Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα-προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Πίεση και από τις οικογένειες των ομήρων

Εκτός από την αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησής του, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, επικαλούμενοι την αποτυχία του να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους και τον λάθος χειρισμό του πολέμου.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ παρευρέθηκε στις διαδηλώσεις δεσμευόμενος να εργαστεί για την πτώση της κυβέρνησης του Νετανιάχου και την επιστροφή των ισραηλινών αιχμαλώτων. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λάπιντ – πρώην πρωθυπουργός ο ίδιος – αποκάλεσε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο «τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας».

Συγγενείς ομήρων που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ κάλεσαν τον Γκαντζ και τον Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγό του επιτελείου του στρατού και νυν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το