«Φτάνει πια»: Ομάδα κατά του ρατσισμού θα παρακολουθεί την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Συμμαχία για την Αστυνομική Λογοδοσία εγκαινιάζεται μετά από εκρηκτικά σκάνδαλα που συνδέονται με την αστυνομία της χώρας.

Όταν οι αδερφές Bibaa Henry και Nicole Smallman δολοφονήθηκαν βάναυσα στο βορειοδυτικό Λονδίνο στις 7 Ιουνίου 2020, η αιδεσιμότατη Mina Smallman, η μητέρα των θυμάτων, κατηγόρησε τη Μητροπολιτική Αστυνομία για ρατσιστική προκατάληψη για την υποτονική της αρχική αντίδραση αφότου οι κόρες της αναφέρθηκαν ως εξαφανισμένες.

Αφού η οικογένεια ξεκίνησε τη δική της έρευνα, ο φίλος της Nicole Smallman βρήκε τα πτώματα των δύο 36 ώρες αφότου σκοτώθηκαν.

Ο ζωντανός εφιάλτης των Smallman είχε συνέχεια.

Σε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα χονδροειδούς ανάρμοστης συμπεριφοράς στη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, δύο Βρετανοί αστυνομικοί τράβηξαν φωτογραφίες των σορών των δύο δολοφονημένων αδελφών και μοιράστηκαν τις εικόνες μέσω WhatsApp.

Ήταν μια υπόθεση που υπογράμμισε τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό και την ανάρμοστη συμπεριφορά σε μια αστυνομική δύναμη στην οποία η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί σημαντικά με τα χρόνια.

«Σήμερα, μπορώ να μιλήσω ως μητέρα δύο μαύρων κοριτσιών που παραμελήθηκαν», είπε η Smallman στο δημαρχείο Lambeth στο Λονδίνο, κατά την παρουσίαση της Alliance for Police Accountability (APA) – ενός νέου εθνικού συνασπισμού οργανώσεων της μαύρης κοινότητας από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύει στην παρακολούθηση της αστυνομικής δύναμης της χώρας.

Η έναρξη της ομάδας έγινε μετά από διαδοχικά εκρηκτικά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, του βιασμού και της δολοφονίας της Sarah Everard τον Μάρτιο του 2021, η οποία σκοτώθηκε από έναν εν ενεργεία αξιωματικό.

Ο στόχος της συλλογικότητας είναι να ενδυναμώσει τις κοινότητες των Μαύρων Βρετανών να εργαστούν μαζί με την αστυνομία για να δημιουργήσουν λύσεις σχεδιασμένες από την κοινότητα για την αντιμετώπιση της βίας.

«Είναι οι ειδικοί. Έχουν τη βιωμένη εμπειρία. Έχουν ακούσει τις φωνές της κοινότητάς τους και ξέρουν πώς να συνεργαστούν μαζί τους», είπε η Smallman στο κοινό.

«Παρακαλώ εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε η θεραπεία και θέλουμε να αλλάξει τη ζωή μας. Και λέμε «Φτάνει πια». Δεν πρόκειται να ανεχτούμε η αστυνομία να τιμωρεί, να ταπεινώνει, να ερεθίζει τα παιδιά μας [ώστε] να έχετε μια δικαιολογία να τα πάτε στο αστυνομικό τμήμα», είπε.

Η ίδρυση της οργάνωσης συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου από τη δολοφονία του Stephen Lawrence, του μαύρου 18χρονου Βρετανού που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στις 22 Απριλίου 1993, σε μια απρόκλητη επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα από πέντε λευκούς νέους.

Η έρευνα για τη δολοφονία του Λόρενς οδήγησε στη δημοσίευση της έκθεσης ορόσημο του Sir William Macpherson το 1999 που κλόνισε τις φυλετικές σχέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διέγνωσε ρατσισμό στη Μητροπολιτική Αστυνομία (Met) με μια μόνο φράση: θεσμικός ρατσισμός.

Ο θεσμικός ρατσισμός έχει παραμείνει από τότε ακλόνητος συνοδός της φήμης της δύναμης Met τα τελευταία 30 χρόνια.

Το ξεγύμνωμα της Child Q, ενός μαύρου 15χρονου κοριτσιού με την υποψία ότι έπαιρνε μαριχουάνα σε σχολείο του Λονδίνου το 2020 από δύο γυναίκες αξιωματικούς χωρίς να υπάρχει άλλος ενήλικας, και η αστυνομική δολοφονία του Chris Kaba τον περασμένο Σεπτέμβριο – ενός 24χρονου πατέρα και επίδοξου ράπερ – πυροδότησε επίσης εθνικές συζητήσεις για ρατσισμό εντός της βρετανικής αστυνομίας.

Η Met τέθηκε υπό «ειδικά μέτρα» πέρυσι και μια ανεξάρτητη έρευνα που ανατέθηκε από τη βαρόνη Λουίζ Κέισι διαπίστωσε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ήταν θεσμικά ρατσιστική, μισογυνική και ομοφοβική.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, ήταν καταδικαστική: η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει περισσότερους από 34.000 αξιωματικούς, είχε αποτύχει να προστατεύσει το κοινό από μισογυνιστές αστυνομικούς και το προσωπικό βίωνε συχνά σεξισμό.

Η φυλή παρέμεινε ένα θέμα που ξεχωρίζει στην έκθεση, σχεδόν 30 χρόνια μετά την έρευνα του Macpherson.

Η δύναμη πρέπει να «αλλάξει μόνη της» διαφορετικά κινδυνεύει να διαλυθεί, καταλήγει η έκθεση.

Από τη δημοσίευση της αναφοράς της Κέισι, ένας έκτος ύποπτος για τη δολοφονία του Λόρενς κατονομάστηκε για πρώτη φορά μετά από έρευνα του BBC. Σε ένα ηχογραφημένο βίντεο που παίχτηκε κατά την έναρξη, η Κέισι περιέγραψε την αποκάλυψη ως «ανησυχητική».

«Γιατί χρειάζεται το BBC να ερευνήσει ουσιαστικά και να το φέρει στο φως και όχι η Met ή άλλες αστυνομικές δυνάμεις;» είπε η Κέισι.

Αναφερόμενη στην περίπτωση του Ντέιβιντ Κάρικ, πρώην ενόπλου αξιωματικού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, ο οποίος καταδικάστηκε για τουλάχιστον 30 χρόνια για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε δώδεκα γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας 17ετίας, η Κέισι είπε ότι οι αστυνομικές οργανώσεις έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι ο Κάρικ δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«[Η Met] δεν έψαξε να δει ποιες ήταν οι συνδέσεις πριν από τον David Carrick», είπε. «Νομίζω ότι αυτό μιλάει για θεσμικές αποτυχίες και ότι δεν θέλουμε να βρούμε την αλήθεια».

Ενώ ο «θεσμικός ρατσισμός» έχει χρησιμοποιηθεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, και τους αρχηγούς της αστυνομίας άλλων περιφερειακών δυνάμεων, ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Sir Mark Rowley είπε ότι θεωρεί τους όρους ως πολιτικοποιημένους και διφορούμενους, αν και αποδέχτηκε τη «διάγνωση» της Casey για προκατάληψη στη Met.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν», είπε η Σμόλμαν κατά την παρουσίαση της Συμμαχίας για την Αστυνομική Λογοδοσία.

«Μέσα σε αυτές τις αναφορές χύνονται αίμα, ιδρώτας και δάκρυα για να καταλήξουν τελικά στο ράφι και να μαζέψουν σκόνη», είπε. «Οι μόνοι άνθρωποι που θα επωφεληθούν από την άρνηση του θεσμικού ρατσισμού είναι οι δράστες».

Πηγή: aljazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το