Από τα χαράματα σήμερα εστιακοί φοιτητές πραγματοποιούν συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις εστίες.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν φοιτητές μετά από κάλεσμα των συλλόγων οικοτρόφων της ΦΕΠΑ, της ΝΦΕΕΜΠ και της ΦΕ Πάτρας καθώς και εργαζόμενοι των εστιατορίων των εστιών.

Οι φοιτητές απαιτούν συνάντηση με τους εκπρόσωπους του ΙΝΕΔΙΜ, παρόλα αυτά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει στείλει μόνο αστυνομικές δυνάμεις για να τους υποδεχτούν.

Όπως σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Νεας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), στις εστίες μόνο από την αρχή της χρονιάς έμειναν 60 δικαιούχοι φοιτητές χωρίς δωμάτιο, ενώ ήταν στις λίστες. Κάτω από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ο αριθμός μειώθηκε, αλλά δεκάδες παραμένουν ακόμα έξω. Επίσης, τεράστια προβλήματα υπήρξαν το χειμώνα με το ζεστό νερό και την θέρμανση, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο συντήρησης. Επιπλέον, υπουργείο και ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενίσχυσαν το καθεστώς της εργολαβίας στα εστιατόρια και εργαζόμενοι απολύθηκαν στις εστίες τις ΦΕΠΑ, ενώ λόγος γίνεται για μεταθέσεις εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συζητιέται να έρχεται τυποποιημένο το φαγητό στις εστίες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ποσότητα του.

Οι εστιακοί φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Κανένας φοιτητής που το δικαιούται να μην μείνει εκτός εστίας.
  • Πρόσληψη μόνιμου σταθερού προσωπικού για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης και φύλαξης της εστίας.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους
  • Μέτρα αντιπυρικής-αντισεισμικής θωράκισης.
  • Κρατική χρηματοδότηση των εστιών στο ύψος των αναγκών.
  • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το