Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε»

Το ντοκιμαντέρ «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη

Ένας ύμνος στην αξιοπρέπεια και στην τιμή του Ανθρώπου, ένα μάθημα ύψιστης αρετής και ιστορικής αξίας…

Μια θαυμάσια ευκαιρία να μάθουμε και να ακούσουμε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές με τι ιδανικά πολέμησαν χαράζοντας  και την δική μας ζωή …

«Για τους αγωνιστές της Λευτεριάς κλαίν΄ τα βουνά της Κρήτης. Για τους αγωνιστές του σοσιαλισμού και της δικαιοσύνης μιλά κάθε δρόμος των Χανίων. Για τους θαρραλέους υπερασπιστές των ανανεωτικών ιδεών ξέρει η στέπα της Τασκένδης (…)»

Στη Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί, παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, και μέσω Ιταλίας, έφτασαν στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκαν όλοι τους το 1976, διαγραμμένοι από το Κόμμα. Οι 3 ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας.

Παρακολουθούμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, που δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας. “Πρωταγωνιστές” και “αφανείς” ήρωες αυτής της ιστορίας, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του.

Η ταινία έγινε με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.

Το ντοκιμαντερ του Σταύρου Ψυλλάκη συμπαραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε., Indigo View – Massive Productions έχει βραβευτεί με:

• ΒΡΑΒΕΙΟ KOINOY ως ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας – Όψεις του κόσμου) (CYPRUS INTERNATIONAL DOCUMENTARY AND ANIMATED FILM FESTIVAL – VIEWS OF THE WORLD) ” (Μάρτιος 2009).

• 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) (Οκτώβριος 2009).

• 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Μάιος 2010)

Please follow and like us: