Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και για την αποτυχία τους να επαναπατρίσουν τους «δεκάδες» ομήρους οι οποίοι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ χθες βράδυ, με σπάνια μαζικότητα τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες πολέμου, για να διαδηλώσουν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε χονδρικά μια εβδομάδα μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση πολέμου των δυο κεντρώων Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγών του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, με αποτέλεσμα χθες να ανακοινωθεί εντέλει πως το όργανο αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς, διαλύεται.

Πάντως η αποχώρηση των δυο μορφών της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση σε ένδειξη εθνικής ενότητας, δεν έχει καμιά επίπτωση στην πλειοψηφία του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, και των συμμάχων του, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων παρατάξεων, στην Κνέσετ.

«Κάθε ενέργεια» του πρωθυπουργού Νετανιάχου «οδηγεί στην καταστροφή του Ισραήλ. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για ό,τι έγινε την 7η Οκτωβρίου», κατήγγειλε ο Μοσέ Σαντάροβιτς, 73 χρονών, συνταξιούχος μηχανικός.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι δεκάδες εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί κάτω για πολύ, θα πεθάνουν», πρόσθεσε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διότι δεν έχει πάρει άδεια για να εκφραστεί δημόσια.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι με πανό και πλακάτ που απαιτούσαν νέες εκλογές, απαίτησαν για ακόμη μια φορά να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Όλοι! Τώρα!», φώναζαν, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ομήρους που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο. Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο», ή «Είμαστε όλοι ίσοι».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το