Την ώρα που είναι γενικώς αποδεκτό, ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι περισσότερη αστυνομία, αλλά ισχυρότερα νοσοκομεία, το υπουργείο Προστασίας του πολίτη φέρεται να σχεδιάζει την περαιτέρω ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ και τη διάθεση νέων μεγάλων ποσών για το σκοπό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής το σχέδιο του υπουργείου για τη νέα χρονιά προβλέπει εντατικοποίηση των περιπολιών και των ελέγχων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αύξηση του προσωπικού που απασχολείται στις περιπολίες και χρήση νέων δίκυκλων μέσων(μηχανής, ποδήλατα), αλλά και… σκύλων, ενέργειες με κόστος 4.850.000 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη η τοποθέτηση 392 αστυνομικών σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και δημιουργία νέων ειδικών ομάδων. Πρόκειται για 310 αστυφύλακες και 82 αξιωματικούς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, ενώ θα δημιουργηθούν 18 νέες ομάδες ΔΡΑΣΗ και 5 νέες ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στην Αττική, με συνολικό κόστος 2.100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επαναφορά των πρώην ομάδων ΔΕΛΤΑ (οι οποίες σήμερα ονομάζονται ΔΡΑΣΗ), έχουν συνδεθεί με αλλεπάλληλα φαινόμενα αστυνομικής βίας, με πιο πρόσφατα τρανταχτά παραδείγματα, την επίθεση σε βάρος της οικογένειας Καττή στα Σεπόλια  και βουλευτών του ΚΚΕ, ανήμερα των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο.

Εντύπωση ακόμη προκαλεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει σχέδιο για την προμήθεια drones σταθερής πτέρυγας και τετρακόπτερων, κόστους 3.000.000 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για εγκατάσταση στη Βουλή και σε άλλα κτήρια συστήματος αντιμετώπισης επίθεσης με drones (ίσως έμφορτα με εκρηκτικά) με τη χρήση ειδικού συστήματος αποτροπής που μπορεί να εγκατασταθεί στις ταράτσες των κτηρίων.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιστορικό επιθέσεων από drones, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γιατί θα πρέπει να δοθεί από το κράτος ένα τόσο μεγάλο ποσό εν μέσω πανδημίας για την αγορά κι εγκατάσταση των παραπάνω, την ώρα που διαπιστώνονται στα νοσοκομεία ελλείψεις ακόμη και σε μάσκες και στολές προστασίας του προσωπικού.

πηγή: 3pointmagazine

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το