Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Λουιζιάνα, στον αμερικανικό Νότο, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να πλησιάζουν αστυνομικούς κατά τη διάρκεια «της εκτέλεσης των επιχειρησιακών του καθηκόντων», προστατεύοντας έτσι την Αστυνομία από τη βιντεοσκόπηση των παρανομιών της.

Ο νόμος, που υπερψηφίστηκε από την Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο πολιτειακό κοινοβούλιο και υιοθετήθηκε από τον επίσης Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι, θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Αυγούστου. Υπό αυτόν, οποιοσδήποτε καταδικαστεί για «συνειδητή ή σκόπιμη» εντός περίπου 7,5 μέτρων (25 πόδια = 7,6 μέτρα) προσέγγιση αστυνομικού, ο οποίος «ασκεί νόμιμα τα υπηρεσιακά του καθήκοντα», και έπειτα από τη λήψη εντολής «να σταματήσει να πλησιάζει ή να υποχωρήσει», αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 500 δολάρια και φυλάκιση έως 60 ημέρες.

Ένα σχεδόν πανομοιότυπο νομοσχέδιο είχε περάσει και το προηγούμενο έτος από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Λουιζιάνα, αλλά ο τότε κυβερνήτης, Δημοκρατικός Τζον Μπελ Έντουαρντς, είχε αρνηθεί να το υπογράψει. «Καθένας από εμάς έχει το συνταγματικό δικαίωμα να παρατηρεί ελεύθερα τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς λειτουργούν δημόσια και στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων τους», είχε αναφέρει τότε ο Έντουαρντς. «Οι παρατηρήσεις της επιβολής του νόμου, είτε από μάρτυρες ενός περιστατικού με αστυνομικούς, είτε από άτομα που αλληλεπιδρούν με αστυνομικούς, είτε από μέλη του Τύπου, είναι ανεκτίμητες για την προώθηση της διαφάνειας».

Ο νόμος, αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών, ουσιαστικά αποτρέπει ακριβώς αυτό, τη δυνατότητα παρευρισκομένων να είναι μάρτυρες αστυνομικής βίας, πράξεων ή/και παραλείψεων, και πιο συγκεκριμένα να καταγράφουν αυτές τις πράξεις. Η βιντεοσκόπηση είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος φόβος των αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μόνο μέσω αυτής αίρεται η ομερτά που απολαμβάνουν για όσα διαπράττουν.

Όπως τονίζουν νομικοί και συνταγματολ΄΄ογοι, ο νόμος της Λουιζιάνα είναι καταφανέστατα αντισυνταγματικός, κάτι που έχει ήδη κριθεί για αντίστοιχο νόμο της πολιτείας της Αριζόνα από το 2022, που απαγόρευε τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών σε απόσταση μικρότερη των 2,5 μέτρων (8 πόδια). Εδώ, βέβαια, δεν υπάρχει αντίστοιχη ρητή απαγόρευση βιντεοσκόπησης, αλλά υπάρχει απαγόρευση προσέγγισης σε μεγαλύτερη απόσταση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του νόμου, πολιτειακό βουλευτή Μπράιαν Φοντενότ, ο νόμος σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους αστυνομικούς «ψυχική ηρεμία και ασφαλή απόσταση για να κάνουν τη δουλειά τους». «Στα 25 πόδια, το άτομο αυτό δεν μπορεί να φτύσει στο πρόσωπό μου όταν κάνω μια σύλληψη», είπε ο Φοντενότ. «Οι πιθανότητες να με χτυπήσει στο πίσω μέρος του κεφαλιού με ένα μπουκάλι μπύρας στα 25 πόδια — σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να κάθεται ακριβώς εδώ».

Όπως είναι κατανοητό σε οποιονδήποτε εχέφρονα, κανένας αστυνομικός δεν ανησυχεί για ροχάλες ή μπουκάλια μπύρας στη χώρα με τα περισσότερα όπλα ανά κάτοικο — και η απόσταση των 25 ποδιών δεν διασφαλίζει φυσικά την σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών από σφαίρες. Αλλά σίγουρα, αυτ΄ο που κάνει πιο δύσκολο ο νόμος είναι να καταγραφεί η επόμενη περίπτωση που αστυνομικός θα σκοτώσει στο ξύλο έναν συλληφθέντα.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το