Διαλεκτή Αγγελή

Διαμαρτυρία γονέων για διακριτική συμπεριφορά – Με την αποβολή συμπλήρωσε το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών, με αποτέλεσμα ο μαθητής να χάσει τη χρονιά

Διακριτική συμπεριφορά σε βάρος μετανάστη μαθητή σε σχολείο του Ναυπλίου καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της περιοχής.

Η Α.Κ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) υποστηρίζει ότι ο διευθυντής του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στο πρόσωπο ενός ορφανού από πατέρα παιδιού, θύμα κακοποίησης και βιοπαλαιστή. Ο νεαρός μαθητής αναγκάζεται να δουλεύει στον επισιτισμό προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στην πενταμελή οικογένειά του (μητέρα και τέσσερα ακόμη αδέλφια), ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σε σχολείο. Ο νεαρός τιμωρήθηκε με αποβολή από τον διευθυντή του σχολείου επειδή τόλμησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των καθηγητών. Με την αποβολή συμπλήρωσε το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών, με αποτέλεσμα την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς να ανακοινωθεί η διακοπή της φοίτησής του.

«Η μητέρα του, υποχρεωμένη να δουλεύει και δίχως να ξέρει καλά ελληνικά, δεν φρόντισε οι απουσίες να δικαιολογηθούν, αν και οι προϋποθέσεις υπήρχαν (σ.σ. απουσίες λόγω ασθένειας και ατυχήματος). Ενδέχεται ο υπεύθυνος καθηγητής να αμέλησε να παρακολουθεί τη φοίτηση του μαθητή και να φροντίζει με προληπτικά μέτρα να μη χάσει ο μαθητής τη χρονιά κι ο διευθυντής να μην ενδιαφέρθηκε να μη χαθεί ένα παιδί από το σχολείο του» μας λέει η καταγγέλλουσα.

Γονείς μαθητών παρακάλεσαν τον διευθυντή του σχολείου να εγκύψει στον αγώνα που δίνει το παιδί, όμως ο ίδιος φαίνεται ανυποχώρητος, απαντώντας μάλιστα ότι δεν έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει διότι είναι συνδικαλιστής της Νέας Δημοκρατίας και δεν τον κουνάει κανένας! Αφού, λοιπόν, βρήκαν τοίχο οι γονείς, συνόδευσαν τη μητέρα του παιδιού στο γραφείο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, ζητώντας του να επανεξεταστεί η περίπτωση. Η Α.Κ. περιγράφει τη σκαιότατη συμπεριφορά του υπαλλήλου σε βάρος των γονέων που συνόδευαν τη μητέρα του μαθητή αλλά και σε βάρος της ίδιας της μητέρας, από την οποία αν και γνώριζε ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την υπόθεση του παιδιού της, καθώς αδυνατεί να επικοινωνήσει στα ελληνικά, απαίτησε «μόνο γραπτά αιτήματα».

«Η αποβολή για τη χρήση της απαγορευμένης τουαλέτας μάς θυμίζει τον αγώνα των Αφροαμερικανών κατά του ρατσιστικού κατεστημένου 70 χρόνια πριν. Να σημειωθεί ότι οι τουαλέτες των μαθητών σπανίως καλύπτουν τις βασικές συνθήκες υγιεινής και ποτέ δεν έχουν χαρτί. Θεωρούμε ευθύνη να μιλήσουμε για τα παιδιά που στην ευνομούμενη Ελλάδα τού σήμερα, όντας από ένα περιβάλλον λιγότερο προνομιακό και αναγκασμένα να δουλεύουν ενώ σπουδάζουν, αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητα. Θεωρούμε απαράδεκτο στο 2023 να χάνει τη χρονιά μαθητής επειδή αναζητούσε ασφαλή και καθαρή τουαλέτα με χαρτί υγείας», τονίζει η καταγγέλλουσα, η οποία γνωστοποίησε το θέμα στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το