«Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου» – Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Θερινό ΤΡΙΑΝΟΝ 1 και 2 Ιουλίου

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κατοχική περίοδο από τους Γερμανούς (1941-1944), στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ερωτήματα στη σημερινή πραγματικότητα. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2018 και βασίστηκε στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού «Οι αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη», που εκδόθηκε από τον οίκο «Διάδοση». Ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από μία ρήση του υπερρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν, η οποία αναγράφεται στο μνήμα του.
Η ταινία δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης.
Το ντοκιμαντέρ
Η ταινία ξεκινά με μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις, κυρίως αυτή του 1929 που οδήγησε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φτάνει μέχρι την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, λίγο πριν από αυτόν. Στη συνέχεια περνάει στο κυρίως θέμα που είναι η γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη (πείνα, θάνατοι, συσσίτια, ομάδες αντίστασης, τάγματα ασφαλείας, απελευθέρωση) και εξετάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας το ήθος των ανθρώπων και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.
Επιπλέον υπάρχει μία σύντομη αναφορά στη μεταπολεμική περίοδο και το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται συνεντεύξεις με έντεκα ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν και στις δύο πολιτικές πλευρές, έδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο της κατοχικής περιόδου.
Συντελεστές
Τη σκηνοθεσία και την ιστορική έρευνα έκανε ο Τάσος Κατσαρός, το μοντάζ και τον ήχο υπογράφει ο Μανώλης Λαγουδάκης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Τσιτσίμης. Παραγωγή ο Μανώλης Λαγουδάκης.

«Αναζητώντας το Χρυσάφι του Χρόνου»

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ

Θερινός Κινηματογράφος Τριανόν

Πέμπτη 1/7 ώρα 21:00*

Παρασκευή 2/7 ώρες 21:00 -23:00

Τιμή εισιτηρίου 5€

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών.

*Μετά την προβολή της Πέμπτης 1/7 θα ακολουθήσει συζήτηση για το ντοκιμαντέρ και την κατοχική περίοδο όπου θα μιλήσει ο Ευτύχης Μπιτσάκης.

Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου | Ντοκιμαντέρ | Ελλάδα | Διάρκεια 95’

Σκηνοθεσία – Έρευνα: Τάσος Κατσαρός

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Τσιτσίμης

Μοντάζ – Ήχος – Παραγωγή: Μανώλης Λαγουδάκης

Links

Trailer: https://youtu.be/zgZpH7QqsLQ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/…/ci…/anazitontas-to-xrysafi-tou-xronou/

FB Event: https://www.facebook.com/events/323076345939275/

Please follow and like us: