην ΔΕΗ- θέλει να τις μετατρέψει σε Κέντρο Υπερυψήλης Τάσης (ΚΥΤ), παρά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την εισήγηση των ΣΜΠΕ, φαίνεται ότι έχει κάνει συμφωνία με τις δημοτικές αρχές των δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου μέσα στο χώρο που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ στη Β´ ζώνη Υμηττού.
Οι προτάσεις αυτές -που ανατρέπουν στην κυριολεξία το υπάρχον καθεστώς στον Υμηττό- έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο δημοτικών παρατάξεων, όσο και πολιτών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δάσους και της υγείας των πολιτών.
Ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ στο δημοτικό συμβούλιο, Γιώργος Σόφης, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση αποκάλυψε τις ορατές και «αόρατες» πλευρές των ΣΜΠΕ και του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη, ανέλυσε τις επιπτώσεις των σχεδίων για τον Υμηττό και -σαν ελάχιστη πρόταση άμυνας- κάλεσε το ΔΣ να ζητήσει την άμεση απόσυρση της εισήγησης για το ΣΜΠΕ. Τελικά η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε απ’ το Συμβούλιο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το