Στα πλαίσια του προγράμματος «Μετάβασις» (Metavasis) της αμερικανικής πρεσβείας για την «ενεργειακή μετάβαση», οι αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιχείρησαν τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με τους Αμερικάνους φονιάδες των λαών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν διάφοροι φορείς, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι ιδιωτικές εταιρίες και πανεπιστήμια του Τέξας, όλοι καλοκουρδισμένοι σε μια ακόμη απόπειρα εξωραϊσμού της αμερικάνικης πολιτικής.
Περισσεύει η υποκρισία, όταν η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη, αυτοί που ακόμα και τώρα χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν νεοναζί στην Ουκρανία και το σιωνιστικό φασισμό στη γενοκτονία που διαπράττει απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, αυτοί που ενορχήστρωσαν ένα ακόμα πραξικόπημα στη Βολιβία για να προστεθεί στην ατελείωτη λίστα των επεμβάσεων, εισβολών, κατακτητικών πολέμων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αυτοί οι ίδιοι παρουσιάζονται ως δήθεν ευαίσθητοι για τις «ευάλωτες κοινότητες» και την «ενεργειακή κρίση».
Είναι ακριβώς η εξάρτηση της χώρας μας από το δυτικό ιμπεριαλισμό που ξήλωσε την αγροτική παραγωγή και ερήμωσε την επαρχία, είναι το καπιταλιστικό κυνήγι για τα υπερκέρδη των μεγιστάνων που επιβαρύνει το περιβάλλον και γεννά εγκλήματα σε βάρος του λαού και της φύσης, είναι η αισχροκέρδεια, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού που ερημώνουν χώρες, παγώνουν τις μεταφορές και αφήνουν τους λαούς αντιμέτωπους με την ακρίβεια και τη στέρηση βασικών αγαθών.
Η αμερικανική πρεσβεία επιχειρεί να τρυπώσει στα ελληνικά πανεπιστήμια για να προπαγανδίσει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια. Άλλωστε αυτό γραφόταν από τους ίδιους σε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν το 2009 με τα wikileaks, δηλαδή η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων μέσω της παρουσίας της αμερικανική πρεσβείας στα τριτοβάθμια ιδρύματα, καθώς και η προώθηση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων (που ευνοεί και τα αμερικάνικα κολέγια), υπερβαίνοντας το εμπόδιο των παρατάξεων της «σκληρής αριστεράς» όπως ομολογούσαν οι ίδιοι.
Ο νόμος Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίγει το δρόμο για παντοειδείς «ευεργεσίες», όχι μόνο στα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά ιδρύματα που θέλουν να ανοίξουν, αυτά ούτως ή άλλως θα λειτουργούν με όρους αγοράς, αλλά ακόμα και για τις δημόσιες σχολές. Φαίνεται πως η ήδη τρομαχτική υποχρηματοδότηση θα συνεχίζει να αυξάνεται και, σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στρώνει το έδαφος για την ακόμα πιο βαθιά εισβολή των χορηγών και των ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι τα ιμπεριαλιστικά κράτη.
Άλλωστε το 2023 η πολεμική μηχανή του NATO είχε εκπονήσει πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων τους οποίους έστελνε στις Βρυξέλλες για να τους γαλουχήσει σαν πρόθυμους υποστηρικτές του δυτικού ιμπεριαλισμού.
Οι φοιτητές του Γεωπονικού πανεπιστημίου μέσα από το σύλλογό τους πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις καταδίκης της σύμπραξης του ιδρύματος με την αμερικανική πρεσβεία, ακυρώνοντας την επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη στο χώρο της σχολής. Παρ’ όλα αυτά, με ευθύνη των κυρίαρχων παρατάξεων, το ζήτημα πέρασε στα ψιλά, κάτω από τη λογική του «συμβολικού» αγώνα λίγων «ειδικών» και την υποταγή στην πίεση της εξεταστικής, αντί να κινητοποιηθεί το σύνολο της μάζας των φοιτητών.
Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας για να σπάσουν τα δεσμά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που εξαθλιώνουν το λαό και εμπλέκουν τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς πρέπει να δυναμώσει, να γίνει υπόθεση κοινού αγώνα όλων των φοιτητών και των εργαζόμενων, για την προάσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του ενάντια στα ξένα και ντόπια παράσιτα των πολεμοκάπηλων και των εκμεταλλευτών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το