Την έκθεσή της για την ανισότητα του πλούτου στον πλανήτη δημοσίευσε στις 15 Δεκεμβρίου η ΜΚΟ Oxfam, όπως κάνει κάθε χρόνο καθώς ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που θα συγκεντρώσει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η έκθεση της Oxfam δείχνει πώς η τεράστια αύξηση της εταιρικής δύναμης και του πλούτου αναδιαμορφώνει τον κόσμο, προκαλώντας κοινωνική καταστροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στον παγκόσμιο Νότο, και συσσώρευση μυθικού πλούτου για μια χούφτα ολιγαρχών.

Η Oxfam σημειώνει πως από το 2020 μέχρι σήμερα, οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη υπερδιπλασίασαν τις περιουσίες τους, από 405 δισ. δολάρια σε 869 δισ. δολάρια συγκεντρωτικά, με ρυθμό αύξησης περίπου 15 εκατ. δολάρια ανά ώρα. Στα ίδια έτη, σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, έγιναν φτωχότεροι.

«Η ανισότητα αυτή δεν είναι ατύχημα», σχολίασε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, Amitabh Behar. «Η τάξη των δισεκατομμυριούχων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα τους προσφέρουν περισσότερο πλούτο εις βάρος όλων των άλλων», συμπλήρωσε.

Η έκθεση περιγράφει πώς η συγκέντρωση δύναμης και πλούτου στα χέρια εταιρικών γιγάντων, αυτό που η ίδια ονομάζει «μια νέα εποχή μονοπωλίου», με τη σειρά της οδηγεί σε γιγάντωση της ανισότητας. Τα εταιρικά μονοπώλια χρησιμοποιούν τη δύναμη και τον πλούτο τους για να περιορίσουν δικαιώματα και μισθούς εργαζομένων και για να αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους. Πιέζουν επίσης για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών στερώντας σε εκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση σε εκπαίδευση, περίθαλψη και ύδρευση, μεταξύ άλλων. Ενώ, τέλος, οδηγούν την κλιματική κατάρρευση, η οποία χτυπά περισσότερο τους αδύναμους του πλανήτη εκμεταλλευόμενη τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και οδηγώντας σε αύξησή τους.

Σύμφωνα με την Oxfam, κατά τη διετία 2021-22 οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη είδαν αύξηση των κερδών τους κατά 89% σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2017-20. Την ίδια περίοδο 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισ. δολάρια, καθώς οι μισθοί τους έμειναν πίσω από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια μισθών σχεδόν ενός μήνα για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους. Και, όπως σημειώνει η οργάνωση, τα δεδομένα μονάχα για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 δείχνουν πως «θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ ως η πιο κερδοφόρα χρονιά για τις μεγάλες εταιρείες».

Ακόμα όμως και εντός του εταιρικού περιβάλλοντος, υπάρχει αύξηση της ανισότητας, με μόλις το 0,001% των εταιρειών να συγκεντρώνει περίπου το ένα τρίτο όλων των εταιρικών κερδών. Η έκθεση επίσης επισημαίνει την ανισότητα μεταξύ παγκόσμιου Βορρά και Νότου, με το 74,2% του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, το 65% των δισεκατομμυριούχων και το 69,3% του παγκόσμιου πλούτου να βρίσκεται στον παγκόσμιο Βορρά, που έχει μόλις το 20,6% του πληθυσμού του πλανήτη.

Η οργάνωση προτείνει μια σειρά από δραστικές λύσεις για τη μείωση της ανισότητας, με βασικό άξονα την ενδυνάμωση του κρατικού τομέα, με κρατική συμμετοχή σε τομείς και υπηρεσίες όπου η ανισότητα κυριαρχεί (όπως η εκπαίδευση και η περίθαλψη), με δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και δημόσια μονοπώλια σε τομείς «που είναι επιρρεπείς στη μονοπωλιακή δύναμη και αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των ακραίων ανισοτήτων». Η έκθεση προτείνει επίσης νομοθετικές παρεμβάσεις για το σπάσιμο εταιρικών μονοπωλίων και τον καλύτερο και αυστηρότερο ρυθμιστικό έλεγχο των εταιρειών, όπως και την αύξηση φόρων στα εταιρικά κέρδη και τον μεγάλο πλούτο, αλλά και την ενδυνάμωση των συνδικάτων και των δικαιωμάτων των εργατών, ειδικά των γυναικών και όσων ανήκουν σε μειονότητες. Τέλος, προτείνει και μια «επανεφεύρεση της επιχειρηματικότητας», με έμφαση σε επιχειρήσεις που δεν θα βάζουν τα κέρδη των μετόχων τους πάνω από οτιδήποτε, δηλαδή εργατικούς και τοπικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις δίκαιου εμπορίου (fair trade)

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το