Δημήτρης Αναστασίου, από το FB
Η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία YouGov. έκανε στις 12-13 Νοεμβρίου μετά τις εκλογές μια δημοσκόπηση. Στο ερώτημα για τη σημασία γεγονότων για το αποτέλεσμα των εκλογών: Πόσο σημαντικά πιστεύετε ότι ήταν πολιτική ορθότητα ή «woke» για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024;
Η πλειοψηφία των Αμερικανών (57%) πιστεύει ότι η πολιτική ορθότητα ή η νοοτροπία του “woke” διαδραμάτισε πολύ ή σχετικά σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2024. Καμιά έκπληξη αλλά υπήρχαν πιο σημαντικά θέματα όπως ο πληθωρισμός-οικονομία ακολουθούμενο από τη μετανάστευση κ.ά. https://d3nkl3psvxxpe9.cloudfront.net/documents/econTabReport_IHMRRoV.pdf#page=21.12
Η YouGov έκανε όμως μια παραπέρα διερεύνηση στις 13-15 Νοεμβρίου για τα θέματα “κοινωνικής δικαιοσύνης” — και ειδικότερα η γλώσσα που τα περιβάλλει.
——————————
Διευκρίνιση: Στις ΗΠΑ από τις εκλογές περίπου του 2016, ο όρος “κοινωνική δικαιοσύνη” έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και σεξισμό. Το κατεστημένο του Δημ. Κόμματος ακολουθεί αυτή τη γραμμή από το 2016 όταν στο ντημπέητ των προκριματικών τους εκλογών τον Φεβρουάριο του 2016 η Χίλαρι Κλίντον έδωσε στο Μπέρνι Σάντερς της εξής απάντηση:
Clinton: “If we broke up the big banks tomorrow….would that end racism? Would that end sexism?” “No!” the crowd yells out.
—————————————–
Αλλά πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Αμερικανοί με αυτήν την ορολογία — που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως woke, πολιτικά ορθή, ή σχετική με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη (DEI); Ρώτησαν Αμερικανούς εάν χρησιμοποιούν 30 όρους που σχετίζονται με την “κοινωνική δικαιοσύνη” — πολλοί από τους οποίους είναι σχετικά νέοι και συνδέονται με σύγχρονα πολιτικά κινήματα, ενώ κάποιοι είναι παλαιότεροι αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος συγκεκριμένων πολιτικών συζητήσεων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλοί από τους όρους που συχνά προσελκύουν την προσοχή στα ΜΜΕ δεν είναι μέρος της καθημερινής γλώσσας των περισσότερων Αμερικανών. Από τους 30 όρους της έρευνας, ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος είναι ο “ασφαλής χώρος” (safe space), που χρησιμοποιείται τακτικά από μόλις έναν στους πέντε (20%).
Άλλοι όροι που είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούνται τακτικά περιλαμβάνουν τους “woke” (19%), “βιωμένη εμπειρία” (lived experience, 16%), “λευκό προνόμιο” (white privilege, 15%) και “θετικότητα σώματος” (body positivity, 15%).
Η χρήση των όρων είναι πιο συχνή μεταξύ των Δημοκρατικών, αλλά ούτε αυτοί τους χρησιμοποιούν ευρέως, με κανέναν όρο να μην χρησιμοποιείται τακτικά από πάνω από το 26%.
Τον όρο “woke” τον χρησιμοποιούν κατά 23% οι Δημοκρατικοί ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κατά 17%. Υποθέτω οι δεύτεροι με αρνητική σημασία. https://today.yougov.com/society/articles/50975-few-americans-regularly-use-woke-or-social-justice-terms
Υπάρχει λοιπόν ένα το χάσμα μεταξύ του δημόσιου διαλόγου που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια και στους κύκλους των μέσων ενημέρωσης από τη μια, και του τρόπου με τον οποίο οι όροι αυτοί γίνονται αντιληπτοί ή υιοθετούνται από τον μέσο Αμερικανό και τις λαϊκές τάξεις, από την άλλη.
Εκεί έξω υπάρχει ένας άλλος κόσμος πέρα από τα πανεπιστήμια και τα “echo chambers” των social media.
e-prologos.gr