Οι ανθρωπογενείς αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα «τώρα αν είναι δυνατόν για να δούμε αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια αλλιώς, αν το καθυστερήσουμε άλλη μία δεκαετία, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης» τόνισε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας στη Θεσσαλονίκη  ο Ζοέλ Γκιγιό,  διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας(CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), βραβευμένος με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS το 2005. «Γεωγραφική θέση και μείωση των βροχοπτώσεων συντελούν ώστε η Μεσόγειος να θερμαίνεται κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη».

«Το κλίμα στην Μεσόγειο αλλάζει περισσότερο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην τροπική ζώνη της Αφρικής και στο πιο ψυχρό κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μεταβατική ζώνη και γι΄ αυτό δέχεται περισσότερες επιδράσεις» δήλωσε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο γάλλος ειδικός στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα».

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στη σχετική έρευνα μάλιστα, του Πανεπιστημίου της Αιξ-Μασσαλίας και του Κολλεγίου της Γαλλίας με επικεφαλής τον Ζοέλ Γκιγιό, αναφέρεται ότι ίσως εμφανισθούν στη Μεσόγειο οικοσυστήματα που δεν έχουν υπάρξει εδώ και 10.000 χρόνια, ενώ έως το τέλος του αιώνα μπορεί μεγάλες πόλεις της περιοχής να περιβάλλονται από ξηρά εδάφη ή ακόμη και έρημο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το