Αλλη μια παράσταση πολιτικού αμοραλισμού από το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπερασπιζόμενος την αμφίβολης νομιμότητας επένδυση φίλου του πολιτευτή, ο οποίος προσπαθεί να οικειοποιηθεί την κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση «Ξυνό Νερό» του Αμυνταίου, απείλησε κυνικά όσους αντιδρούν στο εγχείρημα του «κολλητού» του, Μάκη Ιωσηφίδη, με αδιανόητες εκφράσεις για δημόσιο πρόσωπο της θέσης του: «Ξέρετε, εγώ είμαι καλός καλός, μέχρι να με πειράξεις. Αν με πειράξεις, ααα!» και άλλα τέτοια… χαριτωμένα. Το βίντεο της «Ηχούς Φλώρινας» είναι άκρως διαφωτιστικό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«…Για να την κλείσω την παρένθεση. Ανθρώπινα και πολιτισμένα, αν συνεννοούμαστε, δήμαρχε, σε όλα τα θέματα, όλα πάνε καλά! Αμα αρχίζει ο καθένας μας να κάνει το μακρύ του και το κοντό του, εκεί χαλάμε τις καρδιές μας και γίνονται δύσκολα τα πράγματα…»

Αδωνις Γεωργιάδης

Ξυνό Νερό – ωμές απειλές! Θεούς και δαίμονες απείλησε σε κομματική εκδήλωση στη Φλώρινα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις αντιδράσεις τοπικών στελεχών της Ν.Δ. για αμφίβολης νομιμότητας «επένδυση» φίλου του από τον ΛΑΟΣ που επιχειρεί να «βάλει χέρι» στην κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση «Ξυνό Νερό» του Αμυνταίου.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μοιάζει να έχει ξεφύγει και αυτή του η αμετροέπεια πηγάζει προφανώς από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που καλύπτει συστηματικά τα διάφορα ατοπήματα (έως παραληρήματα) του υπουργού του, παρά τις συνετές πιέσεις σοβαρών στελεχών να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο πριν να είναι αργά. Η Ντόρα Μπακογιάννη, για παράδειγμα, πολλές φορές έχει καταδείξει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο σφιχτός εναγκαλισμός του πρωθυπουργού με τον κ. Γεωργιάδη, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Ο Αδ. Γεωργιάδης κατά την κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου Αμυνταίου

Αχαλίνωτος και ανεξέλεγκτος, λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε άλλη μια παράσταση του πολιτικού μεγέθους του το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Αμυνταίου, όπου ωμά, κυνικά, ούτε λίγο-ούτε πολύ απείλησε όσους αιρετούς και κομματικά στελέχη αντιδρούν στο εγχείρημα του Νεοδημοκράτη (σήμερα) επιχειρηματία, άλλοτε πολιτικού φίλου του από τον ΛΑΟΣ, Μάκη Ιωσηφίδη, να «μπει» επιχειρηματικά στην ιστορική δημοτική επιχείρηση «Ξυνό Νερό» Αμυνταίου. Δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει με ονοματεπώνυμα. Απευθυνόμενος από το βήμα στο «γαλάζιο» ακροατήριο, αλλά βασικά στον δήμαρχο Ανθιμο Μπιτάκη, του είπε ότι βγήκε δήμαρχος χάρη σ’ εκείνον!

«Δεν σηκώνω πολλά…»

Ανέφερε χαρακτηριστικά στον λόγο του, που μάλιστα έχει καταγραφεί και στο βίντεο της εκδήλωσης: «Εγώ, κατά την προτροπή του φίλου μου Μάκη Ιωσηφίδη, έκανα και αγώνα από την Αθήνα για να βγεις δήμαρχος. Να τα θυμόμαστε αυτά. Τηλεφωνήματα σε όσους ήξερα από το Αμύνταιο για να βγεις δήμαρχος. Λοιπόν, να είναι καλά εκεί ο Μάκης που δεν με άφηνε ούτε να κοιμηθώ το βράδυ άμα μου ξέφευγε καμία ψήφος. Να τα ξέρουμε αυτά. Και μην αποθαρρύνεστε επειδή υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι που έχουν παραμείνει από την παλαιά κατάσταση.

Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε. Και νομίζουν ότι είναι και υπεράνω κυβερνήσεων και μας γράφουνε εκεί που δεν πιάνει η μελάνη. Θα καταλάβουν σε λίγο τι πρόκειται να γίνει! Διότι, όσοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω των εκλεγμένων κυβερνήσεων του ελληνικού λαού επειδή έτυχε να διοριστούν σε μία θέση και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι η δύναμη του ελληνικού λαού είναι ισχυρότερη των θέσεών τους.

Και ο νοών νοείτω. Ξέρετε, εγώ είμαι καλός καλός, μέχρι να με πειράξεις. Αν με πειράξεις, ααα! Γιατί μερικοί νομίζουν, πήρα -λέει- τη θέση, δεν με κουνάει κανείς μέχρι το ’22. Γιά να δούμε. Και μια άλλη μου τα έλεγε αυτά και ήταν χθες στο ΣτΕ. Αρα, για να την κλείσω την παρένθεση. Ανθρώπινα και πολιτισμένα, αν συνεννοούμαστε, δήμαρχε, σε όλα τα θέματα, όλα πάνε καλά! Αμα αρχίζει ο καθένας μας να κάνει το μακρύ του και το κοντό του, εκεί χαλάμε τις καρδιές μας και γίνονται δύσκολα τα πράγματα…».

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του, τόνισε: «Τώρα δεν υπάρχει λόγος να το κρύψω, με τον Μάκη τον Ιωσηφίδη με συνδέουν και δεσμοί φιλίας πολλών ετών, πριν ανέβει στο Αμύνταιο, την εποχή που ήταν κάτω στο Μαρούσι. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την υποστήριξη, για τις επενδύσεις που κάνει εδώ στο Αμύνταιο, για την πρόοδο που θα έχει το “Ξυνό Νερό”. Υπάρχουν κάποιοι εκεί πέρα που θέλουν να μας τα χαλάσουν, Μάκη μου, αλλά δεν σηκώνω και πολλά εγώ σε αυτά τα θέματα. Το λέω για να είμαστε όλοι καθαροί μεταξύ μας…».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς προς τι οι απειλές αυτού του ύφους και είδους αν όλα γίνονται καθαρά και νομότυπα. Εύλογα αναρωτιέται αν πρόκειται για κάποιο σκάνδαλο που πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Κι εύλογα αναρωτιέται αν η όλη υπόθεση χρήζει ενδιαφέροντος του εισαγγελέα Διαφθοράς Βόρειας Ελλάδας.

Η εμπλοκή του Μ. Ιωσηφίδη, το τρικ παράκαμψης της νομιμότητας και η αμηχανία του δημάρχου

Το φυσικό μεταλλικό νερό εμφιαλώνει και εμπορεύεται η «Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση και Βιομηχανική Ξυνό Νερό» από το 1958. Πρόκειται για εμπορικό προϊόν με πανελλήνια αναγνώριση και μάλλον το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν του νομού Φλώρινας. Κατά τη θητεία, ωστόσο, του Κώστα Θεοδωρίδη (ΠΑΣΟΚ) ως δημάρχου Αμυνταίου (2007-2011) αποφασίζεται η δημιουργία δεύτερης επιχείρησης με τη μορφή Α.Ε. για να αναλάβει την εμφιάλωση και τη διανομή.

Το εγχείρημα αναλαμβάνει η γνωστή εταιρεία «Μαλαματίνα», καταλαμβάνοντας το 60% των μετοχών, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της νέας εταιρείας, ενώ το 40% ανήκει στον δήμο. Ρητώς το συμφωνητικό αναφέρει ότι η νέα εταιρεία πρέπει να φτιάξει νέα μονάδα εμφιάλωσης εντός τριών ετών, αλλιώς δεν ισχύει. Μονάδα δεν έγινε ποτέ.

Το 2011 εκλέγεται δήμαρχος ο πολιτικός φίλος του Αδ. Γεωργιάδη, Μάκης Ιωσηφίδης, που παραμένει ώς το 2014, οπότε επανεκλέγεται δήμαρχος ο Κώστας Θεοδωρίδης κι αμέσως κινείται για να βάλει την επιχείρηση σε ΕΣΠΑ και επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να φτιαχτεί το νέο εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, η «Μαλαματίνα» αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Τότε ο Ιωσηφίδης, που δεν είναι πλέον δήμαρχος αλλά έχει παραιτηθεί και από δημοτικός σύμβουλος (της αντιπολίτευσης), σπεύδει να αγοράσει τις μετοχές της νέας εταιρείας από την εκκαθαρίστρια τράπεζα, αποκτώντας το 60% της Α.Ε. Ακολουθεί τον δρόμο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και περιορίζει το ποσοστό του δήμου από 40% σε 23%, απόφαση όμως που καταρρίπτει δικαστικά ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κώστας Θεοδωρίδης, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται συμφωνητικό μετά την παρέλευση τριετίας χωρίς την κατασκευή νέας εργοστασιακής μονάδας.

Ο Κ. Θεοδωρίδης ανέφερε στην «Εφ.Συν.»: «Η κατάπτωση του συμφωνητικού ουσιαστικά ακυρώνει κάθε ενέργεια. Ομως ο Ιωσηφίδης διατηρεί τη διανομή με τιμές μιας δεκαετίας πίσω, ζημιώνοντας οικονομικά τον δήμο. Μάλιστα, μέσω του δημάρχου κ. Μπιτάκη φροντίζει να διοριστεί πρόεδρος στην παλαιά δημοτική επιχείρηση ο δικηγόρος του, με τον οποίο ο δήμος αντιδικούσε! Κατόπιν αυτών κατέφυγα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δικαιώθηκα. Η Αποκεντρωμένη απεφάνθη ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν σύννομη. Ετσι, πρόεδρος στο Δ.Σ. ανέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος, που τώρα βλέπει ότι τέτοιες ενέργειες εγκυμονούν όχι μόνο πολιτικούς αλλά και νομικούς κινδύνους…».

Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, μετά και την απειλητική ομιλία Γεωργιάδη, το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης με πρόεδρο τον δήμαρχο Αμυνταίου κ. Μπιτάκη διακόπτει τη συνεργασία με τον επιχειρηματία Μάκη Ιωσηφίδη που ούτως ή άλλως διατηρούσε απρόσκοπτα τη διανομή της «Ξυνό Νερό».

Ο κ. Μπιτάκης ερωτήθηκε για όλα αυτά από την «Εφ.Συν.». «Είμαστε αναγκασμένοι ως δήμος να εναρμονιστούμε με την απόφαση της Αποκεντρωμένης», είπε, ξεκαθαρίζοντας για το μέλλον της «Ξυνό Νερό» πως «ό,τι γίνει θα γίνει μόνο με απολύτως νόμιμες διαδικασίες».

Σημείωσε πως θα ακολουθηθεί το επενδυτικό σχέδιο Θεοδωρίδη για ανάπτυξη με τα 3 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ κ.λπ., ενώ για τη διακοπή συνεργασίας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα Ιωσηφίδη ανέφερε: «Εχουμε ένα έλλειμμα διείσδυσης στην αγορά. Γι’ αυτό θα αναζητήσουμε μοιραία κάποιες συνεργασίες. Πάντως οι διαδικασίες θα είναι απολύτως διαφανείς». Για τα όσα πρωτοφανή είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην κοπή βασιλόπιτας, το περασμένο Σάββατο, ανέφερε απλώς ότι «δεν θα ήταν σωστό ένας δήμαρχος να σχολιάζει έναν υπουργό, επιτρέψτε μου να απέχω από αυτό, ίσως κάποια στιγμή αργότερα να μπορέσουμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: Νίκος Φωτόπουλος – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το