Δεν είναι δικά μας τα λόγια αυτά αλλά έτσι περίπου ειπώθηκαν από τον κεντρικό τραπεζίτη Στουρνάρα, που αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα στον κίνδυνο πλειστηριασμών ακινήτων είτε από «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είτε από «κόκκινα» στεγαστικά.

Και τα ανέφερε αυτά στη γενική συνέλευση της «Ένωσης Εταιριών Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΕΔΑΠΔ), στα μέσα του μήνα, ζητώντας από τα κουστουμαρισμένα κοράκια να τηρήσουν τον πρόσφατα νομοθετημένο και αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας.

Αυτό που έχει στην πράξη συμβεί και έχουμε ήδη αναφερθεί σε παλαιότερα σημειώματά μας, είναι πως οι τράπεζες προκειμένου να εξυγιάνουν το ενεργητικό των ισολογισμών τους επέλεξαν με τις ευλογίες και με απαίτηση των «θεσμών» και των ελληνικών κυβερνήσεων -της κυβέρνησης Σύριζα μη εξαιρουμένης- να μεταβιβάσουν στα καιροφυλακτούντα αρπακτικά των λεγόμενων αγορών, στα εγχώρια και διεθνή funds δηλαδή, τις λιμνάζουσες απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα επονομαζόμενα και «κόκκινα». Μάλιστα σε αξίες μειωμένες πάνω κάτω στο 30% της συνολικής αξίας των δανείων και των απαιτήσεων, ενώ διεκδικούν την αποπληρωμή στο 100% της δανειακής υποχρέωσης από τους δανειολήπτες. Για τα διάφορα funds δηλαδή μια εξαιρετική «μπίζνα», που τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν βραχυπρόθεσμα μεγάλες αποδόσεις και υπεραξίες σχετικά με την επένδυσή τους.

Με το πρόγραμμα «Ηρακλής» που υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την διαδικασία μεταφοράς από τις τράπεζες στα κοράκια των κόκκινων δανείων και βέβαια με την ασφάλεια της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου απαλλάσσοντας τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τους επονομαζόμενους «σκελετούς».

Όμως αυτή η λύση τελικά είναι προβληματική τόσο από πολιτική άποψη για μία κατά πως φαίνεται παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που αφορά την κυβέρνηση, όσο και με αντανάκλαση στους δημοσιονομικούς στόχους και την γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και έχει αναφορά και στην κεντρική τράπεζα.

Περισσότερο όμως αφορά τους δανειολήπτες εκείνους που θα κινδυνεύσουν με την αποξένωση από τα περιουσιακά τους στοιχεία και μάλιστα με τον κίνδυνο να πεταχτούν στο δρόμο. Φυσικά υπάρχει και η λύση να γίνουν επ’ αόριστον ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, αφού η κυριότητά του θα έχει μεταφερθεί στα αρπακτικά.

Εννοείται πως οι «servicers», όπως λέγονται οι εταιρίες διαχείρισης των σχετικών απαιτήσεων, προχωρούν σε έκδοση διαταγών πληρωμής χωρίς ενημέρωση και συνεννόηση με τον δανειολήπτη ή σε απειλές για εκπλειστηριασμούς ακινήτων.

Και τέτοιες ή ανάλογες καταγγελίες έχουν κατακλύσει τόσο την κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τον Στουρνάρα, αλλά επίσης έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας που προσδιορίζουν μια αρκετά μελανή εικόνα για τα λαϊκά νοικοκυριά, που σε αυτά πρέπει να στραφεί η προσοχή μας, να εκφραστεί με κάθε τρόπο η προσπάθεια υπεράσπισης της κατοικίας και να αποκρουστεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησής της.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το