Φτωχά τα λόγια μπροστά στον αδιανόητο όλεθρο στον Έβρο, με τη φωτιά να καίει για 14η ημέρα και να μην φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Η καταστροφή είναι φοβερή, αλλά πολύ φοβερή είναι και η σιωπή των μίντια για το έγκλημα, η απόκρυψη του ολέθρου από την τηλοψία. Κι όταν η τηλεόραση δεν δείχνει, όταν δεν υπάρχει εικόνα, δεν υπάρχει γεγονός… Τα εξωνημένα μίντια “ακυρώνουν” το γεγονός…   

Το Δάσος της Δαδιάς έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του Σάκη Γιούμπαση που δημοσιεύθηκε στο τοπικό μέσο Evros TaNea.

Το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό δάσος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του, δεν υπάρχει πια. Τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες δεν υπάρχουν πια. Η οικολογική καταστροφή είναι ολική.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή έν όψει και φθινοπώρου. «Ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το