Η πολιτική της επιβολής του αντιεκπαιδευτικού και αντιδημοκρατικού μέτρου των ηλεκτρονικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εκφραστεί καθαρά από την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Φοιτητών στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, το σύνολο των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και τη διακήρυξη της Μπολόνια και εφάρμοσε τις βάρβαρες αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της, όπως αποτυπώθηκε από τους αντιλαϊκούς νόμους Γαβρόγλου και τους αντιδραστικούς νόμους Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως. Αυτό επέφερε δραματικές συνέπειες στο σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών των πανεπιστημίων με τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με αποτέλεσμα να μη καλύπτουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Επίσης, το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση έχει περικοπεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ελάχιστους δικαιούχους. Το δικαίωμα στη στέγαση το στερούνται πολλοί φοιτητές, -λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών για εστίες-, ενώ όσοι από αυτούς διαμένουν σε εστίες, μένουν σε κτίρια υπό εγκατάλειψη και σε άθλια κατάσταση. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού και σημαντικότατη έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας και των ερευνητών όλων των βαθμίδων. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δηλαδή να καταργήσει το θεμελιώδη δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας τη σύμπνοια των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου.

Όλη η προηγούμενη περίοδος σφραγίστηκε από πλήθος κρατικών εγκλημάτων, όπως είναι το έγκλημα στα Τέμπη, το έγκλημα του ναυαγίου στην Πύλο με τους 700 δολοφονημένους μετανάστες, η απανθράκωση 20 και πλέον μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς, η εγκληματική κρατική αδιαφορία και η καταστροφή πέραν του εκατομμυρίου στρεμμάτων δασικής έκτασης, λαϊκών περιουσιών, ζώων, λαϊκών κατοικιών, η εγκληματική εγκατάλειψη από το κράτος των πλημμυροπαθών σε Βόλο, Πήλιο, Καρδίτσα, Λάρισα, με νεκρούς και οικονομική, περιβαλλοντική και ψυχολογική εξόντωση του λαού των περιοχών αυτών. Παρ’ όλα αυτά τα εγκλήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να επιτίθεται και επιδιώκει την επιβολή ενός καθεστώτος τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του συνδικαλισμού και των αγώνων του εργατολαϊκού κινήματος, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και της νεολαίας, για να καταστείλει την αντίσταση και συλλογική και μαζική πάλη του λαού ενάντια σε όλη τη βάρβαρη, αντιδραστική, αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει και θέλει να συνεχίζει να εφαρμόζει.

Η κυβέρνηση, με μέτρα καταστολής και επιβολής τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο χώρο των πανεπιστημίων, επιχειρεί να διαλύσει το φοιτητικό κίνημα και τις εστίες συλλογικής αντίστασης των φοιτητών και της νεολαίας. Όμως, το φοιτητικό κίνημα με τον αγώνα του, απέτρεψε την απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι ηλεκτρονικές κάμερες και τα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής εισόδου δεν εφαρμόστηκαν -ούτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- με αγώνες των φοιτητικών συλλόγων. Η είσοδος των ΜΑΤ στο χώρο του πανεπιστημίου, όπως έγινε πρόσφατα στο ΕΜΠ, συνάντησε συλλογική αντίσταση από τους φοιτητές.

Τώρα επανέρχεται με τις ηλεκτρονικές εκλογές, με στόχο την εκλογή αντιπροσώπων στα διοικητικά όργανα και τη δημιουργία του Συμβουλίου των φοιτητών, ενός οργάνου ουδετεροποιημένου χωρίς συλλογικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, ξεκομμένου από την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, αλλά με γραφειοκρατικό χαρακτήρα. Με τις ηλεκτρονικές εκλογές ουσιαστικά η κυβέρνηση μέσα από τα όργανα διοίκησης παρεμβαίνει στη λειτουργία των συλλόγων και αποσκοπεί στη κατάλυση των θεμελιωδών αρχών δημοκρατικής λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων και στη διάλυση της οργανωμένης και συλλογικής πάλης του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Ουσιαστικά, επιβάλλει τα «ενιαία ψηφοδέλτια» και τα συμβούλια φοιτητών, που απαρτίζονται από υποψηφίους φοιτητές που δεν ανήκουν σε πολιτική παράταξη, δεν φέρουν θέσεις με πολιτικό περιεχόμενο σχετικά τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και τη δράση τους και δε εκφράζουν πολιτική αντίθεση και ιδεολογία προς την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ουσιαστικά αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους για σχολές χωρίς πολιτική και κοινωνική δράση, χωρίς πολιτική αντιπαράθεση και χωρίς πολιτικές διεκδικήσεις και πρόκειται να στηρίξουν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να προβάλλουν καμία αντίσταση, υπακούοντας στα κελεύσματα της διοίκησης, η οποία απηχεί την πολιτική του κράτους.

Οι ηλεκτρονικές εκλογές αποσκοπούν και στο «φακέλωμα» των φοιτητών, πράξη αντιδημοκρατική που καταργεί την ελευθερία του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης, αφού καταγράφεται η ψήφος ηλεκτρονικά και γίνεται γνωστή η ψήφος στο κράτος και τη διοίκηση του εκάστοτε πανεπιστημίου, μπορεί να αλλάξει, αφού καταγράφεται στο φυλλομετρητή, ενώ γίνεται και εφικτό να ψηφίσει και οποιοσδήποτε έχει με κάποιο τρόπο λάβει το σύνδεσμο, καθιστώντας τη διαδικασία σαφώς διαβλητή και αντιδημοκρατική. Επιπλέον, η σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής επιλέγεται από τη διοίκηση ουσιαστικά.

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών ακυρώθηκε σε πλήθος σχολών και τμημάτων πανεπιστημίων, όπως το ΕΜΠ, η ΑΣΟΕΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, όταν αποπειράθηκε να εφαρμοσθεί και όπου προχώρησε απέτυχε παταγωδώς και ακυρώθηκε στην πράξη.

Το αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό μέτρο των ηλεκτρονικών εκλογών στοχεύει στην υπονόμευση των φοιτητικών αγώνων που γίνονται ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, στα αποστειρωμένα πολιτικά και γραφειοκρατικά συμβούλια φοιτητών. Στοχεύει στο χτύπημα και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης και των αγώνων των φοιτητών που επί δεκαετίες έχουν πετύχει νίκες και πολύ σημαντικούς αγώνες για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, με κεφαλαιώδη τον αιματηρό και νικηφόρο αγώνα των φοιτητών το ’73 επί χούντας.

Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να καταδικάσουν τις μαύρες ηλεκτρονικές εκλογές, να απέχουν μαζικά, να υπερασπιστούν συλλογικά και μαζικά τη δημοκρατική λειτουργία και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Να σταθούν συλλογικά απέναντι στις ηλεκτρονικές εκλογές, αλλά και κάθε φοιτητής ξεχωριστά, όπως έχει γίνει έως τώρα και σε σωματεία όπως οι ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, αλλά και σε πλήθος σχολών και τμημάτων.

-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΦΙΑΣΚΟ

-ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΩΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

-ΟΧΙ ΣΤΑ «ΕΝΙΑΙΑ» ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»

-ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ

-ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το