Σήμερα παρά ποτέ άλλοτε η αγροτιά βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, απαξιωμένη από τη συνεχιζόμενη 12χρονη οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κρίση, την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, τις πρωτοφανείς θεομηνίες (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες κ.ά.), καθώς και τις καταστροφικές συνέπειες από την 42χρονη ενταξιακή πορεία μέσα στο ευρωπαϊκό αντιδραστικό μόρφωμα. Για να έχουμε μία εικόνα, αρκεί να πούμε πως από τα 10.680.000 του πληθυσμού της χώρας, το 31% κατοικεί σε αγροτικές περιοχές (κωμοπόλεις, χωριά, οικισμούς κ.ά.). Από αυτούς πάλι, οι 825.000 απασχολούνται στις 530.679 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μαζί με άλλους τόσους εργάτες γης. Αυτό είναι το εκλογικό τοπίο των αγροτικών περιοχών. Να προσθέσουμε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική -κινούμενη σε ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο- όχι μόνον οδήγησε στην έξοδο γύρω στα 430.000 αγροτικά νοικοκυριά (από τα 954.000 του 1981), αλλά αφάνισε και ελληνικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως εσπεριδοειδή, ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, καπνό, σταφιδαμπέλους. Με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τον ανελέητο μηχανισμό των επιδοτήσεων, τις συνεχείς περικοπές των τιμών, καθώς και την εισαγωγή ομοειδών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, έφερε την πλήρη καταστροφή στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας των πρώτων υλών (ζωοτροφές, λιπάσματα κλπ), που ήρθε πρόσφατα και συνεχίζεται ακόμα και τώρα, έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα εγκατάλειψη παραγωγικών τομέων, ή τη μαζική σφαγή ζώων.

Κι όμως…

Σχεδόν σε όλες (πλην μιας) τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ψηφίστηκε ο κύριος υπεύθυνος της καταστροφής τους, ο Μητσοτάκης, γεγονός που δείχνει την ανυπαρξία αριστερού αφηγήματος από αυτούς που εμφανίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις (sic). Σε καμία περίπτωση αυτές οι δυνάμεις δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να συνδέσουν τα χιλιάδες προβλήματα των τοπικών αγροτικών κοινωνιών με την αριστερή ιδεολογία και την ταξική πάλη. Μια πλήρης αποϊδεολογικοποίηση. Και επί πλέον τα Τέμπη ξεχάστηκαν, οι υποκλοπές απαξιώθηκαν, οι γυναικοκτονίες λοιδορήθηκαν και η ανασφάλεια των διαδοχικών κρίσεων και το διάχυτο αίσθημα του φόβου οδήγησαν στην επιθυμία ασφάλειας και το αίτημα σταθερότητας που έταζε η Δεξιά. Η «αυτοδύναμη» κυβέρνηση του Μητσοτάκη υπόσχονταν ασφάλεια και σταθερότητα. Τα παντοειδή προεκλογικά επιδόματα, τα passes, τα «καλάθια», οι μειώσεις των φόρων, η επιδότηση της Ενέργειας κλπ, επικουρούμενα από την άνευ προηγουμένου προβολή από τα ΜΜΕ, έδωσαν την εντύπωση μιας κυβέρνησης που νοιάζεται για τα προβλήματα του λαού.

Κι έτσι, ο αγροτικός πληθυσμός εξαπατήθηκε για άλλη μία φορά…

***

Το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες που αναφέρθηκαν συνεχίζονται, καθώς καμία αυταπάτη δεν μπορεί να τις ανατρέψει, η πρωτοπόρα αριστερή αγροτιά που έχει απομείνει ακόμα στα χωράφια της, καλείται όχι μόνον να εκλογικεύσει τη δεξιά μετατόπιση, αλλά και να αντιδράσει ταξικά, αποτινάζοντας τις αρνητικές επιρροές των αστικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 κ.ά. Παράλληλα, να διαμορφώσει μία πολιτική σκέψη που να περιλαμβάνει και να αναλύει τις αιτίες που τα αγροτικά νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα της οριστικής καταστροφής. Τέλος, να διαμορφώσει ένα ελάχιστο διεκδικητικό πρόγραμμα με όλα τα τρέχοντα αιτήματα και τη σύνδεσή τους με τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, το οποίο θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατόν ευρύτερες αγροτικές μάζες ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση του κάθε αγρότη.

***

Με λίγα λόγια, έναν πολιτικό προβληματισμό που θα καταγγέλλει:

α) Το Κοινοτικό Διευθυντήριο μαζί με τα ξένα και ντόπια Μονοπώλια, το Τραπεζικό Κεφάλαιο, την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου, όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις καθώς και τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βάλει σα στόχο το οριστικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς διαμέσου των «μεταρρυθμίσεων» και της «επιχειρηματικής Γεωργίας». Όλους αυτούς που επιβάλανε τις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, τελείως ξεκομμένες από τα πραγματικά προβλήματά της αγροτιάς. Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που σπεκουλάρουν πάνω στους αγροτικούς αγώνες, ξεχνώντας ότι στην πολύχρονη διακυβέρνησή τους παρέταξαν τα ΜΑΤ, την καταστολή, τη βία, τα αγροτοδικεία απέναντι στα δίκαια αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τις μεμονωμένες διασπαστικές κινήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες του ΚΚΕ, που έσπειραν τη σύγχυση και την απογοήτευση μέσα στους κόλπους της αγροτιάς στις πρόσφατες όσο και παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις.

β) Τις καταστροφικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της σαρανταδιάχρονης ένταξης στην ΕΟΚ-ΕΕ. Την κυβερνητική αγροτική πολιτική όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων συνασπισμού. Την υπερψήφιση των επαίσχυντων Συμφωνιών του ΠΟΕ και της «Πράσινης Συμφωνίας» καθώς και όλου του αντιαγροτικού οπλοστασίου από τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα. Την επιβολή του κοινοτικού καταμερισμού από τα ξένα μονοπώλια και την αποδοχή του από την ντόπια ολιγαρχία. Τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που απογείωσαν την ντόπια ολιγαρχία, τους αεριτζήδες και κομπραδόρους. Τον τοκογλυφικό και αρπαχτικό ρόλο της ΕΚΤ και των ντόπιων τραπεζών. Την αρνητική πορεία του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου. Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων. Τη ραγδαία επιδείνωση των όρων επιβίωσης της ελληνικής Γεωργίας. Τον αφανισμό των φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Τη συγκέντρωση της γεωργικής γης σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και γεωργικών επιχειρήσεων. Την υποβάθμιση της Γεωργίας με τη συνέχιση της πολιτικής και των μέτρων που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων νοικοκυριών όπως λ.χ. την υποθήκευση κατά 72% του αγροτικού κλήρου στην Τράπεζα Πειραιώς (που εξαγόρασε την ΑΤΕ), την ίδρυση «Τράπεζας Γης», τα πανωτόκια, τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων σε ανώνυμες εταιρείες, τη διάλυση κορυφαίων συνεταιριστικών οργανώσεων, τα προγράμματα «νέων αγροτών» κλπ, κλπ.

γ) Την κατάσταση της Γεωργίας στη ΕΕ, τον ενδοκοινοτικό καταμερισμό και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού στα ύψη. Τις συμφωνίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ και TIPPS, και την αποδοχή τους από τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ σε βάρος πάντα των Μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και την υπέρμετρη βαρύτητα στο «περιβάλλον» και την «πράσινη ανάπτυξη». Την «ενδιάμεση αναθεώρηση» της ΚΑΠ και τις συνεχιζόμενες -προς το χειρότερο- αναθεωρήσεις της. Την ανατολική διεύρυνση της ΕΕ, σαν πρόσχημα για τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών για τη Γεωργία. Τις αυταπάτες της «αειφόρου ανάπτυξης» και της «προστασίας του περιβάλλοντος» που ανοίγουν το δρόμο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Την μεταφορά γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ προς την ΚΕΠΠΑ κλπ.

δ) Το νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο που διαμορφώνεται πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την εκτίναξη των ναύλων, των logistics, των τιμών πρώτων υλών, της Ενέργειας, που οδηγούν στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα. Επιπλέον να καταγγέλλει τα σχέδια των επιμέρους ιμπεριαλιστικών πόλων και του ΝΑΤΟ για το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών. Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μέσα στους διεθνείς οργανισμούς ΔΝΤ, ΟΑΣΑ, ΠΟΕ, G7, BRICS, Οργανισμού της Σαγκάης κ.ά. Την αρνητική παγκόσμια κατάσταση στη Γεωργία. Τις αιτίες για την πείνα του Πλανήτη. Την περιβαλλοντική καταστροφή. Την «ερημοποίηση» των εδαφών. Την πλανητική κυριαρχία των αγροδιατροφικών αλυσίδων. Τον άγριο ανταγωνισμό τους για το ξαναμοίρασμα των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Το «Σχέδιο της παγκόσμιας αγροτικής αναδιάρθρωσης» που προωθούν οι ΗΠΑ. Τις ψευδεπίγραφες «διεθνείς τιμές» και τις επιδοτήσεις στην παγκόσμια Γεωργία. Τις ψεύτικες «επισιτιστικές» κλπ «βοήθειες» στον Τρίτο Κόσμο. Την βασική αντίθεση ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας για τα αγροτικά προϊόντα και τους εκβιασμούς στη διάθεση των σιτηρών. Την κυριαρχία των ΗΠΑ-Κίνας σε Έρευνα και Τεχνολογία προς όφελος των διατροφικών μονοπωλίων. Την κερδοσκοπική και μόνο εκμετάλλευση των ψευδεπίγραφων συνθημάτων των ΗΠΑ και ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος της πείνας του Πλανήτη με την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών και φυλών. Την χρηματιστηριακή εκμετάλλευση των αγροτικών προϊόντων και την τεχνητή αύξηση των τιμών τους, με όλους τους κινδύνους αυτού του τυχοδιωκτικού εγχειρήματος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα στο κεντρικό σύνθημα του «Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ», «Έξω η Ελλάδα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» που γίνονται σάλπισμα μάχης ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ και συγχρόνως πόλος συσπείρωσης για την ανατροπή του αντιλαϊκού μορφώματος του ευρωπαϊκού και αμερικανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, που συνδυάζεται με την αποτίναξη του πολιτικού καθεστώτος της ντόπιας αστικής κυριαρχίας και της οικονομικής της βάσης.

***

Ένα πλαίσιο που θα προτείνει επίσης την πάλη για την άμεση λύση των αιτημάτων αιχμής όπως:

Έργα υποδομής (ταμιευτήρες, μικρά και μεγάλα φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές κλπ).

Μείωση του κόστους παραγωγής (μείωσης του ΦΠΑ στο 6% για όλα τα μηχανήματα και αγροτικά εφόδια, αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα φυτικής παραγωγής, παροχή πετρελαίου τράνζιτ για γεωργική χρήση κλπ). Ισχυρή επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων και ζωοτροφών. Μονάχα στην περίοδο Νοε2020-Νοε 2022 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πάνω από 40,5%, την ίδια στιγμή που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μόνο κατά 15%!

Στήριξη της κτηνοτροφίας με όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα (υποδομή, τιμές, αγροτικές ενισχύσεις κλπ).

Άμεση οικονομική στήριξη των υπαρχόντων συνεταιριστικών φορέων για τη συγκέντρωση, τυποποίηση, εμπορία των αγροτικών προϊόντων της κάθε περιοχής απέναντι στην ασυδοσία των κομπραδόρων και την κερδοσκοπία των βιομηχάνων.

Ο «στρατηγός άνεμος», η «πύρινη λαίλαπα», ο «καπετάν χιονιάς», η «κλιματική αλλαγή», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» κλπ, κλπ, που επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελούν ψεύτικα άλλοθι προκειμένου να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Ευθύνες που συνίστανται πρώτα και κύρια στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της καταστροφικής ΚΑΠ, στην έλλειψη ενός ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού και την αναγκαία χρηματοδότηση και τέλος στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντιχαλαζιακών έργων, έγκαιρων προειδοποιήσεων ΕΜΥ, ανεμομεικτών, φραγμάτων και ταμιευτήρων νερού, και στη μη αντικειμενική εκτίμηση και αποκατάσταση στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ κατ’ εντολή του υπΑ.Α&Τ.

Στην Κρήτη, οι αόριστες κυβερνητικές εξαγγελίες για δήθεν 50 εκατ. € για την κτηνοτροφία, αθετήθηκαν πριν καν γραφούν στα χαρτιά! Αντ’ αυτών δόθηκαν κάποια ελάχιστα ψίχουλα με τη μόνιμη επωδό της «αντοχής της οικονομίας». Τα άμεσα αιτήματα ενίσχυσης με 20 €/ζώο, τη μείωση των ενισχύσεων, τη σύνδεση με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, την τιμή του γάλακτος, την αρπαγή των ιστορικών δικαιωμάτων παραδοσιακών χορτολιβαδικών εκτάσεων, στο όνομα των δήθεν «Δασικών Χαρτών».

Σήμερα, το 8,6% του εργατικού δυναμικού που ασχολείται με τη Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία συνεχώς ξεκληρίζεται, εξαιτίας της απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής. Και για να «χρυσωθεί» το χάπι για τη φτωχομεσαία αγροτιά, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στην κατεύθυνση του «επιχειρηματία αγρότη» στον οποίο προσβλέπει η ΕΕ. Αυτό το μοντέλο του «λίγο απ’ όλα» δήθεν πολυαπασχολούμενου αγρότη, με τις συμπληρωματικές δραστηριότητες στον αγροτουρισμό, στο περιβάλλον, στη μεταποιητική βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στις υπηρεσίες κλπ, έχει καθορίσει σαν πρότυπο η Κομισιόν, η οποία προφανώς δεν παίρνει υπόψη της ούτε την έλλειψη μεταποιητικής βιομηχανίας, ούτε την ανεξέλεγκτη ρυπογόνα δράση των υπαρχόντων, ούτε το τεράστιο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, ούτε την αβεβαιότητα του τουριστικού ρεύματος, ούτε την παντελή έλλειψη υποδομών, ούτε το δραστικό περιορισμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων (λόγω ανεμογεννητριών), ούτε τον μικρό κλήρο των Ελλήνων αγροτών.

***

Το Μ-Λ ΚΚΕ έχει ταχθεί από την αρχή στο πλευρό της αγωνιζόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς, έχει αναλύσει με την αρθρογραφία του «Λαϊκού Δρόμου» και έχει συζητήσει για όλα τα αιτήματά της, την προοπτική του αγώνα, την κυβερνητική αδιαλλαξία, τα στημένα αγροτοδικεία, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα τη διασπαστική τακτική του ΚΚΕ, τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, το τεράστιο παλιρροιακό κύμα της νέας «ενδιάμεσης αναθεώρησης» και παράλληλα των αντιλαϊκών μέτρων του νέου υπερμνημονίου, που έρχονται να σαρώσουν τα φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στη κατεύθυνση του ταξικού αγώνα για την επίλυση μιας σειράς άμεσων αιτημάτων που θα ανακουφίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά και παράλληλα θα της δώσουν κουράγιο να συνεχίσει τους αγώνες της, συνδέοντας τα δικά της αιτήματα με τα γενικότερα αιτήματα του εργατολαϊκού κινήματος, ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του εμπορικού ανταγωνισμού G7-BRICS, ενάντια στην εξοντωτική ΚΑΠ και την κακόφημη «ενδιάμεση αναθεώρηση», ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια.

Ψήφος στο Μ-Λ ΚΚΕ σημαίνει απαρέγκλιτη και σταθερή πορεία για Ψωμί-Δουλειά-Ειρήνη-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία-Σοσιαλισμό.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το