Τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενη ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων τόσο στην υπόθεση του λιντσαρίσματος και του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, όσο και σε εκείνη της πυρκαγιάς στον καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης, στη Μανωλάδα Ηλείας, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Για την ενέργεια αυτή, γραπτή ανακοίνωση εξέδωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος».

Οι δυο δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου 33χρονου επισημαίνουν παράλληλα πως, για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο ρατσιστικών κινήτρων στην υπόθεση, θα πρέπει οι αστυνομικές αρχές να συνδράμουν τις δικαστικές με την παροχή στοιχείων.

Συγκεκριμένα, οι Άννυ Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη αναφέρουν για το ζήτημα:

«Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορούμενους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος. Ως πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής, ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το