Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολά Χασάν Νασράλα διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους πυραύλους του κινήματός του αν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στον Λίβανο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον την 258η ημέρα του.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, αναφέρθηκε επίσης για πρώτη φορά στην Κύπρο -που απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 από τον Λίβανο- τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα.

«Διάβασα τις δηλώσεις (σ.σ. του ηγέτη της Χεζμπολά) και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, και ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στον θύλακο, ανταλλάσσονται πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στη Χεζμπολά και τον ισραηλινό στρατό. Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Προχθές Τρίτη οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί» και ο Λίβανος «θα χτυπηθεί σκληρά».

«Ο (ισραηλινός) εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο (…) Γνωρίζει πως καμιά τοποθεσία (…) δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας» σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο, αντέτεινε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, που έχει τεράστια επιρροή στον Λίβανο.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει πως θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χεζμπολά.

Χθες η Χεζμπολά ανέφερε πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα, σε ανταπόδοση για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο οι οποίοι σκότωσαν τέσσερις μαχητές της.

«Έχουμε παραλάβει νέα όπλα (…) κι έχουμε κι άλλα για τις ημέρες που έρχονται», συνέχισε ο Χασάν Νασράλα, διατρανώνοντας πως η παράταξή του διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

Απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόκστιν, που επισκέφθηκε τον Λίβανο και το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, έκρινε πως είναι «επείγον» να υπάρξει αποκλιμάκωση στα σύνορα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το