Εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Σκιαδαρέση, ζητά άμεσες παρεμβάσεις από τις εισαγγελικές αρχές σε περιπτώσεις που καταγγέλλεται κακομεταχείριση αλλοδαπών με φραστικές ή βίαιες επιθέσεις και κακοποίησή τους από ρατσιστικά κίνητρα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

«Αρκετά συχνά στον ημερήσιο τύπο και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου δημοσιεύονται φαινόμενα, είτε εμπορίας ανθρώπων κυρίως αλλοδαπών, που αποτελεί την σύγχρονη μορφή του γνωστού παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου, είτε φραστικών ή βίαιων επιθέσεων και κακοποιήσεων αλλοδαπών από ρατσιστικά κίνητρα (και ολοκληρωτικές αντιλήψεις)» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

«Η χώρα μας ως κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού έχει υπογράψει πλήθος διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υποχρεώνουν τα αυτοδεσμευθέντα κράτη – μέλη να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που ειδικά χορηγούνται σε όλα τα ευρισκόμενα στο έδαφός τους πρόσωπα (οσάκις βεβαίως αυτά τα δικαιώματα δεν προβλέπονται ρητά μόνο για τους πολίτες τους), συμπεριλαμβανομένων οπωσδήποτε των μεταναστών, ανεξάρτητα αν αυτοί βρίσκονται στο κράτος υποδοχής νόμιμα ή παράτυπα, αφού η πεμπτουσία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζεται στην αρχή, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις, βασικές, οικουμενικές και αναπαλλοτρίωτες ελευθερίες και ασυλίες χωρίς διάκριση», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Περαιτέρω αναφέρεται στη συνταγματική επιταγή πως «τα δικαιώματα του ανθρώπου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους» και ότι «όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους».

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζει ότι «η ανωτέρω αρχή της αποτελεσματικότητας των θεμελιωδών δικαιωμάτων σημαίνει -πλην άλλων- ότι η σχετική δέσμευση των κρατικών οργάνων (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των εισαγγελικών και των αστυνομικών) δεν είναι μόνο αρνητική (υποχρέωση δηλ. μη παραβίασής τους), αλλά και θετική, ώστε να οφείλουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να τα προστατεύουν».

Εκ τούτου, καταλήγει στην εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας που στάλθηκε στις 26 Μαΐου: «Παρακαλούμε για την άμεση νόμιμη παρέμβασή σας με την γνώση, την εμπειρία και την ευαισθησία που διαθέτετε σε κάθε περίπτωση απαγορευμένης διάκρισης ή κακομεταχείρισης ή κακοποίησης και εν γένει παραβίασης ή φαλκίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε προσώπου από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το