Γιάννενα, Ανταπόκριση

Με την μαζική συμμετοχή  κόσμου, εργαζομένων, πολιτών και νεολαίας, συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, από την περιοχή των Κουρέντων και της Αδελφότητάς τους στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 17/6/2024 η συγκέντρωση ενάντια  στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που επιχειρείται να υλοποιηθεί με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στην συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί, μεταξύ των οποίων και από εκπρόσωπο του Μ-Λ ΚΚΕ, όπου μοιράστηκε πλατιά και η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχε με πανό και με μαχητικά συνθήματα το μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ, πλαισιωμένο από φίλους και συναγωνιστές. 

Η κεφαλή της πορείας

Το Μ-Λ ΚΚΕ εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στο αγώνα ενάντια στα σχέδια λεηλασίας της φύσης από τους ενεργειακούς κολοσσούς αναδεικνύοντας συνεχώς το ζήτημα, κάνοντας εκδηλώσεις στα χωριά της Ηπείρου όπου προγραμματίζονται οι ενέργειες, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους. Παράλληλα αγωνίζεται για να φτιαχτεί και ένα πιο πλατύ μέτωπο για την απόκρουση αυτού του ζητήματος.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ που μοιράστηκε στη συγκέντρωση:

Όχι στην ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Όρη Κουρέντων

Τα στοιχεία των ερευνών που συνέλεξε πριν 5 χρόνια η Reρsοl, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στην Energean, με τις «ευλογίες» όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας, τους οδήγησαν να επιλέξουν την περιοχή στα Όρη Κουρέντων, πάνω από τον παλιό οικισμό της Γουργιάνιστας που λόγω καθιζήσεων είχε μεταφερθεί νοτιότερα, για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση έρευνας, για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, με ερευνητική γεώτρηση που θα φθάνει τα 3.500m βάθος.

Με την καύση των υδρογονανθράκων που θα βγαίνουν από την γεώτρηση και θα διαρκέσει εννέα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνουν αν είναι συμφέρουσα η τρίτη φάση. Και βέβαια, το μόνο κριτήριο είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων και το κέρδος που θα αποφέρει η εξόρυξη και όχι οι επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ολόκληρης της Ηπείρου, της Ελλάδας, αφού παίρνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, μολύνουν το περιβάλλον, το έδαφος, το υπέδαφος, τον ποταμό Καλαμά, τους παραποτάμους του και τη θαλάσσια περιοχή όπου εκβάλλει.

Μάλιστα αν το κοίτασμα θεωρηθεί ενδιαφέρον για την εταιρεία, η Στρατηγική Μελέτη ΠΕ δεν εξετάζει σε αυτή τη φάση τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, όταν -μετά την ερευνητική- θα γίνουν κι άλλες παραγωγικές γεωτρήσεις. Τότε θα γίνει άλλη ΜΠΕ «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα» της εταιρείας.

Μέσα από την ίδια την ΜΠΕ της εταιρείας προκύπτουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, με τα «50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, 15 εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», «τις δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα», την «αύξηση της ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή», ενώ σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται ο κίνδυνος Μεγάλου Ατυχήματος και οι επιπτώσεις του στην περιοχή και τονίζεται μεν η σημασία του Φυσικού Αερίου, αλλά δεν αποκλείεται ρητά κάποια εκμετάλλευση αργού πετρελαίου.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Energean πως είναι ασύμφορη η συνέχιση της έρευνας, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Τα χρηματιστηριακά τερτίπια της εταιρείας και η παραπλάνηση που θέλει να σπείρει στο κίνημα, δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει, αλλά αντίθετα, να αυξήσουμε τις «κόκκινες γραμμές», που βάζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για το χωριό του και τα Ζαγοροχώρια, σε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα πρέπει να αντιδράσουμε και στην ανεξέλικτη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών (Α/Γ) στους κάμπους, τα βουνά και τα δάση της Ηπείρου και της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία, πρέπει να πούμε:

Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή

  • Γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για την υγεία, για την ζωή μας, για τις υφιστάμενες γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τις προσωπικές επιχειρήσεις αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, τη νέα μετανάστευση και την ερήμωση της υπαίθρου. Θα είναι πλήγμα για τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού οικολογικού αγροτοτουρισμού και δυσφήμηση για τα προϊόντα της περιοχής. Ποιος θα αγόραζε ψάρια Ελευσίνας, κατσικάκι Μεγαλόπολης ή τυριά Πτολεμαΐδας;
  • Γιατί συνιστά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Βιάζονται να αρπάξουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων και, βάζοντας πρόστιμα στη χώρα μας για τη χρήση τους, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ μας τα παίρνουν και τα χρησιμοποιούν αυτοί οι ίδιοι και σε μας πουλάνε Α/Γ, φωτοβολταϊκά και άλλα “πράσσειν άλογα”, εντείνοντας την ενεργειακή -και όχι μόνον- εξάρτηση. Ο δε αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μας πουλάει πανάκριβα τους δικούς του σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες, που η εξόρυξή τους προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.
  • Γιατί κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό, αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη τους και όπως δείχνει η εμπειρία, μετά την λεηλασία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο» αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.
  • Γιατί όπως δείχνει η ιστορία και η ζωή, εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής
  • Να μην τους το επιτρέψουμε, να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Κ. Ο. Ηπείρου Μ-Λ ΚΚΕ

*****

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το