Έπειτα από δύο μήνες εκλογικής περιόδου, με τη νέα αποτύπωση στον πολιτικό χάρτη της χώρας, βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα και προδιαγράφονται εξελίξεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα σκιαγραφούν ένα νέο τοπίο και τη συνέχιση, με οξυμένους ρυθμούς, όλης της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης μακρόχρονης περιόδου. Η στήλη θα ήθελε να επισημάνει στοιχεία, γνωστά πλέον μετεκλογικά αλλά και σε μεγάλο βαθμό προεκλογικά.

α) Η νίκη της ΝΔ-Μητσοτάκη, ως επικεφαλής του μαύρου δεξιού μετώπου, προμηνύει την άμεση συνέχιση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και αλλαγών που δρομολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και νέων, που θα εντείνουν την τραγική κατάσταση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Ήδη από την ορκωμοσία της η «νέα» κυβέρνηση διατυμπανίζει τις προθέσεις της με τον Μητσοτάκη να μιλά για εκατοντάδες νόμους και μεταρρυθμιστικές αλλαγές και «σηκωμένα μανίκια». Οι καιροί δεν περιμένουν!

β) Πολύς λόγος, και κλάμα ασφαλώς, για την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ουσιαστική συζήτηση για τους βαθύτερους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στο «ανορθόδοξο» εκλογικά η «αντιπολίτευση» να καταβαραθρώνεται και η κυβέρνηση-και μάλιστα μία κυβέρνηση σαν της ΝΔ- και η πολιτική της να εξωραΐζεται και να δείχνει παντοδύναμη. Επικοινωνιακή διαχείριση, αναμενόμενη, από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και γραφίδες. Πολλή κουβέντα και για τον αναζητούμενο ρόλο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ως πιθανό μελλοντικό ανάχωμα, εφόσον το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ φυλλοροήσει περισσότερο.

γ) Πολλά τα υποκριτικά δάκρυα, οι διαμαρτυρίες, οι κουβέντες και η έκπληξη για την είσοδο στο πολιτικό προσκήνιο ακροδεξιών και ναζιστικών μορφωμάτων. Είναι βέβαιο πως το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό και δύσκολο, καθώς μόνο ως συμπληρώματα της αντιδραστικής δεξιάς πολιτικής μπορεί όλος αυτός ο συρφετός να λειτουργήσει και σε καμία περίπτωση «αντισυστημικά», όπως βαφτίζεται από τους κάθε λογής διαφημιστές του.

δ) Κρατούμε στη μνήμη το 9% και πλέον των νέων 17 μέχρι 34 ετών, που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες». Πρόκειται για νέους που γεννήθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, πολλοί από αυτούς στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα. Ιδιαίτερα σημαντικές του ακροδεξιού και ναζιστικού τόξου σε όλη τη χώρα, με τη Βόρεια Ελλάδα να συναντά κανείς περιοχές που φέρνουν φασίστες και ακροδεξιούς όλων των αποχρώσεων στις πρώτες θέσεις της εκλογικής προτίμησης.

ε) Η στήλη θα μπορούσε να επισημάνει πολλά που σχετίζονται με την ΠΛΕΥΣΗ , το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ , η πολιτική καταγραφή των οποίων μεταβάλλει το πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, προτιμά να σταθεί στις δυνάμεις της ελπίδας, της πραγματικής Αριστεράς, προτιμά να σταθεί στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και στην αναγκαιότητα ανασύστασης ενός πραγματικού και μαζικού, επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος, με μαρξιστικές λενινιστικές αρχές. Πέρα από τις όποιες επισημάνσεις και καταγραφές αυτό που είναι το σημαντικότερο από όλα είναι η επιβεβαίωση αυτής της ανάγκης. Η αυξημένη πολιτική δράση των κομματικών δυνάμεων έδειξε και εκλογικά τις δυνατότητες. Το ζοφερό πολιτικό τοπίο δε μας πτοεί, αντίθετα μας ατσαλώνει για τις μάχες του μέλλοντος.

Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το