Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

ονομάζομαι Μιλτιάδης Κυανός και σας έχω γράψει και στο παρελθόν, πολλάκις. Αν τυχόν έχετε αναγνώσει τας παλαιοτέρας των επιστολών μου, γνωρίζετε την βαθειά αγάπη μου προς το πρόσωπό σας, καθώς και τον σεβασμό μου προς την οικογένειά σας και τον πυρήνα της κυβέρνησής μας, τα οποία ταυτίζονται. Η αγωνία σας για το καλό της πατρίδος μας, και η ημετέρα αγωνία για την δική σας καλή υγεία και αντοχή, είναι έννοιες ισόποσες, αδιαμφισβήτητες, και απαράγραπτες.

Λαμβάνω το θάρρος να σας γράψω τούτη την επιστολή για δύο λόγους:
ΠΡΩΤΟΝ: θεωρώ ότι πρέπει να προσέξουμε (δηλαδή να μεριμνήσουμε περισσότερο για) τους συμμάχους μας, και πρωτίστως τις ΗΠΑ.
Θυμίζω ότι οι ΗΠΑ έκαμαν μια μεγάλη προσπάθεια να σώσουν το Αφγανιστάν, αλλά μετά τον αρχικό βομβαρδισμό της χώρας και από 20 χρόνια συνεχούς προσπάθειας πρακτικώς αποχώρησαν χωρίς να απελευθερώσουν τον αφιλόξενο τόπο, με την καλλιέργεια του οπίου πιο εκτεταμένη από ποτέ, με 3.500 νεκρούς αμερικανούς στρατιώτες, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, και με δαπάνες στον βωμό του εκδημοκρατισμού του Αφγανιστάν στα 3 τρις δολάρια! Τους κόστισε 1,5 τρις η 10ετία!
Η αγωνία των αμερικανών συμμάχων μας να σώσουν όλον τον πλανήτη δεν τους επέτρεψε να εστιάσουν στη δική τους χώρα, και ως γνήσιοι αλτρουιστές ανθρωπιστές παραμέλησαν το σπίτι τους, για να σώσουν τα δικά μας σπίτια. Τώρα τρέχουν να στηρίξουν τους ειρηνευτικούς βομβαρδισμούς των συμμάχων μας Ισραηλινών.
Όμως μ’ αυτά και μ’ αυτά, μερίδες αντιεξουσιαστών, όπως αυτή των υποστηρικτών του Τραμπ (2021) ή των αμερικανοεβραίων ραβίνων ακτιβιστών (2023), καταλαμβάνουν κάθε τόσο το Αμερικανικό Κογκρέσο, δίνοντας την αίσθηση ενός «ξέφραγου αμπελιού». Θα ειπούνε οι αναρχοκομμουνισταί: «Αυτοί δεν ημπορούν να προστατεύσουν από κατάληψη ούτε μια αίθουσα δεξιώσεων στο πιο κεντρικό τους κτήριο, θα προστατεύσουν ολάκερες αλλότριες χώρες;!».

Εξοχότατε,
ελπίζω να μη θεωρηθεί ότι σας προσβάλω, ούτε και εσείς να θεωρηθεί ότι προσβάλετε τον κ. Τζο.Τσούνη, αν του προτείνετε να στείλουμε λίγες εκατοντάδες από τους χιλιάδες αστυνομικούς που έχουμε, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην προστασία πολιτικών προσώπων, και βασικά των (εισόδων των) κτηρίων. Αυτό θα γίνει σε ένδειξη αλληλεγγύης, και όχι σαν υπόδειξη της αδυναμίας των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον Αμερικανό γηγενή από τη Σούδα ή από την Ελευσίνα. Πρέπει να στείλουμε τώρα βοήθεια στο αμερικανικό έδαφος.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Πρέπει να εξηγήσουμε ότι το Ευαγγέλιό μας έχει επικαιροποιηθεί
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Είστε πιο δίκαιος από τον Σόλωνα και τον Σολομώντα μαζί, στην απόδοση ευθυνών. Πόσες φορές προσπαθήσατε να εξηγήσετε και να αποδώσετε ευθύνες ακριβοδίκαια, σε μια χώρα που όλοι έχουν μάθει (από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ) να κρύβονται και να μη λογοδοτούν;!
Εξηγήσατε, ότι για τα προσφυγικά ρεύματα, φταίνε οι διακινητές. Για τις πυρκαγιές, φταίει η κλιματική αλλαγή, κάποιες φορές οι παράνομοι πρόσφυγες, και πάντοτε όσοι δεν ασφαλίζουν τα σπίτια τους. Όσοι έχουν παλιά κινητά και δεν λαμβάνουν το 112, έχουν προκαλέσει οι ίδιοι την τύχη τους. Κάποιες φορές η πυρκαγιά είναι προϊόν ασύμμετρης απειλής.

Για τις πλημμύρες δεν φταίει κανένας, ειδικά όταν πέφτει ποσότητα που δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία 18.000 χρόνια. Για μικρότερες ποσότητες βροχόπτωσης και μικρότερες πλημμύρες, φταίνε όσοι δεν ανέβηκαν στον 4ο όροφο της πολυκατοικίας τους, την οποία κακώς κάποιοι δεν σκέφτηκαν να χτίσουν. Τα χιόνια δεν μας πειράζουν, αλλά αν αποκλειστούν οδηγοί, φταίνε οι ίδιοι αν βγήκαν στους δρόμους χωρίς αλυσίδες, και, αν τυχόν είχαν αλυσίδες, και πάλι φταίνε οι ίδιοι που εκτίμησαν ότι μπορούν να βγουν. Σε κάποιες περιπτώσεις φταίει ο ίδιος ο καιρός, ειδικά αν χιονίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι της νύχτας όπως είναι το κανονικό.
Για την οικονομική κρίση και για τον πληθωρισμό φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και όσοι κάνουν πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, φταίνε όσοι δεν κόβουν αποδείξεις και βασικά οι μετανάστες, και κυρίως οι μετανάστες που πουλάνε μικροπράγματα δίπλα στα πανεπιστήμια. Για οποιοδήποτε έγκλημα σε ελληνική πόλη που έχει πανεπιστήμιο, το φοιτητικό άσυλο. Για τα εργατικά δυστυχήματα, η κακιά η ώρα ή η κακιά στιγμή ή το ανθρώπινο λάθος. Για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, οι συνδικαλιστές και η μη ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, και των πάντων.
Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει επαρκώς ότι για όλα τα υπόλοιπα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, και γενικώς έχει υπάρξει από την πλευρά της παρατάξεώς μας ένας πλήρης και λεπτομερής οδηγός απόδοσης ευθυνών στον οποίο δυνάμει μπορεί να ευρεθεί -και πολύ ορθώς- ο οιοσδήποτε, πλην του Πάπα και των γαλάζιων στελεχών και ψηφοφόρων μας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Το Ευαγγέλιο ημών, δηλαδή η αστική ιδεολογία, στα χρόνια των Εγκυκλοπαιδιστών και της θεωρίας του «Κοινωνικού Συμβολαίου», εξηγούσε ότι ημείς που άρχουμε πρέπει να προστατεύσουμε τα αγαθά της ζωής, της ελευθερίας και της (αγίας) ιδιοκτησίας (και όχι απλώς να υποδείξουμε ποιος φταίει όταν τα στερούμαστε). Μάλιστα λέει ότι, αν τυχόν δεν προστατεύσουμε τα εν λόγω αγαθά, ο λαϊκός παράγων έχει το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα να καθαιρέσει την εξουσία μας ήτις απέτυχε να εγγυηθεί την προστασία.
Εκλαμπρότατε,
Είμεθα στην εποχή της Ελλάδας 2.0, στην αιχμή της 4ης βιομηχανικής επαναστάσεως. Αυτό πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο. Ότι δηλαδή το Κοινωνικό Συμβόλαιο έχει πια επικαιροποιηθεί και έχουν επέλθει σύγχρονες αλλαγές. Δεν χρειάζεται πλέον να προστατεύει το κράτος τα υπέρτατα αγαθά, αλλά να εξηγεί στους ιδιώτες τι πρέπει να κάνουν για να μη τα χάσουν, ή ποιους να κατηγορήσουν αν τα χάσουν. Με δικαιοσύνη μοιράζουμε τις ευθύνες. Δεν εκσυγχρονιστήκαμε τόσο πολύ, για να έχουμε τις ίδιες κοινωνικές συμφωνίες που ίσχυαν πριν από 250 χρόνια. Άδικο είναι να μας κατηγορήσουν χωρίς να φταίμε, και ενώ προσφέρουμε τόσα πολλά.

πάντοτε δικός σας,
Μιλτιάδης Κυανός

ωραίος αρουραίος, περιοδικό “πορεία, τ. 57

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το