Χιλιάδες κενά & φτώχεια για εκπαιδευτικούς και σχολεία

Με τη βενζίνη να βρίσκεται μια ανάσα από τα 2,1 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να πλησιάζει το όριο των 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης σπάει κάθε ρεκόρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», είπε ότι «από τα έσοδα αυτά στηρίζεται το κοινωνικό κράτος, η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, οι παροχές στην υγεία» κοροϊδεύοντας άγρια τον λαό.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα, χωρίς όμως λεπτομέρειες, ενώ απέδωσε στη… φορομπηξία των καυσίμων τις… προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων ή τις παροχές στην υγεία! Ειπε συγκεκριμένα: «Θα είναι ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτοί που λένε εύκολες κουβέντες «μειώστε το ένα, ρίξτε το άλλο», δεν λένε ότι από τα έσοδα αυτά στηρίζεται το κοινωνικό κράτος, η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, οι παροχές στην υγεία. Αν όλα αυτά τα έσοδα τα μηδενίζαμε ξαφνικά, από που θα στηριζόταν το κοινωνικό κράτος; Θα έρχονταν και θα έβαζαν καινούργιους φόρους η θα δανείζονταν για να πάει ξανά το χρέος στα ύψη και να το επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος;»

Χιλιάδες κενά στα σχολεία – 44.000 αναπληρωτές!

Την ίδια ώρα που «κόπτονται» και μιλάνε για διορισμούς, η πραγματικότητα γελά μαζί τους! Με 9.000 κενά άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές, χωρίς να υπολογίζονται τα χιλιάδες κενά που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και της μεγάλης μεταδοτικότητας της «Ο». Και τι βλέπουμε καθημερινά στα σχολεία μας; Να αναστέλλονται τμήματα ένταξης και Γενικής Παιδείας, να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες μαθημάτων και παράλληλης στήριξης -που ήδη ήταν «πετσοκομμένες» – και τους εκπαιδευτικούς τριμηνίτες να τρέχουν από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο, κλείνοντας τις «τρύπες» που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που η Ν. Κεραμέως, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση υπόσχονται 6.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών», ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αναμένεται να προσληφθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα ξεπεράσει τις 44.000 (ήδη έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα περίπου 43.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί) με αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που έρχεται (2022/23) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς θα κυμαίνεται περίπου στις 50.000 (μαζί με τα κενά που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δηλώσει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης)!  Αλλά ακόμα και οι 6.000 μόνιμοι διορισμοί δε επαρκούν να καλύψουν 15.665 συνολικά τα οργανικά κενά (9.945 στην πρωτοβάθμια + 5.710 στη δευτεροβάθμια),χωρίς να υπολογίζουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν.

Φτώχεια για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία!

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, εδώ και 12 χρόνια ζουν με πετσοκομμένους κατά 40%, μισθούς,  έχουν υποστεί περικοπές επιδομάτων, δώρων και  ο μισθός των νεοδιόριστων καταβυθίστηκε στα 750 ευρώ! Έχουν χάσει πάνω από το 20% της αγοραστικής δύναμης τους, μόνο τους τελευταίους μήνες από τις αυξήσεις στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, τη θέρμανση και το ρεύμα, πληρώνοντας  βαρύ τίμημα της «πράσινης» ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων!

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός μίλησε για  «ποιότητα ζωής στην Ελλάδα» μέσω του  Ταμείου Ανάκαμψης, που αναδεικνύεται ως η νέα «Μεγάλη Ιδέα»! Η συμφωνία με την Ε.Ε. που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει να δοθούν 30,5 δισ. Ευρώ με αποδέκτες κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις πλάι στο 40,2 δισ. που δόθηκαν τη διετία 2020-21 ως έκτακτα μέτρα ενίσχυσης στις ίδιες (βλ. παρόχους διοδίων, aegean κλπ).

Την ίδια ώρα η Δημόσια Εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης υποχρηματοδότησης πάνω από μια δεκαετία, στερώντας από τα Δημόσια Σχολεία ζωτικούς πόρους για την λειτουργία τους και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα. Το «όραμα» του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε ζητιάνους που θα επαιτούν για χορηγίες!

Όσο για τη Δημόσια Υγεία; Την περίοδο 2020 – 2022, εν μέσω πανδημίας και με εκατόμβες θυμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ περιέκοψε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ(!) από τις κρατικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή χάρισε αμύθητα κέρδη στα καλοθρεμμένα και κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και στους κλινικάρχες, αφήνοντας το ΕΣΥ στη μοίρα του!

Γιώργος Κ. Καββαδίας

πηγή: drepani.gr (argyrades.gr)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία