Στην Κύπρο η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,37 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,96 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Που οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση στις τιμές; Σύμφωνα με την πρόεδρο των ελλήνων βενζινοπωλών η χαμηλή τιμή στην Κύπρο οφείλεται στον πολύ μικρό ΕΦΚ (ειδικός φόρος κατανάλωσης) και το πολύ μικρότερο ΦΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα.

Άλλοι, όμως, όπως ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani, αναφέρουν ως αιτία των αυξήσεων στα καύσιμα την κερδοσκοπία: «Η αγορά κερδοσκοπεί και είναι ο λόγος που βρίσκουμε τη βενζίνη στα 2,20 ευρώ. Την είδα χθες περνώντας από το βενζινάδικο, και δεν ξέρω το γιατί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός στην εκπομπή Progress του δικτύου SkyTG24.

Είναι ο καπιταλισμός, υπουργέ, τι δεν καταλαβαίνεις;

Και αντί οι κυβερνήσεις (και ο Cingolani) να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια των λίγων, θέτοντας «πλαφόν» στις τιμές στην πηγή (στα διυλιστήρια), κάνουν εκπτώσεις στην αντλία. Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια «έκπτωση 15% ανά λίτρο» η οποία θα ισχύει από την 1η Απριλίου. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για τέσσερις μήνες και θα κοστίσει στο γαλλικό δημόσιο περίπου 2 δισ. ευρώ. Θα αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις και θα «ισχύει για όλα τα καύσιμα», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, η αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί, μόνο που θα την πληρώνουν οι Γάλλοι φορολογούμενοι διαφορετικά. Έτσι, οι λίγοι -στην Ελλάδα και παντού είναι γνωστοί- θα γίνονται πολύ πλουσιότεροι καθώς δεν τίθεται κανένα “φρένο” στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και οι υπόλοιποι θα υποφέρουν. Θυμίζουμε ότι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα καύσιμα.

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το